Není mně jasné jak to přesně myslíš, že jejich výrobek bude stejně hodnotný. Myslím, že nebude. Cenu výrobků budou pořád určovat ceny vstupů a ty budou pořád v různých zemích různé.
...To všechno projde proclením a zdaněním a společně se dá zkontrolovat proti finančnímu toku. ...
Tak to jo, ale to bych nenazval tak, že výrobky budou stejně hodnotné v různých zemích, ale že by v případě krypta byl problém s uplatňováním cla, protože by se nedaly sledovat finanční toky za výrobky a služby.
Podle mě je jedno příčina, druhé důsledek. Regulace finančních toků je obrovský nástroj na ochranu ekonomiky. Každý se chrání, protože nechce zchudnout, ale zbohatnout. Když ten nástroj ztratíme, začne se to srovnávat. Samozřejmě nerovnoměrně a s potížemi, ale povede to postupně k tomu.
S globálním platidlem získá výhodu ten, kdo má aktuálně přístup k nejlevnější pracovní síle a přírodní bohatství. Služby mají výhodu už dnes, protože se jich dá spousta čerpat z druhého konce světa bez ztráty komfortu. Nepřijde mi úplně správné, abychom fungovali on-line na službách, které jsou levné jen díky tomu, že je obsluhují pracovníci v chudých oblastech a napájí je energie vyrobená bez ohledu na přírodu. Vadí mi to ze dvou důvodů, jednoho sobeckého a druhého altruistického. Altruistický důvod je ten, že si nevyčistíme svědomí tím, že u nás máme plnou sociální a zdravotní péči, zatímco ten, kdo nám ji poskytuje, je na tom diametrálně hůř a žije v zdevastovaném prostředí. Sobecký důvod je ten, že bych si přál zachovat evropské bohatství v Evropě. Co dokážeme vyrobit sami, vyrábějme sami, a pokud je rozdíl daný jen náklady na zaměstnání lidí, plaťme ho - protože to jsme si vybrali jako naši cestu.