Připadá mi, že lidé z vesnice, kteří šli studovat, už se do vesnice vrátit nechtějí. Jednak kvůli práci a druhak kvůli sousedům (nemají si s nimi o čem povídat). Výjimky tvoří lidé, jimž už jejich práce leze na mozek, mají něco naspořeno a chtějí žít jinak, nejlépe na statku se zvířátky. U malých měst pozor na "maloměšťáctví"
Nevim, zda je vesnice za Prahou stale vesnici, ale ja jsem se v roce 2004 na jednu takovou vesnici (1-2k obyv.) odstehoval. A kdybych se mel vracet do Prahy, hodne bych si to rozmyslel. Je to totiz uplne jiny zivotni styl. Vlastne mam penize na to si poridit i RD v Praze, rekneme ze bych to dal i v exkluzivnich ctvrtich. A presto moc nechci.
Jsem introvert, mam vlastni firmu v Praze, bydlim ve stare vesnici ale v lokalite kde je cca 10 'naplavenin'.
+ jsem na miste kde se snadno dostanu nekolika cestami do Prahy,
+ clovek vyjde hned z domu na zahradu, priroda umi zvednout naladu
+ spousta aktivit v okoli, na kole vyjedu a jsem hned v prirode
+ dobri nebo neutralni sousede, pratelstejsi urady (starosta, stavebni,..) - lide se znaji a musi spolu vychazet
+ na predpisy se kouka lidsky, treba zabor ver. prostranstvi (palety cihlel) se resi jen ustni dohodou
+ bezproblemove grilovani, posezeni, atd.
+ tissi a klidnejsi prostredi
+ moznost vice aktivit doma (chci na zahrade neco postavit? no problem. Chci si opravit motorku/auto? no problem).
+ moznost si bydleni zaridit vyznamne podle sebe (jsem introvert? udelam vysoky zivy plot. )
+ vlastni plody ze zahrady (i treba jen "bezudrzbove" typu maliny, vinna reva, atd.)
- auto nutnost
- celkem komplikovana doprava kdyz se clovek chce napit alkoholu
- lide si daleko vic vidi 'do talire' (ne nutne ve fyzickem smyslu)
- clovek musi trochu planovat, nema okolo sebe 20 obchodu kde koupi v nouzi vse
- mensi obc. vybavenost nez v Praze
- zmeni se trochu struktura pratel, protoze ti co bydli ve meste a nemaji auto nedojedou, resp. musite za nimi
- RD vyzaduje obecne hodne udrzby, kterou jsem jako panelakove dite neznal