Já myslím, že fobie je strach, který je minimálně z velké části neoprávněný. Nicméně obava z aktualizací je vesměs oprávněná.
Ono je to logické. Většina programů se vyvíjí už delší dobu. A i pro ně většinově platí zákon klesajícího mezního užitku. Takže zatímco každá další aktualizace přináší uživatelům menší a menší užitek, tak pravděpodobnost rozbití něčeho zůstává stále konstantní. Plus tu jsou samozřejmě změny v rozhraní a chování programu.
Nejtragičtější je bohužel stále populárnější předplatné / rolling updates. Například u Windows, kde články o tom, co nejnovější aktualizace zase rozbila, jsou smutný folklórem. Já sám jsem utratil asi hodinu času zkoumáním, proč na počítači pravidelně přestává fungovat internet, než jsem se dočetl, že to nejnovější aktualizace rozbila DHCP renew.
Podobně Adobe / Zoner. Jsem v nějakých Adobe skupinách a komunikace "Pomoc! Zkouším ten a ten postup, včera fungoval a teď nefunguje" "Jo, to rozbila poslední aktualizace, musíš počkat, než to opraví." není až tak výjimečná.
Případně když nějaká YouTuberka ukazovala něco v Zoneru, tak jednou chtěla zkusit Zkapalnění a ono nefungovalo, protože bylo zrovna rozbité. Nebo při nějakých situacích obraz divně blikal. "No, to je po poslední aktualizaci nějaké rozbité, ale nebojte, oni to kluci za pár dní opraví, oni jsou moc šikovní."