No, když nejdřív děláš tvrďáka jak na žádný HR triky neskočíš a jak tě zajímají jen peníze na dřevo a pak tu pěješ ódy na to, že jsi dostal firemní mikinu a hrníček, tak se nediv Já teda předpokládám, že stejně to má drtivá většina těch "tvrďáků" v diskusích na netu, ale většinou se to nedozvíme.
No jo, asi mi nedošlo, že tohle bude někdo považovat za něco
"tvrdáckého". V tom článku jsem prostě popsal jak postupuji při hledání práce. Že někdo bude vnímat jako něco hustého, když mě primárně zajímá výše mzdy a ne bonusy, to by mě fakt nenapadlo. Naopak mi to přijde jako úplný základ, dát přednost firmě co ti dá víc peněz, než firmě co ti dá to samé v bonusech. Snažil jsem se to tam opakovaně zdůraznit hlavně protože znám lidi, co prostě přičtou výši bonusů k platu a pak s tím ekonomicky počítají, což jak jsem tam psal je imho špatně. Ale když postupuješ naopak, tj dostaneš lepší plat než jinde, a ještě k tomu různé benefity, tak to je tak nějak ideální.
Jinak pointou nemělo být že jsem něco dostal, ale že to že dostáváš neustále každou chvíli dárky je docela dobrý psychologický hack na lidi. Osobně mě docela zajímá co zvyšuje mojí motivaci a chuť pracovat, snažím se to analyzovat a typicky pak využít třeba na sebe ve vlastních projektech. Což tohle pravda půjde blbě, ale stejně mi to přijde zajímavé.
Pořád si lehce vzpomínám třeba na
české Javovské podcasty, co jsem poslouchal před deseti lety ještě někdy na VŠ, kde mě třeba fascinovalo, že týpci jsou schopní vyprávět půl hodiny o tom jak jezdí na konference kvůli baťůžkům s tatrankama a letákama. Tenkrát mi to přišlo divné, proč prostě lidi co si vydělávají slušné výplaty řeší takovou blbost. Vztah k
Gift economy je docela zajímavý.