jeden z důvodů, proč jsem přešel z Lenova na DELL, je ten, že jejich špatná klávesnice je (pro mě) méně špatná než ta u Lenova..
Jsem na to rezignoval s tím, že každý notebook má nějakou šílenou obskuritu. Mám DELL (latitude) a tam ve výchozím stavu byly funkční klávesy přes FN. Ono běžný user je asi tolik nepotřebuje, ale 10 z 10 vývojářů velmi děkují. Ono dát samotnou zkratku třeba mnou často používané CTRL+F12 skvěle procvičí zatuhlé prsty a při CTRL+FN+F12 už je to level střihoruký Edvard.No naštěstí ten FN lock na horní řadu kláces lze přehodit, jenže potom je přes FN zase home/end (mj.). Tady se mi pak hodí numerický blok, kdy vypnu num lock a používám klávesy jako home, end, insert z něj. Do tohoto jsem dokonvergoval, zvyknul jsem si a dá se to, píšu na tom celkem rychle. Na všechno si člověk zvykne ;-)
Dell Latitude 7390 si, ohledně klávesnice, nemohu vynachválit. Do té doby jsem byl zvyklý na ThinPady a na Dellu se mi pracuje pohodněji. Home + End + Delete je vpravo nahoře a Page Up/Down nad levou/pravou šipkou
Tvůj příspěvek mě donutil vyhledat si obrázek Dell Latitude 7390 a ... ehm...
https://supportkb.dell.com/img/ka02R000000hLrCQAU/ka02R000000hLrCQAU_en_US_1.jpeg1) Klávesnice bez numerické části je věcí vkusu každého soudruha.
2) Nízký enter je také věc vkusu, ale upřímně - znám hodně málo lidí s tímto vkusem.
3) F-klávesy jsou sdíleny s jinými funkcemi a v biosu se musí zapnout, aby to startovalo s Fn-lockem. Ok, takový už je dneska svět, ale...
4) Když si zapnu Fn-lock, abych měl primární funkční klávesy (což je pro mě absolutní nezbytnost), tak nemám rychlá tlačítka pro ovládání zvuku (musím to dělat přes Fn). Dneska to tak má každý, ale dříve byly klávesnice, kde mute, vol+ a vol- byly zvlášť.
5) Skupiny F-kláves nejsou odděleny. A proč by vlastně měly být, když to vlastně nejsou F-klávesy, že? Jasně, proč by pracovní notebooky měly být použitelné k práci, že?
6) LEDky v num locku a caps locku jsou fajn, ale proč chybí ledka v ESC, aby signalizovala Fn-lock?
7) Home a End jsou dostupné přes Fn - pokud je zapnutý Fn-lock. Opět - dneska standard, ale dříve byly klávesnice (na podstatně levnějších noteboocích, které ty klávesy měly).
Současné DELLy jsou to relativně lepší z té bídy, co se nabízí. Ale "nemohu si vynachválit" - sorry, to máš fakt nízkou laťku s požadavky.