Internet přes LTE - jak zesílit příjem

Re:Internet přes LTE - jak zesílit příjem
« Odpověď #90 kdy: 04. 09. 2021, 01:03:45 »
Takže jestli to dobře chápu, tak je to dvojdům čp. 103-104?
Ano, 104, zadní část (směrem od silnice).
To je v rámci té osady dobrá poloha v té vyšší části. Namodeloval sem linii viditelnosti, odhadl sem výšku antény na baráku na 7m a výšky vysílačů z fotek na gsmwebu na 15 m (Vítkův kámen) a 20 m (Přední Výtoň) Pokud se bere v úvahu pouze terén a ne vegetace měl by být na oba přímý výhled a tedy bych na tu vzdálenost čekal, že by mohlo slušně hrát i 1800 MHz…
Jenže nehraje :). Funguje tam líp 3G než LTE, a to jak silou signálu, tak rychlostí. Buďto je problém ve vegetaci, nebo v chybějícím sektoru, podle mě tak nějak v obojím :).
Rozdíl je, že MIMO sety mají instalační držáky pro úhel +/- 45 st, kdežto ty samostatné pro horizontální nebo vertikální instalaci, netuším jak moc velký vliv má jestli antény v křížové polarizaci jsou natočeny jako x nebo +.
Tak všiml jsem si jedné věci, že ten router (TP-Link Archer MR200), i když má konektory pro dvě antény (a taky měl původně na nich dvě tyčky), tak možná funguje jen s jednou anténou, když jsem oba konektory prohodil, celé se to výrazně zhoršilo. Až tam zase pojedu, můžu si s tím zkusit hrát, přidělat na stožár anténu ne nakloněnou o 45 °, ale třeba vodorovně (nebo svisle, ani nevím, co by mohlo být lepší).
Teď jsme každopádně ve fázi, že to nějak jede a pozorováním se bude zjišťovat, jestli je to OK, nebo to stojí za prd.
I tak díky za tipy :).

Tonda

• 635
    • Zobrazit profil
« Odpověď #91 kdy: 04. 09. 2021, 10:37:16 »
S tím 3G je to zvláštní, to podle seznamů na gsmwebu na Vítkově kameni vůbec není a mapy pokrytí ČTÚ tomu odpovídají

« Odpověď #92 kdy: 04. 09. 2021, 12:16:02 »
S tím 3G je to zvláštní, to podle seznamů na gsmwebu na Vítkově kameni vůbec není a mapy pokrytí ČTÚ tomu odpovídají
Nevím sice, jak to z toho seznamu na gsmwebu poznat, ale router přepnutý do režimu 3G vykazoval s anténou namířenou tím směrem tři až čtyři čárky ze čtyř (ve webovém rozhraní zobrazeno jako síla signálu 75 nebo 100 %).

Každopádně mám podezření, že na datové službě dané SIM karty není povolený roaming, přestože operátor na lince podpory tvrdil, že „jestliže máte lepší příjem z Rakouska, klidně to přepněte na roaming a chytejte odtud, v rámci roamingových pravidel EU je to OK.“ Router nastavení roamingu má, ale evidentně se na Rakouské sítě nechytá. Antény P-58 L700 jsou na rozdíl od Mikrotiku RBLHGR&R11e-LTE6 lépe konstruovány pro zamezení příjmu signálu „odzadu“, protože když jsem se díval na mapy BTS v Rakousku, našel jsem jich několik, zakreslil do mapy směry a zkoušel tam dříve směrovat ten Mikrotik (také nastaveno na Roaming ON). Chytalo to vyloženou bídu s nouzí, ale nepobral jsem z toho (a nevybavuju si přesně), jestli to bylo skutečně v roamingu, nebo ne, mám spíš pocit, že ne. S P-58 namířenou těmi směry nechytnmu ani covid, natož jakýkoli signál, prostě natvrdo disconnected. Přitom mobilem jsem kolikrát schopen se dostat do roamingu a být i na LTE, i když síla signálu nic moc, většinou to spíš ukazuje HSPA nebo tak něco (ten má ale T-Mobile, což by ale pro roaming mělo být afaik jedno). Takže ještě je ve hře snaha rozchodit a zkusit skutečný roaming.

« Odpověď #93 kdy: 04. 09. 2021, 13:26:43 »
Ahoj, třeba pomůže...
Vítkův kámen LTE800 a LTE1800 azimut 180, chtělo by hodně křičet. Důvod proč to stojí za ... určitě je.
Přední Výtoň 3G a LTE800 azimut 220.
Lipno nad Vltavou 3G pro Pasečnou špatné azimuty, LTE800 a LTE1800 azimut 270.

U antény je důležitý co nejkratší svod a přizpůsobení. Půjčit si měřák a změřit VSWR, Return Loss.

Tonda

• 635
    • Zobrazit profil
« Odpověď #94 kdy: 04. 09. 2021, 14:18:27 »
Nevím sice, jak to z toho seznamu na gsmwebu poznat, ale router přepnutý do režimu 3G vykazoval s anténou namířenou tím směrem tři až čtyři čárky ze čtyř (ve webovém rozhraní zobrazeno jako síla signálu 75 nebo 100 %).
Dám do vyhledávače na gsmweb "vítkův kámen" a dostanu toto
https://i.imgur.com/RYpcC2m.png (bohužel nejde dát odkaz na výsledek vyhledávání)
O2 i TM dva sektory GSM 900, dva sektory LTE800 a dva sektory LTE1800, 3G nic, Vodafone nic.
na dotaz "přední výtoň" dostanu https://i.imgur.com/VDyxtJ6.png
TM 3x GSM900, 3x UMTS2100, 3x LTE800, 3x LTE2100
O2 3x GSM900, 3x UMTS2100, 3x LTE800
VF 3x GSM900, 3x LTE800

« Odpověď #95 kdy: 21. 09. 2021, 18:40:17 »
nevydrzal som kym sa naskladnia anteny v sectrone a kupil som mikrotik sxt 4g, 4ka operator a 1800mhz pasmo to dava na cca 4km o rychlosti cca 42mbps s tym ze stvorka pusta 50, teren je nic moc, stromy, ziadna priama viditelnost, mal som docela aj stastie, niekedy to vobec nedava zmysel, velka spokojnost, zaujmave je to ze parametre signalu nie su az tak skvele ale pritom rychlost je ok, cas ukaze viac, este vas chcem poprosit ak tu niekto ma sxt ako sa to chova co sa tyka prieniku vody?

« Odpověď #96 kdy: 21. 09. 2021, 23:03:45 »
3G bych vůbec neřešil. Sítě 3G se postupně vypínají, co funguje teď, nemusí zítra.
Zdar Max

« Odpověď #97 kdy: 25. 09. 2021, 08:04:18 »
zdravim, ma zmysel kupovat na sxt 4g toto?, mate to niekto odskusane?

http://www.csatshop.sk/product/rfsxt-85-re45-15230/

« Odpověď #98 kdy: 25. 09. 2021, 14:09:58 »
zdravim, ma zmysel kupovat na sxt 4g toto?, mate to niekto odskusane?

http://www.csatshop.sk/product/rfsxt-85-re45-15230/

Tenhle přídavný límec potlačí rušení v užitečném pásmu hlavně zezadu a částečně z boku. Což má dobrý smysl na wifi (volné pásmo = spousta rušení z různých směrů). V licencovaných pásmech LTE by to nemělo mít valný význam.

Pro zvýšení zisku ze žádaného směru přínos nevidím - tvarem to nebude fungovat ani jako horna=trychtýř, ani jako reflektor - ohnisko vychází před standardně osazenou rádiovou jednotku (SXT) a i pokud bych SXT namontoval do "ohniska" tak  tvar límce není příliš hezký paraboloid.

« Odpověď #99 kdy: 26. 01. 2022, 19:09:33 »
předem omluva za probuzení už 120dní mrtvého vlákna, ale přišlo mi, že bych se měl podělit smými zkušenostmi, tak snad někomu pomohou ;)

Mám chatku v údolí a na BTS cca 5,3km, výchozí bod 234m a cílový 248m+výška BTS stožáru, údolí je klikaté a v cestě je zatáčka s vyšším kopcem 269m (viz. obrázek).

Zkoušel jsem od 3G karet v mikrotiku a všesměrové antény, přes LHGR+LTE6 kit po wAP AC R (wAP AC + LTE6 karta) s Iskra anténou, nejdříve půjčenou P-42 MIMO a nakonec jsem zakoupil P-40 MIMO (https://www.iskra.eu/f/docs/82664/ISKRA_katalog_2018-P-40_L700900.pdf).

LHGR je IMHO vhodná spíše tam kde je přímá viditelnost a kde se to dokáže chytit na vyšší frekvence na samotné 800MHz nic moc, spíš nic než moc.

CQI kolísá od 4 do 8, ale na práci skrz Citrix to stačí.

Na fotkách je vidět jak jsem po dlouhém laborování umístil.
Spodní anténa je IMHO ta co i vysílá, jakmile jsem ji dal takhle pod střechu, přestala mi rušit TV, která má anténu na komíně.
Kabely jsem ještě nezkracoval, možná to budu ještě stěhovat a nevím zda s routerem nebo bez.
Přemýšlím, že bych to hodil na nějaký stožár, ten starý windsurfový je dobrej tip. ;)

signálu zdar!

L.

« Poslední změna: 26. 01. 2022, 19:14:29 od L.H. »