Další důkaz, že germanizace nabírá na síle...fuj!
Nedokážu si představit němce jak řeší na fóru, jak zlepšit svou češtinu.
Ono když berete konkrétně němčinu jako jeden ze dvou / tří / čtyř cizích jazyků, které v různé míře ovládáte, tak ta hrůza konkrétně z germanizace tak nějak vyprchá :-) A začnete třeba vnímat, jak dodnes ve vlastní produkci tuzemských filmů a televizí němec = špatný člověk, abych použil eufemismus. Ta šablona je skutečně trvanlivá. Stále další a další příběhy z předmnichovského období a protektorátu. A veškerá cizí produkce se dabuje...
Ze širší perspektivy samozřejmě chápu, že v našem zeměpisném prostoru je dodnes těžké, oprostit se ve vztahu k cizím jazykům od paušálních historických geopolitických mindráků.
Možná mám kliku, že v práci denně potkávám Němce spíš jako zákazník, zcela vyjímečně jako dodavatel. A při anonymních debatách různě v internetech často sotva tušíte, jaký komu zobák narost.
Neuvědomuju si, že bych někdy potkal "německého roota". Zhruba k tomuto tématu si vybavuju výživný časopis CT (
www.ct.de) , ale to je placené papírové periodikum. Možná německým IT geekům přijde divné, zakládat si domorodé debatní fórum, když se můžou bavit zcela bez zábran na globálních fórech anglicky. Co jsem zatím potkal, asi nejblíž "domorodému linuxovému fóru" je pro mě
vdr-portal.de - řeší se tam převážně televizní software. Lidi stavěj HTPCčka a malinové TV headendy apod. a kecaj o tom, na tomto fóru se baví mj. několik pobočníků velkého KLS, autora VDR.