Byl jsem rok svou korporaci "nucen" Mac pouzivat. Mam tedy par dojmu od cloveka, co jinak pouziva na vsech svych pocitacich vyhradne Linux. Netusim, jake by to bylo pouzivat Mac doma (a pravdepodobne se to nikdy nedozvim) proto jsou moje dojmy zalezene jen na firemnim/pracovnim pouzivani. Bavime se o Macbook Pro 2017.
Pro:
- je to hezky (tenky, lehky..)
- funguje to (takovy ty zakladni veci jako sleep/suspend treba. nikdy s nim nebyl problem)
- funguje treba pripojeni externich displayu, aniz bych musel nacist co to je hidpi, proc chci "fractional scaling" nebo jak ho kde zapnout.
- nedostatek portu je vlastne i pomerne plus v tom smyslu, ze treba pripojeni doku obstara jeden tenkej kablik (narozdil od toho dvojityho ropovodu co mi vede do thinkpadu)
- funguji na tom bez problemu vsechny ty korporatni serepeticky vcetne treba klienta pro kloudovej MS Office
- ma to shell
- ma to homebrew. medaili tomu chlapci, co ho udelal. bez neho by byl ten Mac dobrej leda jako instagram klient.
Proste slovy bazarnika "nasednout a jezdit".
No a ted jaka to bude jizda, cili Proti:
- klavesnice. shift ctrl a alt se tam chovaj jinak!! Neuveritelnej vopruz pokud provozujete par virtulek s Linuxem a v hostu se klavesy chovaj jinak nez v guestu. na tohle tema sel malem parkrat oknem. Urcite se na to da zvyknout. Mne se to za rok nepovedlo. Ale to je subjektivni. na malickatej zdvih klaves se nejak zvyknout da.
- mys. nema tlacitka ale jakousi snad dotykovou plochu a ovlada se gesty. tomu jsem priznam se ani nedal sanci. za 3 dny jsem sel koupit normalni A4ku a magic mouse sla pryc. Mladsi kolega vedle s tou mysi umi a zda se to byt dost efektivni. Cili je to subjektivni.
- material sasi. On je ten hlinik krasnej a lehkej a vsecko. jenze do nej udelas ryhu i nehtem. pad na zem = smrt. videl jsem, jak dopadl kousek, co spadl na zem zabalenej v batohu. au.
- chlazeni. vzhledem k tomu, ze to ma slabej HW, tak se to porad hreje. vetrani ma 2 mody: 1. sasi ma 50 stupnu 2. vetrak rve jako krava. Nic mezi tim.
- lesklej display. fuj. Obecne me hardwarove ten Mac strasne zklamal. Za ty prachy slabej HW, v nachylnym tele s debilne resenym chlazenim.
- pada virtual box. jedno jaka verze. je to nestabilni a virtualky mi padaly.
- nezahraju si KVM
- docker nebezi nativne ale skrz nejakou emulaci (mezi Mac jadrem a dockerem musi bejt strcenej jeste linux kernel ze) a tim padem je pomalej a zere zbytecne moc pameti a CPU i kdyz nic nedela.
- malo aplikaci a ty ktery za neco stoji jsou placeny. a to vcetne treba malejch textovejch editoru lol.
- update potrebuje restart, trva treba hodinu a netusim, co se vlastne kde updatuje
- misto filemanageru je tam jakejsi finder, kterej me svym chovanim vytacel do ruda
- (od)instalace aplikaci tahanim mysi do ruznejch adresaru je asi .. ja nevim ani jestli se mi to libi ne. Asi spis ne.
Pokud by moje prace nespocivala v hrabani se v Linuxech (staveni clusteru ve svym hypervizoru atd), tak by to urcite byl dobrej stroj a na ten OS se da zvyknout. Na vyvoj bude asi taky v pohode (krom toho slabyho HW v pomeru k cene). Ale pro moje potreby je lenovo P1 s Linuxem jak kdyz vyjde slunce. Uplne jinej svet. Jen jsem se s tim svetem musel pul dne trapit, abych treba rozjel externi monitory a mohl to uspavat no ..
Cili pokud mas dost penez, nemas vysoky naroky na HW a nemas gramlavy ruce, kdy ti notas pada na zem a nebavi te v roce 2020 resit veci jako ruzny rozliseni displayu a zaroven ti nevadi se preucit na trochu jiny styl ovladani a prace s pocitacem, tak je Mac urcite dobra volba.