Ked uvazim, co som presiel a kde som teraz, skusil by som nasledovne:
V zavislosti od stavu financnej rezervy, by zvazil ci si mozem dovolit dat vypoved, resp kombinaciu rezerva + podojit socialku (u nas pol roka).
Do toho hladat firmu, ktora ma uspokoji naplnou prace, ako tak financne aj kolektivne.
U nas to robia chalani tak, ze zaujemca sa u nas zdrzi kludne den, niekto sa mu venuje (zvycajne su to programatori), ak chce, chodi s nami na obed a po par dnoch mu rovno zabijeme do oci, preco k nam ist a preco neist :-)
(Vysvetlime mu pozitiva aj negativa z pohladu nas, poddanych :-) )
(Nie, nerobime to naschval, teda vlastne hej ale v dobrom, ono mesiac stracat cas s uchadzacom je strata casu pre vsetkych - takto si uchadzac urobi obraz o firme hned).
Dotycny potom chodi podla casu a chuti (zalezi o aku pracu ide, a ci sa to da zvladnut po skype alebo je lepsie sediet spolu, nakolko sa stale pyta).
Technicky vzate cca po 2 tyzdnoch by si mal vediet odhadnut, do akej firmy si sa dostal. (Vela napovie mrzutost kolegov, neuvolnena atmosfera v kuchynke ci pri fajcpauze, neefektivne porady,..).
Male mesto nemusi byt zaruka, ze bude situacia lepsia aj ked:
Je tu predpoklad, ze si ta budu viac vazit, ak je problem najst Tvoju profesiu.
Najomne moze byt nizsie.
Fitko sa najde iste aj tu, ale hlavne si skor v prirode (bike, peso,..).
(Poviem tak - byvam na dedine, pracujem v okresnom meste, a ked sme s kolegami zvazili ponuky z BA, zistili sme, ze sme na to financne cca lepsie (vzhladom na cenu najmu), nehovoriac o pracovnej dobe (frcime uz cca od 7:15 - ako kto- a o 16:00 je firma prazdna, cas na presun nech 15 minut, co pri cca 1-2h v BA je tazko v pohode)(resp by som tieto 2h zabil cestovanim domov, co vyjde casovo rovnako a nakladovo mozno tiez).
(Netravit cas cestovanim pre mna nie je zanedbatelny fakt, ked mozem byt o 16:30 uz v lese a resetovat).
Potom vyznamny fakt moze byt otazka: toto chcem robit najblizsich x rokov a bude ma to bavit ? Chcem sa tu zakopat ?
(Zvlast ak sa jedna o jednoucelove, aj ked stabilne projekty typu uctovnictvo, sklad,. )
(Toto sa stale vyvija, prichadzaju do toho nove technologie, ale v podstate je to stale o tom istom).
Urcite nenastupovat do firmy cez dovolenkove obdobie, nikto sa ti nevenuje, vsetci su mrzuti a uz chcu vypadnut na dovolenku.
Niekto tu vyssie spomenul brigadu - zrovna ked som zrovna menil job, som vypadol pomoct znamym do DE ukoncovat v serverovni kabelaz. 2 tyzdnovka nonstop, 7,5h denne.
Mne osobne to prislo taka hlusina praca (zvlast ked si schopny si to od vrtania, cez tahanie az po test schopny urobit sam), ale skusenost zaujimava. (Nemci to robit nechceli, neviem preco).
Pozitivum z toho je, ze vediet plynule nemecky, tak si ma tam okamzite nechaju ako admina (som chvilu pobavene sledoval typka co osadzal servere, a potom sa nad nim zlutoval ), negativum - taky stavbarsky zivot - neskore nakupy, uvarit veceru, pivo, spat .. (inac ta kabelaz bola zaplatena vyborne aj na nemecke pomery).
Takze aj nahodna praca moze priniest necakanu ponuku.