Oproti tomu ty "bazmeky" přeprogramuju přes wifi, bez problémů, svobodným softwarem, který bude vždycky existovat, nic neřeším
Asi unasim tema do offtopicu, ale jak si uvedomuji, je to pro mne celkem zasadni. Opensource projekty delim pro sebe na 2 kategorie:
- ty delane "seriozne", kde se dba na stabilitu API, format parametru, da se celkem spolehnout na to, ze to co chodilo ve verzi A nejak velmi podobne nebo uplne stejne chodi i ve verzi B. Sem bych zaradil kernel Linuxu, ruzna BSDcka, gcc, binutils, vlastne spoustu veci "ze stare skoly" treba od GNU.
- ty, kde se "rapidne inovuje": Verze B na rozdil od A nemusi mit vubec nejakou funkcionalitu, protoze se mezitim uz zmenila hromada kodu, hromada API, verze B je mnohem "vyspelejsi". Typicke pro tyto projekty je, ze kdyz jsou navazene do neceho dalsiho, tak existuje seznam verzi ktere musite mit aby to spolu chodilo :-). Pred delsi dobou jsem si hral s gnuradio a tam to presne tak nejak bylo. Navic pohledem do zdrojaku nejakych komponent kde se ty verze nedaly dodrzet se mi casto chtelo zvracet. Proto bych ty uvozovkove vyrazy nahradil spis tvrzenim: nejak jsme to doprasili, bylo to rychle a zadarmo, ale ted' to musime predelat, zase moc nevime jak, ale lepsi nejaka snaha nez zadna.
Takze pokud mate ve svem toolkitu neco z druheho typu, coz je docela pravdepodobne, nejake verze software na programovani sice budete mit, ale otazka je jak moc budou za 10 let pouzitelne.
Samozrejme u komercniho prostredi to je uplne to same, treba ja mam na par historickych projektu stary prekladac C18 od Microchipu a udrzuju si kod jednoduse tak, aby to v nem slo vzdy prelozit (je to nekdy jako se drbat levou nohou za pravym uchem).