0) Osobně si myslím, že pokud jseš schopný, o práci nebudeš mít ani nyní vůbec žádný problém. Na JOBS.cz či jiných portálech nabízí práci na OSVČ relativně hodně subjektů.
1) Napřímo, s prostředníkem mám mizerné zkušenosti. Navíc dostaneš pravděpodobně víc peněz.
2) Neznám.
3) Zákazník pošle hrubé zadání práce nebo lépe nějakou "technickou" dokumentaci, řekne alespoň nahrubo co to má být (COM knihovna, .NET knihovna, desktop aplikace, ...). Já dle svých ZKUŠENOSTÍ a trošku dle intuice rozhodnu pro sebe, jak bych to reálně mohl stihnout (řeknu si dobře, tohle za dva týdny dám v pohodě i kdyby se vyskytly drobné problémy) + pak k tomu připočtu třeba 20 hodin (případně více, podle nejasnosti zadání).
Zákazníkovi vše říkám v totálních číslech, řeknu, bude to asi na 100 hodin práce, na faktuře by bylo 60 000 Kč. Zákazník porovná se svým deadlinem a pokud souhlasí zašle návrh smlouvy o dílo, podepíšu -> makám -> průběžná komunikace -> hotový výrobek -> faktura.
Potřebnou dobu na vypracování projektu si stanovuji zcela podle sebe, zákazník buď souhlasí nebo ne a jde o dům dál. Celý týden se můžu flákat a udělat to přes víkend, když vím, že to dám (mám vyřešené problémové oblasti v řešení atp.). Případně dle domluvy se zákazníkem.
4) Zatím vždy každý zaplatil.
5) Já dělám na OSVČ jen takové "bokovky", mám normální práci na HPP. Z OSVČ činnosti, které věnuji tak max 10-30 hodin měsíčně mám relativně malé zisky, ale beru to jako "přilepšení", cca v horizontu 1000 - 20 000 měsíčně, podle toho co se naskytne.
6) Zatím jsem 100% zakázek udělal zcela online, některé zakázky dokonce bez jediného telefonátu - pouze e-mail/git. I s firmou, co mě "nezná" (ale samozřejmě posílám CV, včetně github acc atp.).