Zdravím,
po 3 letech práce na HPP (a zároveň mé první práce) bych chtěl okusit trochu více svobody a přejít na IČO.
Důvod ani tak není finanční, jako spíš, že mi nevyhovuje pracovat 8 hodin v kuse a dojíždět do kanceláře.
Nejsem z Prahy (ani z Brna) a tak i samotný výběr firem je dost omezený. Chtěl bych pracovat v režimu max. 2x týdně na pracovišti, jinak doma.
Nemám VŠ z informatiky a jak píši výše, mám pouze 3 roky praxe (z toho aktuálně půl roku vedení menšího počtu vývojářů (2) na projektu).
0) Jelikož nechci žádný švarz, ale práci jako standardní kontraktor, jak reálné je, že i v dnešní, poněkud turbuletní době, budu hledat práci s lehkostí?
Jelikož v mojí aktuální firmě mám poměrně dobrou pozici a na to, že jsem z ČB s juniorní praxí i mzdu srovnatelnou s Prahou (na dané praxi a bez VŠ), je můj strach takový, že se jako kontraktor neuchytím a zpátky to už vrátit nebudu moct
Dále bych se chtěl zeptat na takové praktičtější věci:
1) Doporučejete spíše práci domlouvat napřímo s firmou nebo agenturou (CoolPeople apod.)?
2) V hodně tématech se zmiňuje, že OSVČ ručí celým majetkem. Znáte někdo alespoň jeden reálný případ, kdy někdo něco zkonil takovým způsobem, že tento problém skutečně musel řešit?
3) Jak se řeší vykazování práce? Požaduje zákazník nějaký sledovací software? Jak se stanovuje pracnost jednotlivých úkolů? Pokud budu na projektu nový, jen těžko si dokážu představit, že dostanu zadání a dokážu podle něj stanovit pracnost na projektu, který neznám. Když mi tedy zákazník zadá úkol s pracností 5MD, já to splním za 3MD, přiznáte to a řeknete si o další práci, nebo místo 8h denně pracujete 6h a vykazujete 8h? - proč o tom píšu: jelikož se pracnost nestanovuje na míru konkrétnímu člověku, dost často se stává, že zvládám práci výrazně rychleji než kolegové. Na HPP je mi to jedno a řeknu si o další práci, na IČO si dokážu představit, že si prostě udělám víc volna. Jak toto v praxi funguje?
Dost možná je to naprosto stupidní otázka, jelikož vůbec netuším jak u kontraktorů funguje zadávání úkolů, plnění pracnosti apod.
3,5) Sazby se udávají v MD. Je problém, když budu o všedních dnech pracovat 6 hodin a zbytek naženu o víkendu?
- Zkrátka jak běžně funguje celý tento proces.
4) Jak běžný je problém s nezaplacenýma fakturama?
5) Obecně mám v plánu si ze začátku říct 4-5k MD, bývá běžně 100% vytíženost? - ta otázka může znít dost zvláštně, ale když si představim ty částky, co by mi měli stabilně chodit na účet, připadá mi to až nereálný.
6) Protože nebydlím v Praze, jsem ochotný dojíždět do Prahy maximálně 2x týdně. Jak velká je toto překážka? (Při domluvení kontraktu s firmou, co mě nezná)
Rád bych se vyhnul zbytečnýmu flame, jako "Ta MD sazba je moc nízká" apod., seriozně prosím, od lidí co s tím mají reálné zkušenosti.
Moc děkuji za případné odpovědi.