Tyjo, u nás v ne úplně malém městě naštěstí máme svoji spádovou rozvozovou poštu, takže je vcelku jasné, kde případně balík fyzicky hledat. Ačkoli je taky pravda, že tuším listovní zásilky vozí jiný rozvoz, než "obchodní balíky" (TM) (EMS?). Což chápu tak, že pošta kromě klasických listonošů má jako prakticky "paralelní organizaci" ještě parcel service...
Přikládám dva screenshoty z trackerů. Mám jedinou zkušenost s dopravou z Číny během COVIDu. A nebylo to z Aliexpressu, ale myslím, že je to nakonec relevantní.
V pondělí 13.ledna jsem zadal na allpcb.com výrobu nějakých plošáků. No a v pátek 17.1. byly hotové, ale oni to o pár hodin nestihli odeslat před čínskými prázdninami (prázdninami k oslavě nového roku) - na které všichni v sobotu odjeli. Zbytek je historie, prázdniny se protáhly z jednoho týdne na dva, další asi dva týdny se pracovalo-nepracovalo... a já pozoroval oficiální křivku nákazy a čekal, kdy se něco pohne. Nakonec 22.2. byla moje zásilka konečně předána dopravci. Naštěstí allpcb.com posílají zásadně s minimálním trackingem, konkrétně jsem platil 9 USD za službu operátora HK Post, která zřejmě mapuje na EMS nebo co.
Takže jsem v trackeru parcelsapp.com sledoval, jak mi čínská/hongkongská pošta asi 3x po sobě (v různých dnech) tvrdí, že to odeslala do ČR, a pak je měsíc ticho. Dokonce tam tuším původně byly vidět zmínky, že to visí na Guangzhou Airport. Což jsem chápal přesně jak praví předřečníci: v té době byly zrušené prakticky veškeré lety mezi Evropou a Čínou - a pošta tradičně létá v podpalubí linek pro přepravu osob. Jediný kdo létal, bylo DHL, které má svoje vlastní nákladní letadla. Trochu mi vrtalo hlavou, že by to sem snad za pár dnů dojelo i vlakem, no ale to by asi bylo nesportovní... prostě jsem to bral tak, že to nejspíš leží na veliké hromadě někde v provizorním skladu (hangáru) na letišti v Číně.
Zároveň mám informaci od agentury Jedna Paní Povídala, že to taky mohlo pár dnů strávit u nás v ČR. Na hromadě někde ve skladu České pošty (nebo čím) - protože díky COVIDu těch balíků spíš přibylo než ubylo.
Jakmile Česká pošta zásilku oficiálně naskenovala na příjmu, už se s tím něco dělo. Poslední dva hopy jsou velké depo v Ústí a místní doručovací pošta. Podle trackeru se zdá, že se to pokusili rozvézt napřed přímo z "velkého" depa, a protože nás nezastihli, tak to uložili na místní poště - realita je ale spíš taková, že to z velkého depa dovezli rovnou na místní poštu a udělali si fajfku o nezastižení. Protože jsem měl tracker, tak jsem to pozoroval málem v přímém přenosu. Nemá cenu říkat, že se u nás nezastavila ani dodávka z velkého depa (ve všední den v pracovní době), ani balík nepřinesla místní doručovatelka (která je u nás jinak každý den) - popravdě jsem ji možná předběhl. Obtelefonoval jsem obě pošty, velice věcně a v přátelském duchu jsem si nechal vysvětlit, že na rozvoz z velkého depa momentálně vychází asi 300 adres denně na auto, což prostě logisticky není možné - a na místní poště to bude podobné. Aspoň že to děvčata zvládají vydat na přepážce, a to bez fronty. Mám pro ně pochopení, přinejmenším pro řadové pošťáky, dělají svoji práci nejlíp jak umí, oni za to nemohou, že je jich málo, ještě se po nich vedení vozí... Pokud se nepletu, místní DPD/PPL mají v předvánočním blázinci 50-60 adres denně na auto (možná jsem zaslechl extrémy až 80) a to o fous nestíhají ani na trasách po krajském městě, kde od jednoho příjemce ke druhému to mají pár minut. (V tomto smyslu chudáci šoféři na štrekách po venkově.) To říkám pro srovnání, co to znamená 300 adres denně na auto.
Ten můj kartónek dorazil pěkně žvejklý, ale paní na přepážce jsem při převzetí nijak netrápil, jenom jsem zkontroloval, že dva maličké paklíky plošáků uvnitř nedošly úhony, a protože i tohle se zadařilo, nesl jsem si ten zázrak domů s úsměvem.
BTW tracker čínské / hongkongské pošty jsem moc nepochopil. S velkou dávkou snahy se k nějakému trackeru dá doklikat přes oficiální weby - ale nakonec líp fungujou nezávislé trackery třetích stran, které zřejmě mají k jednotlivým poštovním společnostem přístup skrz nějaké API... viz např parcelsapp tracker, ze kterého je jeden z mých screenshotů.