právě proto, že to bez nich v Haskellu nejde
Ono to bez nich jde.
Nemám s Haskellem
praktickou zkušenost, takže se nebudu vyloženě hádat, ale mám za to, že bez Monoid a Monad nenapíšeš v Haskellu nic (ledaže bys to obešel vlastní - míň abstraktní implementací, ale to by pak postrádalo smysl používat Haskell). Bez Applicative se asi obejít dá.
SPŠ ale není školka
No, trochu sis zapřeháněl, že jo
Imho by Elm byl srozumitelností tak akorát pro tu horší polovinu studentů v prvním ročníku... (EDIT: míněno VŠ) Když se koukneš na ten seznam (domnělých) výhod výuky Haskellu, většina z nich by se naplnila i s Elmem. Nejspíš ne pro všechny studenty, ale jsem docela pevně přesvědčenej, že alespoň pro polovinu z nich by rozdíl v
konečném výsledku nebyl žádný (protože prostě k těm partiím, kde by se superiorita Haskellu projevila, by se vůbec neprokousali).
Nevím, jestli jsem úplně dobrý vzorek, protože jsem měl školu tak trochu jako bokovku, zvlášť v bakaláři, ale mně Haskell na škole nedal vůbec nic. Říkal jsem si jenom "hm, takový nějaký divný jazyk, kde se i ty nejjednodušší věci dělají strašlivě komplikovaně, jenom aby měli matematici radost". Naučil jsem se to dostatečně na to, abych zkoušku dal a vůbec nic jsem z toho neměl. Teprve později, když jsem objevil Erlang, jsem se k Haskellu obloukem vrátil a uměl ho trochu docenit. Kdybych se ale s Erlangem nepotkal, nedal by mi ten kurz vůbec nic, protože bych to prostě všechno zapomněl, páč bych to (jako většina lidí v praxi) nikdy nepoužil, byla by to pro mě jenom vzpomínka na jednu z mnoha bizarností z VŠ...
Měl jsi tu těch "debat" s Idrisem málo?
Psal "poslední dobou", proto jsem se na to ptal.