Protože ten případ samozřejmě nemusí skončit tím, že zaměstnanec prohlásí, že jde o domnělé zneužití licence, a autor sklapne podpatky a odkráčí.
-> Nemusí, ale z 99% tak skončí.
Důkazy se posuzují jako celek, pokud jsou ale složené jen z domněnek vývojáře a naprosto neověřitelných logů, i právník amatér, takové důkazy smete ze stolu.
Stejně tak zde neplatí, že důkazní břemeno je na protistraně.
-> Tak to platí snad vždy, krom finančního úřadu, že?
Pokud někdo tvrdí, že jsem něco provedl, musí to být primárně schopný dokázat.
Pokud jsou jeho důkazy vrtkavé a při prvním výslechu je naprosto zdiskredituješ jasnými fakty, že si takové důkazy obstaráš sám během následující hodiny, je situace vcelku jasná.
Což nic neznamená.
-> Znamená, stroj ze kterého mají logy, nemusí být ten a samý stoj, co je s touto MAC ve firmě. Postačí otevřená wifi, někdo poblíž s wiresharkem a bum, hotovo.
To je právě ten problém. Přečetl jste si nějakou diskusi, a hned jste získal dojem, že jste odborník na dané téma. Proč tu opakujete argumenty, které už byly v předchozích komentářích vyvráceny?
-> Ale prosimtě, nic jsi nevyvrátil. Jen jsi napsal svůj názor, nic víc. Tvůj názor, pro mě nemá vyšší váhu než ten můj.
Zase jen vaše ničím nepodložené dojmy.
-> Opět a znovu, jen tvůj názor. Pokud někdo, sbírá jakékoli záznamy z mého PC, kdykoli se mu zamane, je nanejvýš pravděpodobné, že se mu pošle i něco, co já jakožto majitel PC a dat v něm, nechci.
Budu mít otevřené okno s jeho SW, vedle dokument s osobními údaji zaměstnanců a bum, jejich SW udělá screenshot a pošle ho na jejich servery(což je dle diskuze na abclinuxu fakt).
Nebo budu v jejich SW upravovat osobní údaje třetích osob, jejich SW udělá screenshot, bum, unikla mi data třetí strany, na zcela cizí servery, bez mé kontroly.
Tohle Vám fakt příjde jako korektní chování v rámci zákona? Asi těžko, že?
věděl byste, že lidé, kteří ten program znají, vědí o tom, že je dost agresivní co se týče hlídání dodržování licence. Jestli to je nebo není korektní je jedna věc, ale ty vaše výmysly určitě ničemu nepomůžou.
-> Je rozdíl mezi tím, co lidé(velice úzký okruk lidí) vědí a jaký názor by si udělala laická veřejnost, která by se dozvěděla, že software za který někdo chce tak nechutné prachy, ještě vývojáři slouží jako spyware.
Minimálně by mohla udělal nějaký review-bombing, což by si někdo, kdo prodává SW s přídavkem spyware, minimálně zasloužil.
Víte, já už dřepěl na fízlech kvůli domnělému sdílení software několikrát, pokaždé stačilo dodržet následující pravidla a nikdy nedošlo ani k soudu, nebyl totiž důkaz, že bych to udělal já/má firma:
IP adresa se nerovná člověk! Pokud má někdo nějaký záznam o aktivitě nějaké IP adresy, je to záznam o aktivitě IP adresy, nikoli člověka či toho, co má tuto IP adresu zapůjčenou.
Co říct u výslechu: Jejda, kdysi jsem koupil wifi-router a zapomněl tam zadat heslo, asi se tam někdo připojil.
Ta a samá analogie se dá použít k MAC adrese, ale ta je naprosto nicneříkající, protože si může kdokoli, kdykoli, nastavit jakoukoli chce.
Když člověk smete ze stolu ty nezákladnější pylíře, na kterých obžaloba stojí, je za vodou.
A to chci doporučit i tazateli, zdiskreditovat všechny důkazy, co prozradili že mají, při případném výslechu vysvětlovat jak k obstarání takových důkazů mohlo dojít, aniž by došlo k domnělému zneužití licence firmou/jejím zaměstnancem a je půl hotovo.
Oni stejně budou mít jen IP adresu, MAC adresu + nějaké screeny. A ani jedno, nedokáže s určitostí identifikovat toho, co seděl za monitorem a ani tu firmu, na jejímž hardware mělo k tomuto domnělému porušení dojít.
Inu, představte si situaci, mám otevřenou wifi bez hesla, pouze s filtrem MAC adres:
Venku sedí nějaký "black-hat", co se mi snaží dostat do sítě a nemá jinou možnost, než si naklonovat MAC adresu nějakého zařízení, co je na white-listu APčka. Tento black-hat má v NB i cracklý software.
Vývojář cracklého SW zrovna obdrží informace z jeho SW o IP adrese a MAC adrese nějakého existujícího firemního zařízení.
Jak moc je tato situace nepravděpodobná? Kdo komu dokáže, jak to bylo?
A kdo z Vás má s něčím podobným praktickou zkušenost, aby dokázal na předchozí otázku odpovědět?