Ahoj, já mám na chatě automatizaci pro tyto usecase:
1)Alarm a čidla požární, CO + úniku plynu, únik vody, v případě poplachu obdržím SMS, zapne se siréna rozsvítí se všude světla a vypne se plyn, popřípadě zastaví voda.
2)Při vstupu do chaty a odkódování alarmu se zapne voda, plyn a zapne se kotel.
3)Při vstupu do chaty v noci se zakódovaným alarmem se na okamžik rozsvítí světlo.
4)Při odchodu z chaty se zakódováním, se vypne kotel, voda a plyn.
5)Při otevření spodních dveří a nebo brány při nízkém denním světle se rozsvítí venkovní osvětlení.
6)Během aktivování alarmu se zapne interní webcamera a sleduje pohyb.
7)Sleduji teplotu otopné soustavy, při překročení stanovení teploty se sepne alarm a odešle SMS.
Všechna čidla mám řešena bezdrátově pomocí Z-WAVE + pro dodatečnou automatizaci mám pomocí IFTTT + RPI + Fetchmail + usb Meteostanice.
Jediný drawback tohle všechno má, že v případě výpadku proudu elektrická zařízení vypadnou. I když mám UPS + zálohování powerbankou s funkcí online tak v případě, že proud není dele než 12 hodin tak celý systém padne. Po obnovení proudu se částečně oživí, ale bezdrátová síť to nemá ráda.
Naneštěstí, pokud žijete ve Beskydech a nebo v Jesenících , jsou výpadky proudu dvakrát měsíčně s trváním delším než 12 hodin celkem standard. Je to dáno povětrnostními podmínkami a kvalitou české energetické infrastruktury. Proto plánuji pořídit solární panel s invertorem jako náhradu.