Osobně jsem ještě nepotkal bezvypínačový záchod, kde bych furt nemusel mávat jak mažoretka. To samé chodby. Dost mě překvapilo, jak málo se někdy hýbu. Obzvlášť když dělám něco, k čemu potřebuju hodně světla.
Taky to nesnáším. Ale je to především tím, že v hospodách apod. se používají taková ta jednoduchá PIRka přímo napojená na světlo, bez vazby na cokoli dalšího. PIRko je hlavně o tom, použít ho chytře, vyladit podle situace a propojit s dalšími čidly.
Já mám třeba na záchodě světlo ovládané ne PIRkem, ale sensorem na dveřích. Nějakou dobu jsem musel ladit dobrej interval spínání (mám sensor, který detekuje otevření i zavření dveří, ale jako stejnou událost). První událost ze sensoru rozsvítí světlo na záchodě, každá další v průběhu sedmi sekund se ignoruje (zavírám dveře za sebou) a pak další událost dvětlo zhasne a následujících 7s se zase ignoruje. Tohle jsem docela ladil, aby to dobře pokrylo i takové ty usecasy jako že si člověk třeba jde na záchod pro toaleťák a nezavře za sebou dveře. Těch 7s je tak akorát, že se světlo rozsvítí a zhasne správně i v tomhle případě.
Zároveň se zhasutím světla na záchodě se rožne světlo v koupelně (btw, mírné upozornění dětí, že si mají po záchodě umýt ruce
). Zhasíná se pak ručně tlačítkem. Pro to zhasnutí by se klidně dalo použít PIRko - zhasínalo by jenom tehdy, pokud se světlo rozstvítilo automaticky. Pokud bych ho rozsvítil ručně tlačítkem, tak se asi jdu koupat, takže PIRko nechci...
V kuchyni PIRko mám, ze začátku mě štvalo, ale bylo to jenom o vyladění správného intervalu. Mám tam navíc tlačítko, kterým zapínám mód "teď vařím" - rozsvěcí navíc podsvícení linky. Když se jse člověk jenom napít, rozsvítí se jenom hlavní světlo, pokud je to v módu "teď vařím", rozsvítí se i linka (tohle možná není úplně dobrý systém, možná to předělám tak, že v módu "teď vařím" se světla prostě nevypínají - člověk stejně vaří hodinu, takže když před tím a po tom jednou ručně světlo vynutí, tak to není tak hrozný).
Schodiště mám namyšlené zase jinak - na začítku a na konci optickou bránu pomocí levného laseru jaký se dává do ukazovátek. Výkon snížený tak, aby to akorát sensor pobral, ale moc to nezářilo. Každý schod osvětlený jedním NeoPixelem, takže stačí 3 dráty (překvapivě tenké - ty LEDky žerou strašně málo). Pak se dá každý schod osvětlovat samostatně a nejsou k tomu potřeba žádné výkonové MOSFETY apod. Dá se udělat efekt postupně se rozsvěcujících schodů ve směru, kam člověk jde - extrémně příjemná, estetická věc
Tohle ještě nemám dodělaný, ale pokusně jsem si to ověřil a funguje to dobře. Opět to chce dobře vymyslet dobře logiku spínání, aby to pokrylo i takové ty případy, kdy člověk dojde do půlky schodů, rozmyslí se a jde zpátky...
IMHO je to prostě o tom, mít k dispozici nějaké slušné základní kameny (PIRka, tlačítka, různé jiné sensory...), dobře promyslet ovládací logiku, využít k ní víc sensorů zaráz a celé to vyladit pro konkrétní dům a životní styl...
Narozdíl od firem, které dělají předražené uzavřené systémy, si myslím, že dobrou automatizaci by člověk měl v domě co
nejmíň vnímat. Ne furt patlat po tabletu jenom aby si rozsvítil, ale naopak žádné ovladače pokud možno vůbec nepotřebovat. Maximálně pro nějaké přepínání módu jednou za x hodin ("koukám na televizi", "pracuju", "všichni spíme" apod.)
Nejdůležitější na každé domácí automatizaci je, aby šla jednoduše vypnout a přemostit. Bez šroubováku, baterky a podobných věcí.
Tohle je nejkritičtější u světel a topení. Na ovládání osvětlení jsem uvažoval spousty různých řešení a nakonec jsem doiteroval k
https://www.ikea.com/cz/cs/p/tradfri-stmivaci-sada-10435926/ která má fenomenální poměr cena/výkon a dá se napojit na opensource, takže možnosti využití jsou nekonečné.
Když mi to poprvé dovezli, byl jsem překvapenej, že žárovka po odpojení napájení nedrží poslední stav (rozsvíceno/zhasnuto), ale vždycky se rozsvítí. Pak jsem si všimnul, že se rozsvítí do takového jasu, ve kterém byla naposledy. Takže to musí být záměr. A pak jsem pochopil, že to je vlastně geniální - když se ovládací logika posere, dá se to používat jako normální žárovka - rozsvítit a zhasnout normálním vypínačem (předpokládá se, že existuje
).