Poznám takýchto diskusií "tony" a keď tu vidím operovať hejterov elektromobility tými istými 10-20 rokov starými informáciami, neviem, či sa mám smiať, alebo plakať. Aspoň to, čo som čítal na 9 a 10 strane, ale predpokladám to isté aj predtým, pretože tu čítam bláboly.
Napríklad tento blábol netýkajúci sa elektromobility "Skutečnost je taková, že ani dnes neumí vědci provést spolehlivou předpověď počasí na více než 3 dny dopředu." je z akého roku? Alebo je to predpoveď pre Juhočeský kraj a človek nevie, že si môže na webe ČHMU, alebo inej služby pozrieť predpoveď pre jeho štvorec polohy 5x5km?
Nechce sa mi teraz hľadať zdroje, tak dám iba fakty, ale zdroje sú dohľadateľné:
- Za posledných 7 rokov klesla cena LiIon baterii 4x na uskladnenu 1kWh! Takze operovanie vypoctom pre staru Teslu s 7000 x 185650clankami ste si dali zbytocnu namahu. Tusim aj ta info o vypadku jednej, ktora znehodnoti cely blok to nie je taka presna pravda, pretoze tusim mala kazda z tych 18650 clankov samostatnu poistku.
- Elektromobil sa uz teraz oplati pre kurierske firmy do dodavok do miest, pre taxiky aj pre MHD - dva z troch pouzivali predtym naftu lacnejsiu, ako benzin
- V Cine su mesta, co maju VŠETKY TAXÍKY A AUTOBUSY ELEKTROMOBILY!
- Zivotnost Tesla baterii najstarsie sa dozili 800tis km a strata kapacity teraz neviem presne, ci 5, alebo 10%!
- Jedina hanba elektromobility je Nissan Leaf, ktory nereguluje teplotu baterie, alebo este daky problem tam je a bateria rychlo odide.
- Do mobilov sa zavadza nova generacia grafenovych baterii. Nenabijaju sa 4x rychlejsie?
- Superkapacitory dokazu vyborne rekuperovat aj velke brzdne vykony. Napr stara Tesla s jazdnym vykonom 400kW dokaze rekuperovat len 50kW.
- Ak sa LiIon triedia, tak sa recykluju TERAZ na 50% a uz sa vyvijaju, respektive testuju recyklacne linky s recyklaciou 85%. Ano, olovene sa recykluju na 99%, ale tie sa pouzivaju 165 rokov a nie komercne 20 ako LiIon.
- hori iba nevybita LiIon bateria a tak sucastou recyklacnej linky je vybijanie baterie do dna ...a z tej energe sa ta linka aj napaja.
- Kto si nabija doma, tak ho to vyjde na 2€, cize 50CZK na 100km. Kto ma fotovoltaiku, este lepsie.
- Udrzba elektromobilu je 4x lacnejsia, ako spalovacieho.
- nezanedbatelny zdravotny vplyv z automobilovej dopravy ma aj hluk.
Este nieco som zabudol?
- ano, diesel je momentalne na dlhsie vzdialenosti ekologickejsi, ako elektromobilita. Zatial. Podla vyvoja baterii tomu tak byt za 10 rokov nemusi. Aj ked aj spalovacie motory sa neustale vyvijaju. Mimochodom, momentalne najucinnejsie komercne pouzivane spalovacie motory sa pouzivaju v lodnej doprave.
Aj na emisie lodi uz doslo s emisiami a pred 2-5 dnami prebehlo mediami info, ze sa spomali namorna doprava ako najefektivnejsie riesenie emisii z nej. Letecka doprava spotrebuje len 3% emisii. Aj ked sa to nezda, lietadlo je na 1 cestujuceho relativne efektivne, ked minie iba 5l paliva/100km.
Pre tych, co jazdia po mestskom prostredi asi tak 200km denne(mozno staci 150, alebo len 100, ale aby som neprestrelil pisem isto 200!) a viac sa elektromobil oplati uz teraz. Zivotnosti baterie sa uz netreba bat, hasici su na elektromobily uz skoleni a tusim aj tie bateriove packy uz nie su umiestnovane v narazovych zonach tak, aby nebola velka sanca, ze dojde k ich perforacii a vznieteniu.
A kto este stale neveri, ze to nemam buducnost, najdite si, co chysta VW - vyrobu jednotneho eletromobiloveho podvozku/zakladu, kde sa bude len menit vykon motora a kapacita baterii a bude to pre vsetkych 26 roznych koncernovych nadstavieb. Tusim kapacita bude 25 mil. rocne v EU vyrabanych. Na Slovensku uz sa stava vyroba baterii uz neviem kolko stotisic baterii(sto tisic aut) rocne.
Hejteri vsak mozu dalej hejtovat s 10-20 rokov starymi clankami a informaciami. Je jedno, ze sa ich dozvedeli tento, alebo minuly rok, pretoze daky zaostaly clovek tento, alebo minuly rok ten clanok teraz napisal. EU, Cina a USA idu k elektromobilite a v Cine uz je 2 mil. elektromobilov.
Ak platí CO2 teoria, ekologická stopa vyroby elektromobilu sa po 2-8 rokoch vráti, ale ak nie, aspon tu budeme mat tichsie, menej smradlavo a lacnejsie. Treba riesit aj zadrziavanie vody v krajine, cize vodozadrzne opatrenia, dazdove zahrady - to hladajte v googli. Nemusime stavat len na CO2 teorii.
Fakt ma prekvapuje, ze na webe progresivnych ludi, akych by som cakal tu na roote, kde sa sleduju novinky z IT sa stretavam s ludmi, co su informovani len s informaciami lahodiacimi ich spalovaciemu náboženstvu.