Ja reagujem na vsetko co zacina byt nepohodlne. Potrebujem stol v spravnej vyske, kreslo na ktorom sa dobre sedi aj opiera, vela priestoru na stole na ruky, hlavne na ruku s mysou, aby som ju celu mohol polozit na stol a menit polohy (to pises aj ty, ze sa ti osvedcilo) a ked mam chut, raz za cas zmenim klavesnicu s nizkym zdvihom za klavesnicu s vysokym a potom naopak (ked mam pocit, ze prsty dostavaju zabrat). Kedysi som progamoval s vylozenymi nohami a klavesnicou na stehnach.. akukolvek polohu ktora mi je pohodlna. Volnost v pohybe je podmienena (aspon v mojom pripade) externym monitorom, externou klavescicou a dostatocnym priestorom okolo vsetkeho.
Roky pouzivam bezdrotovy trackball namiesto mysi a ked sa vraciam ku stolu, cumim v akej polohe som ho nechal. Pred rokom mi po zmene stolicky/kresla zacala strasne prekazat full klavesnica, zistil som ze som kvoli nej ciastocne vytoceny do strany, tak som kupil klavesnicu bez numerickej casti a problem je prec.
Skratka cokolvek co sa ti nezda skus dat do takej polohy, aby to bolo pohodlne, pocnuc monitorom, stolom a stolickou.
A nerobit x hodinove zatahy bez prestavok.
Tusim aj v zakonniku prace kedysi bolo, ze clovek za pocitacom ma mat z kazdej hodiny 15 minut pauzu. Smart hodinky na ruke tiez kazdu hodinu "otravuju" s nejakym cvikom, tak to robim, mam z toho minimalne dobry pocit. A obcas je najlepsie ist si na 10 minut (a niekedy aj na 30) lahnut na pohovku a nechat telo odpocinut a hlavu tiez, je to osviezujuce.