Díky všem moc za reakce! Vyzkouším ještě ty folie a nátěr uvidím. Cvičně jsem před časem zkoušel svůj router (Huawei, který dává PODA) vložit do krabičky pokryté alobalem ale na mobilu/ntb se síla signálu nijak neprojevila. Tak buď o bylo rukama nebo alobal nebyl alobal:) Ale o tom, že by to mělo blokovat signál jsem četl na více zdrojích, tak tipuju, že to bylo spíše rukama a budu ještě experimentovat
Pokud má stínění opravdu fungovat, musí se udělat pořádně, a v mikrovlnných pásmech to platí obzvlášť. Zapomeňte na alobaly a hraběcí rady typu "udělej si Faradayovu klec". Stačí se podívat na profi mikrovlnná zařízení, rozhodně se tam materiálem nešetří, krabičky bývají frézované, konektory robustní, pokud se někde vyskytují šrouby nebo nýty, pak velmi nahusto. Při údržbách radarů (vojna) se vlnovody před smotováním čistily čistým lihem; mastná skvrna, třeba otisk prstu, by mohla změnit vid šíření vlny.
Byl jsem při vývoji zařízení, pro které se použila na vyzařování certifikovaná bedýnka tuzemského výrobce. Zákazník přesto požadoval provedení testů ve zkušebně, no a piksla neprošla. Hledala se příčina, výrobce byl nešťastný, a pak na to přišel - použily se jiné nýty, než při certifikačním měření. Při něm byly plné, na dodané bedně byly trhací, tj. původně s dírkami - ty sice byly roztemovány, ale nestačilo to.
Závěr? Mikrovlny jsou jiný svět. Kdo se jim chce skutečně věnovat, musí hodně studovat a bude potřebovat speciální pasáže matematiky. Ohledně běžných uživatelů - wifinářů; tam je to jedno, budou se pohybovat stejně jen na povrchu věci a vystačí s jakoukoliv představou.