Chcete pracovat v IT? => tak sa naucte po anglicky.
Chcete byt lekar? => tak na skole musite ovladat latinske vyrazy jednotlivych casti ludskeho tela.
Rozdiel je v tom, ze v IT tu anglictinu vyuzijete, kdezto tie latinske vyrazy ked vydete zo skoly mozte s kludom zabudnut (ak sa tu pohybuje nejaky lekar a mylim sa, s kludom ma opravte).
To, ze sa anglictine niekto mermomoci snazi vyhnut, je jeho problem, taky clovek nema co v IT odbore hladat, zial je to tak. Nikto nebude pisat dokumentaciu pre 300 jazykov ked staci jeden - anglictina - ktory je tak nejak oficialno-neoficialne zvoleny za jazyk IT.
Predstavte si ze nastupite do firmy ktora ma rozbehnuty nejaky vyvoj, posadia vas za komp a povedia vam nastudujte si tieto dllky, o tyzden budete s nimi uz pracovat. A co tam vy neuvidite, jeden komentar je po cesky, druhy po anglicky, treti po indicky, dalsi je po ... (doplnte sami). Co by ste v takej situacii robili? zdravy rozum kaze, utekaj.
Preto sa zaviedla anglictina ako hlavny jazyk IT, je jednoducha na naucenie sa (aspon po uroven chapania technickej dokumentacie), a ma to urcite obrovsku vyhodu mat jeden jazyk, ako musiet ovladat vsetkych neviem kolko tisic je oficialne uznanych jazykov, pretoze kazdy 10ty riadok kodu napisal programator z inej krajiny. Navyse pri roznych prekladoch, sa vzdy z pointy nieco strati, pripadne prelozi tak, ze dalsi preklad z tohto prekladu, uz moze mat uplne iny vyznam ako bolo povodne zamyslane.
A to ze sa niekomu nechce anglictina ucit? Jeho problem, nech si hlada inu robotu kde nebude potrebovat cudzi jazyk. Poznam plno starsich ludi ktory sa za svoj zivot ucili najskor rusky (lebo komunizmus), potom nemecky alebo anglicky a teraz ako treti jazyk anglicky resp nemecky (to co nemali predtym) a nikto neremca.