Mezitim co tu Slovaci pisou kysucke moudra, tak ja to vidim takhle.
Me je 28 let. V praci dostavam a budu dostavat dusevni naloz jako prase. Patrim (jeste ne, nejsem senior) v podstate top 10% vydelavajicich v teto zemi. Socialni stat ze me bude mit majlant. Mezitim si nemuzu koupit ani vlastni dum. Vysvetlim proc.
Normalni dvoupodlazni dum, ktery staveli muj otec nebo mi strycove kdysi holyma rukama, vyjde tak na 4000000,-. Pozemek me bude stat tak 1500000,-. Rekneme ze milion budu mit svuj, potom hypoteka pri RPSN 4% (vsak ono to vystreli nahoru zase, a prestreli), me vyjde celkem na 8.5mil. pri mesicni splatce 23000,- po dobu 30 let. Bude mi 58 let nez tu hypoteku splatim. Ano, mohl bych to splatit za 20 let a na dovolenou jezdit do Chorvatska pod stan jednou za 2 roky, asi jsem hold zhyckany.
A ja se ptam. Jak se o me stat postara, kdyz budu muset v 50 odejit do invalidniho duchodu? Budu se svym prijmem platit 3x vice na danich (vcetne socky a zdravka, to je taky dan) nez nekdo s medianovou mzdou, ALE dostanu snad od statu 3x vice na invalidnim duchodu? NEDOSTANU! Jen o par desitek procent budu mit vic.
No takze ja, asi proste nymand co ma JEN o 90% vice nez ma zbytek populace v CR, budu muset asi v 50, kdyz budu zivitel rodiny, prodavat barak, protoze nebudu mit jak splacet 23000,- kazdy mesic. Kuwa, kdybych byl sikovny zednik, tak jsem na tom lip nez ted. Misto toho jsem asi proste kokot, co sice vydelava statu majlant v praci, ale nepostavi si za to ani vlastni barak, protoze stat s nim vyjebe.
A ja na to rikam fuck off. Ty dane si investuju sam a zabezpecim se sam, kdyz to pro me neudela stat.
A jestli prijde do vlady nejaky vocas a zatrhne praci malym zivnostnikum, tak prisaham, ze si zalozim SRO na Seychelach a nedam statu krome DPH vubec nic.