Má linux na desktopu budoucnost?

Satanda

Re:Má linux na desktopu budoucnost?
« Odpověď #60 kdy: 29. 09. 2018, 23:12:10 »
Citace
Proč se kvůli jednomu programu trápit s windows?
Já třeba používám Windows. A konkrétně s verzí 10 se vůbec netrápim.
No a? Ja zase jo a i spousta uzivatelu windows jsou z desitek nestastni. Takze jestli ten jeden potrebny win program lze spustit v linuxu, proc se trapit s windows?

Ale ten jeden program "Fusion 360" v linux spustit nejde. Leda tak pod virtualizovanejma win. GPU passthrough je komplikovaný - potřeba 2 GPU, 2 monitory, projekt  LookingGlass stále v alpha verzi.
Nuž, o programe "Fusion 360" dnes počujem prvý raz. Je dosť možné že aj posledný krát..je pre mňa rovnako dôležitý ako widlovs na desktope, ten som síce videl, ale ďakujem, nemusím.

Tak to máte dost malej rozhled o tom, na co všechno lze počítač využít.

Radovan.

« Odpověď #61 kdy: 30. 09. 2018, 08:57:05 »
Přestaňte tady mlít sra[PÍP]ky o nesmyslech a radši se začněte chystat. Bude potřeba spousta liveCD a liveUSB s Linuxem na opravy bricknutých widláckých počítačů, jako na jaře s tím patchem na AMD: https://www.novinky.cz/internet-a-pc/software/484446-velka-aktualizace-desitek-muze-zpusobit-problemy-kvuli-mistu-na-disku.html ;D

qwertz

« Odpověď #62 kdy: 30. 09. 2018, 09:35:52 »
Zároveň se ale tato základna ředí do nemalého množství různých směrů, filozofií, distribucí.  :-

Nic se neředí. Vývoj v upstreamu je jen jeden. Na rozdíl od Windows, které jsou kompatibilní na bázi binárního kódu (pokud tedy jsou kompatibilní), je Linux kompatibilní na bázi zdrojového kódu. Odlišnosti mezi distribucemi jsou spíše "konfigurace" než samostatný vývoj.

btw zkompilovat program se typicky nijak neliší od Windowsiho install.exe. Spustíte buď install.sh (např. nVidia z jejich stránek) nebo známá trojkombinace configure, make, make install. Používá se to ale minimálně, protože to vede tak trochu k bordelu v programech ale windows.

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #63 kdy: 30. 09. 2018, 12:49:23 »

ne, instalace:
Kód: [Vybrat]
sudo apt install virt-managerpak pustis pres ikonu "Spravce virtualnich stroju"
a je to komfortnejsi nez VirtualBox, kdyz chces vyhradit USB zarizeni, nemusis nic doinstalovavat, kdyz aktualizujes jadro tak se nestaze ze by to rvalo "nemam vbox moduly"

jenze jsem zjistil ze mit nasdileny jeden adresar spolecny pro guest a host system je mnohem tezsi nez u virtualboxu

jmk

• 179
    • Zobrazit profil
« Odpověď #64 kdy: 30. 09. 2018, 15:51:16 »
Debata na budoucnost Linuxového desktopu se periodicky vrací na různých fórech a ve většině případů ji nadhodí Windowsák, který hledá alternativu  ;D Už to je dle mého zajímavý fakt. Já osobně nemám rád porovnávání "Windows" vs "Linux" z několika důvodů:
  • vždy je nutno porovnávat konkrétní verze Windows a distribuce Linuxu - jinak to dle mého nemá smysl
  • Linux je natolik modulární, že i když řeknu Debian, musím upřesnit jaké je použité DE popř. WM
  • pro porovnání by měli být k dispozici relevantní testy - uživatelská zkušenost může být pouze další indicie v porovnávání
Osobně používám Linux cca 10let a snažím se evangelizovat své okolí, ale to jen z mého přesvědčení a zkušeností ze správy OS (Windows i Linux). A dle mé zkušenosti je paradoxně pro BFU lepší Linux desktop, když se o něj stará alespoň power user.

A další osobní zkušenost pro potencionální "přeběhlíky" - když Ti chybí klíčová aplikace tak hledej náhradu - udělátka typu Wine jsou vždy obezlička. Ze zkušenosti ještě tak připadá v úvahu maximálně virtualizace (problém přímého přístupu k HW - overhead virtualizace je v řádu procent, takže nic dramatického). A když nenajdeš náhradu - nepřecházej - pak budeš jen zklamán a frustrován.

Jinak k meritu věci - Linux desktop má určitě budoucnost! Celý koncept Linuxu jako OS je dle mého zdravý a stejně tak způsob jeho vývoje. Jistě je vždy co zlepšovat, ale právě v jeho způsobu vývoje je jeho "nesmrtelnost".

A jedna rada na závěr mého trochu rozvláčného příspěvku - vyzkoušej sám. Třeba na cestě zkoušení objevíš úplně nové obzory, které na fórech opravdu nevyčteš  :D

jmk
Write programs that do one thing and do it well. Write programs to work together. Write programs to handle text streams, because that is a universal interface.

Jezdec

« Odpověď #65 kdy: 30. 09. 2018, 19:52:59 »
Linux na Desktopu má budoucnost. Oproti ostatním OS má jednu obrovskou výhodu: pravděpodobně největší developer základnu. Vzhledem k naprosté dominanci "Linuxu" ve světě IT (minoritní podíl má jen na desktopech), se vůbec nic nestane, když bude mít 1% desktopů napořád.

Navzdory oblíbené frázi o podpoře/nepodpoře HW nebo SW je situace velmi dobrá. Můžete si koupit HW, který vám nepoběží v Linuxu, stejně tak si můžete koupit HW, který vám nepoběží ve Windows, tam máte ale jednu jistotu - dříve nebo později vám nepoběží kde co (výrobce přestane dodávat driver). Celkově je ale podpora HW a kvalita driverů v Linuxu vyšší, výjimku tvoří grafiky, kde je situace jen "přijatelná až dobrá" a neustále se zlepšuje.  Pro názornost z počítačů, které mám okolo Linux podporuje vše, Windows nepodporují jednu (starší) laser tiskárnu.

Linux nechcete v těchto situacích:
- potřebujete nějaký obskurní nebo specializovaný proprietární SW napsaný pro Windows
- hrajete hodně hry

Konečně to někdo hezky shrnul.

pedro

« Odpověď #66 kdy: 30. 09. 2018, 22:27:57 »
Windows 10 se vyznačuje vysokou měrou těžko podchytitelného prošmírovánání, odhodlávám se k určitému přechodu na některou z distribucí Linuxu. Jsem si vědom, že náhražky MS Office nebo Photoshop nejsou konkurenceschopné, na druhou stranu je to o volbě - bezpečnost vs. pohodlí, a těžiště mé činnosti je někde jinde.

Nevim jestli je to bezpecnost vs. pohodli, ale v podstate sis odpovedel sam - je to v jadru o pristupu. Bud mas opensource, duveryhodny system, nebo budes verit nejake korporaci. Je tedy v podstate uplne jedno v jakem stavu je Linux na desktopu, jak dobre (?) jsou Win7, jak spatne (?) Win10, jak krasne jsou fonty OSX. Nejde o alternativni produkty.

Lama

« Odpověď #67 kdy: 30. 09. 2018, 23:31:45 »
Odpovím jednoduše.

Tuto otázku vídám stále již nějakých 15 let od doby, co jsem se začal o Linux zajímat a faktem je, že Linux tu stále JE!

archuser

« Odpověď #68 kdy: 01. 10. 2018, 09:36:16 »

ne, instalace:
Kód: [Vybrat]
sudo apt install virt-managerpak pustis pres ikonu "Spravce virtualnich stroju"
a je to komfortnejsi nez VirtualBox, kdyz chces vyhradit USB zarizeni, nemusis nic doinstalovavat, kdyz aktualizujes jadro tak se nestaze ze by to rvalo "nemam vbox moduly"

jenze jsem zjistil ze mit nasdileny jeden adresar spolecny pro guest a host system je mnohem tezsi nez u virtualboxu
Nejjednodušší je použít sambu, bohužel nativní sdílení je zatím jen pro linux guesta, viděl jsem na gitu pár lidí projevilo zájem o 9p virtio pod win, takže možná v budoucnu..

archuser

« Odpověď #69 kdy: 01. 10. 2018, 09:46:48 »
Virtualbox lze nahradit kvm virtualizací, umí protahovat i pci zařízení, naprosto perfektní věc, linux používám jako takový stable interface pro spouštění virtuálů, výhoda je, že je možnost si osekat např. win10 na kost pouze třeba pro 3D aplikace, kvm umí i pci passthrough výkonné grafiky s 95% přenesení výkonu, tzn. téměř žádná výkonová ztráta. Co mě přijde jako future je vGPU kde v podstatě jde protáhnout gpu do virtuálu s jednou grafikou (možné použití u ntb). VGA passthrough má nevýhodu, že onu výkonnou gpu nelze mít na linuxu takže integrovaná v linuxu + protáhnutá pcie do widlí, nicméně je to imho řešení jak se vyhnout zabloatovaným widlým a řešením nesmyslů + výhoda jak tu psal k3dar dělání snapshotů a přenesení na jiný stroj bez šašení s reinstalem widlí a jiné srandy atd atd. Já si užívám ten luxus s kvm např. pro potřeby flashnutí čehosi co jede win7 only, není problém nakopnu win7lite co nabootuje během sekund, protáhnu usb řadič a chová se to jako na fyzickém os - žádné potíže s implementací usb protahování co jsem dříve používal u vboxu. Funguje mi to naprosto perfektně na čistém archu, jediná nevýhoda jsou samozřejmně vyšší nároky na ram atd, ale dostanete za to rock stable workstation, při použití osekaných widlí se s tím dá vyjít i na starším železe.

jak je tezke nastavit kvm na kubuntu desktop ? jsem zvykly na komfort virtualboxu, je kvm o dost slozitejsi ? take by mne zajimalo jak se v praxi dela ad...výhoda je, že je možnost si osekat např. win10 na kost pouze třeba pro 3D aplikace

Co se týče osekání widlý tak můžete jít různými cestami a to buď 1. sestavit si embedded, 2. použít sysprep, toto pokud vím se používá hlavně ve firemním prostředí, 3. sw 3 strany jako např. NTlite, vzít LTSB edici, výhoda je mimo jiné v tom, že se poměrně rychle instalují updaty, jelikož se tam nemusí aktualizovat miliarda zbytečných aplikací a součástí, neznám protivnější situaci kdy jen čekáte a koukáte na točící se kolečko.

dustin

« Odpověď #70 kdy: 01. 10. 2018, 10:32:52 »
Nejsem žádný znalec windows, ale když se jim (win7) vypnou všechny firewally, indexace, hlídání aktualizací atd., tak i normální instalace ve virtuálu běhá svižně a nic nezdržuje. Do virtuálu dobrý systém.

k3dAR

• 3 120
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #71 kdy: 01. 10. 2018, 12:01:35 »
[...] použít sysprep, toto pokud vím se používá hlavně ve firemním prostředí [...]
sysprep neni na osekani windows o komponenty, ale o pripravu systemu pro klonovani, vytvoreni master wim image, prenos na jinej HW atd...

Přizdívka

« Odpověď #72 kdy: 03. 10. 2018, 09:50:41 »
Díky všem za jejich názory, hodně jsem si z toho odnesl  :)

PetrM

« Odpověď #73 kdy: 03. 10. 2018, 11:04:41 »
Rozhodně bych Linux na desktopu neodepisoval.

Linux je modulární. Dá se poskládat všelijak.

Kernel bude furt, na serverech/routerech/elektronice je to samý, jenom jinak nakonfigurovaný.

Grafika, tam je věc preferencí, jestli X11, Wayland, Mir,... Jedno chcípne, máš náhradu.

Desktop - KDE, Gnome, XFCE,... Máš na výběr. Pokud o něco není zájem, chcípne to a pokud lidi mají zájem a vývojáři ne, forkne se to. Zvol si, co chceš... Každopádně je na výběr podle vzhledu, stylu ovládání,...

Aplikace - myslím, že už je toho celkem dost a zatím jsem nejvíc narazil u designu DPS a u FPGA. Jinak se na tom (jako embedded vývojář) vyřádím líp než na nestabilních Widlích.

Btw., funguje i to, co widle v základu nedávaly - GDB na remote stroji, SSH, zálohování konfigurace, KVMko přímo v jádře, aktualizace všeho na jednom řádku,...

michal2

« Odpověď #74 kdy: 03. 10. 2018, 23:02:19 »
Grafika, tam je věc preferencí, jestli X11, Wayland, Mir,... Jedno chcípne, máš náhradu.

Tady je myslím hlavní problém Linuxu na desktopu. Několik možností a všechny velmi, velmi špatné :-(