Zdravím, před pěti lety jsem se rozhodl přejít na Linux právě z toho důvodu, že jsem nebyl spokojený s Woknama. Vadilo mi, že nad systémem nemám kontrolu, špatné CLI a jeho padání na mém HW, které jsem dodnes nevyřešil.
Každopádně, tehdy jsem si vybral Ubuntu GNOME, které mi doporučovali všichni okolo. Nadšení z pěkného prostředí ale brzy vystřídalo nepřehledné nastavení a v podstatě žádné možnosti přizpůsobení. GNOME Shell zkrátka nic neumí, a pokud chci, aby uměl, musím ručně přes gsettings nastavovat proměnné, doinstalovat extension, nebo to jednoduše není bez rekompilace celého shellu možné. Navíc v průběhu let se právě z gnomu a jeho aplikací užitečné featury (např. odstarnění type-ahead search v nauitlu). To stojí proti tomu, co jsem od Linuxu vlastně očekával.
A tak jsem tady, hledám nové prostředí. elementary a podobné kraviny jsem odsoudil úplně, je to sice hezký ale naprosto nepoužitelný. Můj užší výběr se zaměřil na Cinnamon (jako fork Gnomu je mi nejblíž, ale zase u něj mi vadí některé již překonané UI elementy, KDE (které mi doporučují lidé z okolí, ale je to úplně jiné prostředí) a Budgie. Zároveň také odmítám "ultralehká" prostředí typu XFCE, která vypadají a mají funkce jako ty z devadesátých let (a opravdu ne, ani s tím ARCem...).
Měl by pro mě prosím někdo nějaký tip, třeba na nějaké prostředí co neznám? Jsou mnou jmenovaná prostředí pro mě vhodná?
Rozhodně tu nechci vyvolat flamewar o tom, jaké prostředí je nejlepší, každý má své oblíbené.
Díky, Marek