Změna DE - pryč z Gnome Shell

Marek

Změna DE - pryč z Gnome Shell
« kdy: 01. 10. 2018, 02:26:13 »
Zdravím, před pěti lety jsem se rozhodl přejít na Linux právě z toho důvodu, že jsem nebyl spokojený s Woknama. Vadilo mi, že nad systémem nemám kontrolu, špatné CLI a jeho padání na mém HW, které jsem dodnes nevyřešil.
Každopádně, tehdy jsem si vybral Ubuntu GNOME, které mi doporučovali všichni okolo. Nadšení z pěkného prostředí ale brzy vystřídalo nepřehledné nastavení a v podstatě žádné možnosti přizpůsobení. GNOME Shell zkrátka nic neumí, a pokud chci, aby uměl, musím ručně přes gsettings nastavovat proměnné, doinstalovat extension, nebo to jednoduše není bez rekompilace celého shellu možné. Navíc v průběhu let se právě z gnomu a jeho aplikací užitečné featury (např. odstarnění type-ahead search v nauitlu). To stojí proti tomu, co jsem od Linuxu vlastně očekával.
A tak jsem tady, hledám nové prostředí. elementary a podobné kraviny jsem odsoudil úplně, je to sice hezký ale naprosto nepoužitelný. Můj užší výběr se zaměřil na Cinnamon (jako fork Gnomu je mi nejblíž, ale zase u něj mi vadí některé již překonané UI elementy, KDE (které mi doporučují lidé z okolí, ale je to úplně jiné prostředí) a Budgie. Zároveň také odmítám "ultralehká" prostředí typu XFCE, která vypadají a mají funkce jako ty z devadesátých let (a opravdu ne, ani s tím ARCem...).
Měl by pro mě prosím někdo nějaký tip, třeba na nějaké prostředí co neznám? Jsou mnou jmenovaná prostředí pro mě vhodná?
Rozhodně tu nechci vyvolat flamewar o tom, jaké prostředí je nejlepší, každý má své oblíbené.
Díky, Marek

Radovan.

Re:Změna DE - pryč z Gnome Shell
« Odpověď #1 kdy: 01. 10. 2018, 08:13:37 »
KDE je úplně jiné prostředí, tak si ho vyzkoušej a uvidíš. A já tady na Raspberry Pi Desktopu mám funkce z osmdesátých let, které dělají všechno co na práci se soubory potřebuji, co víc bys od toho ještě chtěl? Barevnou hudbu při pohybu myší a fanfáru po každém kliknutí? ;)

« Odpověď #2 kdy: 01. 10. 2018, 08:24:00 »
Dokud budes pouzivat hotove reseni od nekoho jineho tak vzdycky narazis na neco co se ti nelibi.
Proto jsem se rozhodl, ze vystoupim z komfortni zony a udelam si to podle sebe....
Jsem si jisty, ze vetsine lidi by muj setup nevyhovoval a jsou tam nektere ustupky ktere jsem ochoten udelat oproti hotovemu reseni ktere by melo neco co neprekousnu.
Napriklad vubec nemam graficky login shell. Prihlasim se na cli a tim se mi nastartuje X. Mohl bych mit krasny login shell, ale travim tam asi tak 10 sekund denne, tak proc se s tim obtezovat?
Jako WM pouzivam XMonad skoro v defaultu  jen jsem pridal par klavesovych zkratek na casto pouzivane veci.

Standardni DE jsou vytvarena pro mnoho uzivatelu a kazdy je jiny, takze se musi delat kompromisy,
aby se "vyhovelo" kazdemu, ale vzdy jen do te miry nez to zacne nevyhovovat nekomu jinemu.

Moje cesta ma vyhodu v tom, ze se nemusim delat kompromisy s nikym jinym nez sam se sebou.

Je to prekvapive jednoduche a myslim , ze casove je to i mene narocne, nez zkouset vsechny DE alternativy a hledat tu nejmene nevyhovujici.

Inkvizitor

« Odpověď #3 kdy: 01. 10. 2018, 09:57:54 »
Dokud budes pouzivat hotove reseni od nekoho jineho tak vzdycky narazis na neco co se ti nelibi.
Proto jsem se rozhodl, ze vystoupim z komfortni zony a udelam si to podle sebe....
Jsem si jisty, ze vetsine lidi by muj setup nevyhovoval a jsou tam nektere ustupky ktere jsem ochoten udelat oproti hotovemu reseni ktere by melo neco co neprekousnu.
Napriklad vubec nemam graficky login shell. Prihlasim se na cli a tim se mi nastartuje X. Mohl bych mit krasny login shell, ale travim tam asi tak 10 sekund denne, tak proc se s tim obtezovat?
Jako WM pouzivam XMonad skoro v defaultu  jen jsem pridal par klavesovych zkratek na casto pouzivane veci.

Standardni DE jsou vytvarena pro mnoho uzivatelu a kazdy je jiny, takze se musi delat kompromisy,
aby se "vyhovelo" kazdemu, ale vzdy jen do te miry nez to zacne nevyhovovat nekomu jinemu.

Moje cesta ma vyhodu v tom, ze se nemusim delat kompromisy s nikym jinym nez sam se sebou.

Je to prekvapive jednoduche a myslim , ze casove je to i mene narocne, nez zkouset vsechny DE alternativy a hledat tu nejmene nevyhovujici.

Zdravim, kolego. Mam to podobne, akorat pouzivam custom session, nastavuju si tam cerne pozadi, xautolock atd. Prepinani desktopu pres Widle-F1 az Widle-F12, dzen atd., na nekterych plochach mam jiny layout (treba 2x3 okna pro terminaly). To ale je vec vkusu kazdeho soudruha.

Akorat jsem se chtel zeptat (sorry za OT), jak Ti funguje to prihlasovani do X - to mas namisto shellu a kdyz Xka shodis, spadne to zase do login screenu? A nechybi Ti moznost prihlasit se do normalniho shellu?

Trenky dolu

« Odpověď #4 kdy: 01. 10. 2018, 10:15:19 »
Akorat jsem se chtel zeptat (sorry za OT), jak Ti funguje to prihlasovani do X - to mas namisto shellu a kdyz Xka shodis, spadne to zase do login screenu? A nechybi Ti moznost prihlasit se do normalniho shellu?
Tipuji, ze to ma jen pro normal uzivatele, pro roota se X prihlaseni nekona (ja to mam tak na Gentoo).

Jinak se pridam k predrecnikum, vytuneny LXDE, zadnej super cool vzhled, ale zcela funckni prostredi pres klaves zkratky + applikace jaky clovek chce (jedno jestli GTK/Qt).

Inkvizitor

« Odpověď #5 kdy: 01. 10. 2018, 10:17:19 »
Tipuji, ze to ma jen pro normal uzivatele, pro roota se X prihlaseni nekona (ja to mam tak na Gentoo).

To je moznost, ktera me nenapadla. Ja ve svem Ubuntu treba roota nepouzivam.

« Odpověď #6 kdy: 01. 10. 2018, 10:24:48 »
...

jo. staci ukoncit xmonad a mam zpet login prompt.
Autostart X po loginu (aspon me) funguje jen na tty1.
Kdyz chci jen do shellu prepnu se do tty2 (Alt+F2) a prihlasim se tam.

MTK

« Odpověď #7 kdy: 01. 10. 2018, 10:43:14 »
Este tomu uplne nerozumim, ale Gnome Shell me nastval kdyz pred X lety byla oderana moznost obrazku na pozadi. Potrebuju totiz Hackman feel. Tak jsem ho vymenil za Tilix, bash jsem vymenil za zsh, a rozjel jsem i3wm. Od ty doby miluju svuje prostredi :)
Kdyz vim ze me ceka prohlizeni webu a takova lehci prace, necham to najet normalne, kdyz me ceka mrte prace v terminalu, nahodim i3.
Jinak co by mel teda podle vas shell umet?

MTK

« Odpověď #8 kdy: 01. 10. 2018, 10:52:08 »
Oprava: Obrazek na pozadi se tykal Gnome Terminalu, ne shellu.

k3dAR

• 3 120
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 01. 10. 2018, 12:12:21 »
[...] GNOME Shell zkrátka nic neumí [...]
[...] hledám nové prostředí [...]
[...] odmítám "ultralehká" prostředí typu XFCE, která vypadají a mají funkce jako ty z devadesátých let [...]
misto ultralehkeho Xfce, muzes zkusit ultrakomfortni Xfce ;-)
aktualne je skoro cele jiz v GTK3, pouziva Kompozitor, tedy vyuziva GPU, muzes mit pruhledne okna, pri prepinani oken pres alt+tab vidis jejich nahledy, v nastaveni lze nastavit hromadu moznosti jak se ma chovat, vypadat i ovladat...
aneb to ze si Xfce zkusil v 90's neznamena ze se od te doby moznostma/technologii nezmenil, to jestli vypada stejne jako klasickej desktop jeho uzivatele povazuji za plus, a pokud odchazis z Gnome3 ktere jako jedno z mala vypada jinak, a uvazujes o Cinnamon ktere vypada podobne jako Xfce ;-)