Má linux na desktopu budoucnost?

Satanda

Re:Má linux na desktopu budoucnost?
« Odpověď #45 kdy: 29. 09. 2018, 09:35:28 »
Citace
Proč se kvůli jednomu programu trápit s windows?
Já třeba používám Windows. A konkrétně s verzí 10 se vůbec netrápim.
No a? Ja zase jo a i spousta uzivatelu windows jsou z desitek nestastni. Takze jestli ten jeden potrebny win program lze spustit v linuxu, proc se trapit s windows?

Ale ten jeden program "Fusion 360" v linux spustit nejde. Leda tak pod virtualizovanejma win. GPU passthrough je komplikovaný - potřeba 2 GPU, 2 monitory, projekt  LookingGlass stále v alpha verzi.

Satanda

« Odpověď #46 kdy: 29. 09. 2018, 09:37:41 »

pavelxx

« Odpověď #47 kdy: 29. 09. 2018, 09:50:39 »
> Zapřísáhlí fanoušci Linuxu od něj pomalu sami ustupují. Tu k Windows, tu k OSX

Tak já jsem zapřísáhlý Linuxák už bezmála 20 let. Nikam jsem neustoupil, používám na desktopu doma Fedoru, v práci Ubuntu. V práci nás tu sedí 80% Linuxáků.
Jasně, nej že to jsou ti tříprocentní ... jen se vás tam sešlo 80 procent.

Inkvizitor

« Odpověď #48 kdy: 29. 09. 2018, 09:52:30 »
PS. mimochodem, po přečtení celého topicu jsem asi jediný kdo odpověděl na dotaz. To tu všichni máte problémy s chápáním psaného textu, že odpovídáte něco jiného  nebo se bojíte napsat svůj názor na budoucnost ?

Ja jsem kuprikladu pomerne jasne psal, ze pro spoustu lidi Windows a Mac OS X proste neni volba. Krome toho, ze jejich desktopove prostredi je vadne navrzene, jsou to platformy predurcene ke smirovani a bonzovani uzivatelu, jejich aktivit a jejich dat. V soucasne dobe je Linux prakticky jedina dalsi moznost, tudiz ma budoucnost do te doby, nez prijde neco jeste lepsiho.

Ivan Nový

« Odpověď #49 kdy: 29. 09. 2018, 09:53:08 »
Používám Linux na desktopu roky, žádné problémy nemám. Windows má stále nepěkné a kostrbaté fonty ve FULL HD, proto na něj nepřejdu. A Apple je mi nesympatický díky jejich firemní kultuře. Předtím jsem roky používal WIndows. Taky celkem spokojeně.

tolki

« Odpověď #50 kdy: 29. 09. 2018, 13:52:57 »
Citace: no
Linux má podporu lidí, kteří ví jak funguje počítač. Stále bude dost zvídavých, kteří sice neprovozují server, ale chtějí PC rozumět, experimentovat s X Windows atd. A to je minimální množství lidí, kteří budou používat linux na desktopu.

MS Windows jsou pro lidi které nezajímá kde má jejich auto motor. Není jim dáno pochopit, že MS i automobilky se snaží své produkty zneprůhlednit, protože tím roste jejich nepostradatelnost a zisky.

reboot

« Odpověď #51 kdy: 29. 09. 2018, 14:25:53 »
Dokud si někdo tuto otázku klade, tak má. :-)

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #52 kdy: 29. 09. 2018, 16:18:17 »
Virtualbox lze nahradit kvm virtualizací, umí protahovat i pci zařízení, naprosto perfektní věc, linux používám jako takový stable interface pro spouštění virtuálů, výhoda je, že je možnost si osekat např. win10 na kost pouze třeba pro 3D aplikace, kvm umí i pci passthrough výkonné grafiky s 95% přenesení výkonu, tzn. téměř žádná výkonová ztráta. Co mě přijde jako future je vGPU kde v podstatě jde protáhnout gpu do virtuálu s jednou grafikou (možné použití u ntb). VGA passthrough má nevýhodu, že onu výkonnou gpu nelze mít na linuxu takže integrovaná v linuxu + protáhnutá pcie do widlí, nicméně je to imho řešení jak se vyhnout zabloatovaným widlým a řešením nesmyslů + výhoda jak tu psal k3dar dělání snapshotů a přenesení na jiný stroj bez šašení s reinstalem widlí a jiné srandy atd atd. Já si užívám ten luxus s kvm např. pro potřeby flashnutí čehosi co jede win7 only, není problém nakopnu win7lite co nabootuje během sekund, protáhnu usb řadič a chová se to jako na fyzickém os - žádné potíže s implementací usb protahování co jsem dříve používal u vboxu. Funguje mi to naprosto perfektně na čistém archu, jediná nevýhoda jsou samozřejmně vyšší nároky na ram atd, ale dostanete za to rock stable workstation, při použití osekaných widlí se s tím dá vyjít i na starším železe.

jak je tezke nastavit kvm na kubuntu desktop ? jsem zvykly na komfort virtualboxu, je kvm o dost slozitejsi ? take by mne zajimalo jak se v praxi dela ad...výhoda je, že je možnost si osekat např. win10 na kost pouze třeba pro 3D aplikace

k3dAR

• 3 120
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #53 kdy: 29. 09. 2018, 17:17:29 »
jak je tezke nastavit kvm na kubuntu desktop ? jsem zvykly na komfort virtualboxu, je kvm o dost slozitejsi ?
ne, instalace:
Kód: [Vybrat]
sudo apt install virt-managerpak pustis pres ikonu "Spravce virtualnich stroju"
a je to komfortnejsi nez VirtualBox, kdyz chces vyhradit USB zarizeni, nemusis nic doinstalovavat, kdyz aktualizujes jadro tak se nestaze ze by to rvalo "nemam vbox moduly"

qwertz

« Odpověď #54 kdy: 29. 09. 2018, 18:35:08 »
Linux na Desktopu má budoucnost. Oproti ostatním OS má jednu obrovskou výhodu: pravděpodobně největší developer základnu. Vzhledem k naprosté dominanci "Linuxu" ve světě IT (minoritní podíl má jen na desktopech), se vůbec nic nestane, když bude mít 1% desktopů napořád.

Navzdory oblíbené frázi o podpoře/nepodpoře HW nebo SW je situace velmi dobrá. Můžete si koupit HW, který vám nepoběží v Linuxu, stejně tak si můžete koupit HW, který vám nepoběží ve Windows, tam máte ale jednu jistotu - dříve nebo později vám nepoběží kde co (výrobce přestane dodávat driver). Celkově je ale podpora HW a kvalita driverů v Linuxu vyšší, výjimku tvoří grafiky, kde je situace jen "přijatelná až dobrá" a neustále se zlepšuje.  Pro názornost z počítačů, které mám okolo Linux podporuje vše, Windows nepodporují jednu (starší) laser tiskárnu.

Linux nechcete v těchto situacích:
- potřebujete nějaký obskurní nebo specializovaný proprietární SW napsaný pro Windows
- hrajete hodně hry

Přizdívka

« Odpověď #55 kdy: 29. 09. 2018, 18:53:15 »
Linux na Desktopu má budoucnost. Oproti ostatním OS má jednu obrovskou výhodu: pravděpodobně největší developer základnu.
Zároveň se ale tato základna ředí do nemalého množství různých směrů, filozofií, distribucí.  :-\

dustin

« Odpověď #56 kdy: 29. 09. 2018, 19:35:29 »

Ale ten jeden program "Fusion 360" v linux spustit nejde. Leda tak pod virtualizovanejma win. GPU passthrough je komplikovaný - potřeba 2 GPU, 2 monitory, projekt  LookingGlass stále v alpha verzi.

Popsal jsem tu, že celkem slušně jede ve vmware playeru se zapnutou akcelerací. Pustím player, celkem rychle najedou win (samozřejmě na ssd), fusion se spouští automaticky po startu, po další chvíli je fusion najeté. Soubory (stl) ukládám rovnou do linuxu skrz namapované adresáře hostitele. Na ploše je jen vmware, vše ostatní (prohlížeče, kalkulačka, slicer apod.) na jiných plochách. Je to o maličko nepohodlnější než nativně, ale úplně v pohodě. Běží OK i na starším CPU s HD3000 na QHD 32". Náklad 500 Kč licence win7.

jano

« Odpověď #57 kdy: 29. 09. 2018, 21:01:09 »
Milý použivatelia Win - uniká mi zmyslel diskusií, keď  chodíte vyrývať a honiť si brko na server venovaný open-source a Linuxu. Ja používam Linux min. 15 rokov vo všetkých možných variantách - od serverových verzií, cez desktopy na všetkých mojich počítačoch a počítačoch mojeho príbuzenstva až po verzie Linuxu na i.MX53 SODIMM moduloch a nepotrebujem o tom chodiť krákať na diskusné fóra venované Win. Uvedomte si láskavo, že uživateľ Linuxu vo svojej podstate preferuje iné hodnoty, ako ten, kto si nechá kecať do života od súkromnej firmy ...

« Odpověď #58 kdy: 29. 09. 2018, 21:44:58 »
Citace
Proč se kvůli jednomu programu trápit s windows?
Já třeba používám Windows. A konkrétně s verzí 10 se vůbec netrápim.
No a? Ja zase jo a i spousta uzivatelu windows jsou z desitek nestastni. Takze jestli ten jeden potrebny win program lze spustit v linuxu, proc se trapit s windows?

Nuž, o programe "Fusion 360" dnes počujem prvý raz. Je dosť možné že aj posledný krát..je pre mňa rovnako dôležitý ako widlovs na desktope, ten som síce videl, ale ďakujem, nemusím.

Dan

« Odpověď #59 kdy: 29. 09. 2018, 22:02:54 »
Budoucnost rozhodně nemá, ani nikdy neměl.