Ovšem, čeho jsem si zhruba v posledním roce všiml na různých diskuzích (pod články i zde), že zapřísáhlí fanoušci Linuxu od něj pomalu sami ustupují.
to nejsou zaprisahli fanousci, ale trolove, bud je to stale ta havet co Microsoft vysila do linuxovych for uz desitky let, pouze jsou ted vic videt, nebo jsou to lidi co maji potrebu nadavat na neco co neznaji/nepouzivaji... jen par z nich opravdu preslo na neco jineho, spis macOS nez Windows, protoze chteli nejakou zmenu...
situace je takova ze jiz mnoho let je GNU/Linux na desktop bezproblemovy, kdyz vezmu Xubuntu 18.04 LTS, nainstaluju na jedno z ~10 zarizeni (kde ho teda uz mam), tak instalace je za 15minut hotova, nic neresim, resp. doinstaluju si programy co chci navic...
GNOME i KDE prostredi jsou z meho pohledu stale v prerody s predchozich svejch generaci, maji jine rozhrani (GNOME) nebo hromadu moznosti navic (KDE), nicmene ja jsem dlouhodobe spokojen prave s Xfce (vychozi prostredi v Xubuntu), jde o prostredi co je stale klasickej desktop, nenaracnej i s hodne moznostma prispusobeni...
nic ti nebrani si ho vyzkouset a uvidis sam :-)
Photoshop (na složitější věci, nejen otevřít a uložit fotku - mám koupenou licenci na poslední krabicovou verzi, nebylo to zadarmo - lze to nějak zachránit emulováním?)
posledni krabicovka je CS4? vim ze CS2 chodila bez problemu s Wine (nainstalujes Wine, tuknes pravou mysi nad setup.exe na original CD, vyberes "Pustit pres Wine", zobrazi se instalator, das dalsi, dalsi, dalsi, ikona Photoshopu se prida mezi Linux programy)
CS4 ma v Wine databazi hodnoceni bronze, je to ale 2roky stare, s novejsim Wine to muze byt klidne Gold, muzes snadno vyzkouset sam :-)
https://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=version&iId=14318imho je jednodussi a bezbolestnejsi spustit si virtualizovane win treba pres virtualbox a nainstalovat MS produkty v nem
viz reakce nad timto