Má linux na desktopu budoucnost?

dustin

Re:Má linux na desktopu budoucnost?
« Odpověď #15 kdy: 28. 09. 2018, 17:08:35 »
Stále jsem nenašel na linux náhradu za Fusion 360. A FreeCAD opravdu ne.

Nemá smysl ztrácet čas, nic srovnatelného neexistuje.

Mint Mate + free vmware player, zapnutá hw akcelerace +  win7 za pár stovek z růžovky s vypnutými všemi blbostmi, na starém i5 (HD3000) + SSD + 16GB RAM běží OK na QHD 2540x1440. Tedy Fusion-360-OK, ten soft je líný a plný chyb i v nativních windowsech. Ale pořád je o míle vzdálený čemukoliv jinému legálně zdarma (používám či dokonce open source) a má docela slušný support, lidi z Autodesku občas i na něco smysluplně odpoví. FreeCad má slušný support taky, ale bohužel ti dva/tři dobrovolní vývojáři to i při největší snaze nemají šanci dát... Je to škoda, freecad by měl potenciál, ale když jsem viděl zdrojáky v pythonu, kde místo použití enumů neustále porovnávali stringy, tak tomu bohužel moc šancí na stabilitu  nedávám.

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 28. 09. 2018, 17:09:34 »
Jsou tu otázky, co vlastně potřebuju: bezpodmínečně Apache, PostgreSQL (jasně, na to bude Linux ideální), Eclipse, Node.js, Atom.io, Outlook/ekvivalent (zejména kvůli archivům v řádech mnoha GB - ze sentimentu - snad lze konvertovat), Word/Excel (lze překousnout slabší náhražku), Photoshop (na složitější věci, nejen otevřít a uložit fotku - mám koupenou licenci na poslední krabicovou verzi, nebylo to zadarmo - lze to nějak zachránit emulováním?)

imho je jednodussi a bezbolestnejsi spustit si virtualizovane win treba pres virtualbox a nainstalovat MS produkty v nem

dustin

« Odpověď #17 kdy: 28. 09. 2018, 17:16:51 »
Tohle je vyjadreni jak od uklizecky ... GTX1060 pise Error 44 ... jak kde konkretne to ta karta asi pise?

Oprava - klasický error 43, velice rozšířená chyba. Opravdu tu nebudu rozepisovat detaily, ani minule tu (a ve spoustě stejně tématických vláken na forum.geforce.com a support.microsoft.com) nikdo netušil, co s tím https://forum.root.cz/index.php?topic=19247.msg281071#msg281071 +  spoustu následných  příspěvků mých i jiných. Pokud budeš vědět, budu ti vděčný. I když možná je lepší, když to mladému ve windows nechodí a.... holt paří něco jiného

« Odpověď #18 kdy: 28. 09. 2018, 17:18:05 »

Ovšem, čeho jsem si zhruba v posledním roce všiml na různých diskuzích (pod články i zde), že zapřísáhlí fanoušci Linuxu od něj pomalu sami ustupují. Tu k Windows, tu k OSX (pro mne nepřijatelné, preferuju modularitu HW). Zatímco dříve by se za Linux na desktopu bili do krve, dneska nejen že připouštějí, že je to slabota, ale sami tento OS opouštějí. Je to trend a skutečně nemá smysl o Linuxu na desktopu uvažovat jako o multifunkčním pracovním prostředí, nebo je to jen skepse stárnoucích geeků?

Ono je to o tom, čo dovolí štát
reálne má Linux okolo 4,83% na desktope
http://gs.statcounter.com/os-market-share/desktop/worldwide#daily-20170101-20180928

http://gs.statcounter.com/os-market-share/desktop/germany#daily-20170101-20180928

ale
http://gs.statcounter.com/os-market-share/desktop/czech-republic#daily-20170101-20180928
http://gs.statcounter.com/os-market-share/desktop/slovakia-(slovak-republic)#daily-20170101-20180928

A ťahajú to štáty, kde nie je problém kodanskej nemocnice

DK: 25,000 hospital staff Copenhagen region to use open source office suite Permalink
Gijs Hillenius
18/08/2011

ven a single user of the proprietary office suite would force the group to purchase licences for all fifteen thousand desktop PCs. "We have spoken to the proprietary vendor about this for over a year, and they acknowledge the problem."
https://joinup.ec.europa.eu/news/dk-25000-hospital-staff-cop

Microsoft je podozrivý z účasti na nekalých obchodoch v Maďarsku

24.08.2018,
Podľa ministerstva spravodlivosti USA nie je vylúčené, že Microsoft predával v Maďarsku svoje programové produkty cez sprostredkovateľov, ktorým tovar dodával za výrazne znížené ceny. Sprostredkovateľské spoločnosti potom programy predávali vládnym úradom za takmer plnú cenu.

K transakciám malo dochádzať v rokoch 2013 a 2014. Americkí vyšetrovatelia majú podozrenie, že rozdiel v cene, ktorý sprostredkovatelia inkasovali, použili k podplateniu maďarských vládnych úradníkov.

K transakciám malo dochádzať v rokoch 2013 a 2014
https://www.etrend.sk/firmy/microsoft-je-podozrivy-z-ucasti-na-nekalych-obchodoch-v-madarsku.html

24.8.2018 14:30 | Štát a IT Končí digitálna líderka a šéfka informatizácie Slabejová, vieme meno nástupcu

https://zive.azet.sk/clanok/134317/konci-digitalna-liderka-a-sefka-informatizacie-slabejova-vieme-meno-nastupcu/

Slabejová Martina
Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu
Martina Slabejová
Medzi rokmi 1999 až 2016 pracovala v Microsoft Ltd na rôznych pozíciách. Od roku 2006
bola riaditeľkou pre verejný sektor na Slovensku, od roku 2012 riaditeľkou pre CEE
(Central and Eastern Europe) verejný sektor,
https://www.itapa.sk/7389-sk/slabejova/

Neruda

« Odpověď #19 kdy: 28. 09. 2018, 17:20:49 »
Prvni linux jsem neúspěšně  instaloval  v roce 1997.

Pak jsem uspesne pouzival radu distribuci.... az jsem pred par lety pzakotvil na hackintoshi (najdi si - tonymac86x).

Spokojenost. Hrabu se v tom jak v linuxu (kdyz chci), mam hardware jake chci, hraju hry, pouzivam legalni komercni programy, u noveho hw je o dost vetsi pracdepodobnost, ze bude fungovat out of the box.

k3dAR

• 3 168
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 28. 09. 2018, 17:58:30 »
Linux na desktope rozhodne nie.

O spehovano be windows10 vsichni mluvi ale nikdo ho nevidel. Analitika se necha pri instalaci vypnout.
Len tak pre zaujimavost Ubuntu to ma rovnako.
Linux na desktopu rozhodne ano, to ze Ubuntu to ma rovnako je lez, v Ubuntu se analityka musi zapnout pokud chces, ve Windows se neda vypnout pokud chces (pouze stahnout na odesilat mene dat microsoftu)...

Inkvizitor

« Odpověď #21 kdy: 28. 09. 2018, 18:01:58 »
Je zcela jisté, že proprietární systémy typu Windows a Mac OS X se nehodí pro použití v situacích, které vyžadují bezpečnost a ochranu uživatelských dat. Linux je pouze jedna z cest. V dobách dostatku výpočetního výkonu a RAM je možno si aplikaci, která proprietární OS vyžaduje, spustit ve virtualizaci. Ale je to nouzovka.

k3dAR

• 3 168
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 28. 09. 2018, 18:04:26 »
Ovšem, čeho jsem si zhruba v posledním roce všiml na různých diskuzích (pod články i zde), že zapřísáhlí fanoušci Linuxu od něj pomalu sami ustupují.
to nejsou zaprisahli fanousci, ale trolove, bud je to stale ta havet co Microsoft vysila do linuxovych for uz desitky let, pouze jsou ted vic videt, nebo jsou to lidi co maji potrebu nadavat na neco co neznaji/nepouzivaji... jen par z nich opravdu preslo na neco jineho, spis macOS nez Windows, protoze chteli nejakou zmenu...

situace je takova ze jiz mnoho let je GNU/Linux na desktop bezproblemovy, kdyz vezmu Xubuntu 18.04 LTS, nainstaluju na jedno z ~10 zarizeni (kde ho teda uz mam), tak instalace je za 15minut hotova, nic neresim, resp. doinstaluju si programy co chci navic...
GNOME i KDE prostredi jsou z meho pohledu stale v prerody s predchozich svejch generaci, maji jine rozhrani (GNOME) nebo hromadu moznosti navic (KDE), nicmene ja jsem dlouhodobe spokojen prave s Xfce (vychozi prostredi v Xubuntu), jde o prostredi co je stale klasickej desktop, nenaracnej i s hodne moznostma prispusobeni...
nic ti nebrani si ho vyzkouset a uvidis sam :-)

Photoshop (na složitější věci, nejen otevřít a uložit fotku - mám koupenou licenci na poslední krabicovou verzi, nebylo to zadarmo - lze to nějak zachránit emulováním?)
posledni krabicovka je CS4? vim ze CS2 chodila bez problemu s Wine (nainstalujes Wine, tuknes pravou mysi nad setup.exe na original CD, vyberes "Pustit pres Wine", zobrazi se instalator, das dalsi, dalsi, dalsi, ikona Photoshopu se prida mezi Linux programy)
CS4 ma v Wine databazi hodnoceni bronze, je to ale 2roky stare, s novejsim Wine to muze byt klidne Gold, muzes snadno vyzkouset sam :-)
https://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=version&iId=14318

imho je jednodussi a bezbolestnejsi spustit si virtualizovane win treba pres virtualbox a nainstalovat MS produkty v nem
viz reakce nad timto

Fernet

« Odpověď #23 kdy: 28. 09. 2018, 18:12:17 »
to nejsou zaprisahli fanousci, ale trolove, bud je to stale ta havet co Microsoft vysila do linuxovych for uz desitky let,

LOL
Došly prášky, nebo co? Jako já taky z MS produktů neskáču nadšením, taky se mi nelíbilo, jak se MS v minulosti choval (ale oproti Oracle je MS ještě zlatý), ale diskutéři vysláni MS do linuxových fór? Opravdu?

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 28. 09. 2018, 18:17:39 »
ja spis sleduju ze uzivatele po tech letech maji vlastni zkusenosti s linux desktop, win i mac os a bez linux fanatismu dokazou objektivneji posuzovat vyhody a nevyhody kazdeho reseni

k3dAR

• 3 168
    • Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 28. 09. 2018, 18:19:45 »
Došly prášky, nebo co? [...] diskutéři vysláni MS do linuxových fór? Opravdu?
to nesouvisi s zadnejma praskama, je to proste tak...
napovi napr. https://en.wikipedia.org/wiki/Halloween_documents

k3dAR

• 3 168
    • Zobrazit profil
« Odpověď #26 kdy: 28. 09. 2018, 18:21:37 »
ja spis sleduju ze uzivatele po tech letech maji vlastni zkusenosti s linux desktop, win i mac os a bez linux fanatismu dokazou objektivneji posuzovat vyhody a nevyhody kazdeho reseni
coz ale nedokazou windows nebo macOS fanatici, co jsou prave nejvice slyset s hlaskama "linux na desktop ne" ;-)
u GNU/Linux uzivatelu neni zadna novinka ze maji zkusenosti i s Windows, casto slo prave o spravce Windows stanic i serveru kteri z tech silenejch zkusenosti radi doma meli s GNU/Linux klid...

Satanda

« Odpověď #27 kdy: 28. 09. 2018, 18:38:56 »

Mint Mate + free vmware player, zapnutá hw akcelerace +  win7 za pár stovek z růžovky s vypnutými všemi blbostmi, na starém i5 (HD3000) + SSD + 16GB RAM běží OK na QHD 2540x1440. Tedy Fusion-360-OK, ten soft je líný a plný chyb i v nativních windowsech. Ale pořád je o míle vzdálený čemukoliv jinému legálně zdarma (používám či dokonce open source) a má docela slušný support, lidi z Autodesku občas i na něco smysluplně odpoví. FreeCad má slušný support taky, ale bohužel ti dva/tři dobrovolní vývojáři to i při největší snaze nemají šanci dát... Je to škoda, freecad by měl potenciál, ale když jsem viděl zdrojáky v pythonu, kde místo použití enumů neustále porovnávali stringy, tak tomu bohužel moc šancí na stabilitu  nedávám.

Mě zas nedává smysl používat linux, v něm virtualizovat windows kvůli win only app. To rovnou můžu používat win.

eee

« Odpověď #28 kdy: 28. 09. 2018, 18:41:34 »
Pro mě ano, já si hw vybírám podle toho, zda na něm bez problému chodí linux, takže s linuxem nemám žádné problémy. Momentálně ho provozuji na Lenovo T460s a Gigabyte BRIX BXi5H-5200.

eee

« Odpověď #29 kdy: 28. 09. 2018, 18:42:57 »

Mě zas nedává smysl používat linux, v něm virtualizovat windows kvůli win only app. To rovnou můžu používat win.
Proč se kvůli jednomu programu trápit s windows?