Má linux na desktopu budoucnost?

k3dAR

• 3 168
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
Re:Má linux na desktopu budoucnost?
« Odpověď #30 kdy: 28. 09. 2018, 18:48:16 »
Mě zas nedává smysl používat linux, v něm virtualizovat windows kvůli win only app. To rovnou můžu používat win.
rozdil je v tom co bezi nativne, mam nativne GNU/Linux, v nem WWW prohlizec, ruzne programy, ruzne nastroje... pokud budu chtit Win only app, muzu ji zkusit nainstalovat pres Wine, pokud nepujde, sahnul bych po virtualizaci, stale totiz bude rozdil ze mam jako hlavni system stabilni, otevreny, nesmirujici GNU/Linux... dalsi vyhoda je ze ty Windows ve virtualu lze snadno snapshotnout stav, prenest na jinej GNU/Linux stroj do virtualu, zkopirovat soubor jinam a smazat kdyz nebudu potrebovat, pak ho obnovit a pustit virtual atd.. proste neda se to (racionalne) srovnavat ;-)

Satanda

« Odpověď #31 kdy: 28. 09. 2018, 18:50:59 »
Stále jsem nenašel na linux náhradu za Fusion 360. A FreeCAD opravdu ne.

Nemá smysl ztrácet čas, nic srovnatelného neexistuje.

Mint Mate + free vmware player, zapnutá hw akcelerace +  win7 za pár stovek z růžovky s vypnutými všemi blbostmi, na starém i5 (HD3000) + SSD + 16GB RAM běží OK na QHD 2540x1440. Tedy Fusion-360-OK, ten soft je líný a plný chyb i v nativních windowsech. Ale pořád je o míle vzdálený čemukoliv jinému legálně zdarma (používám či dokonce open source) a má docela slušný support, lidi z Autodesku občas i na něco smysluplně odpoví. FreeCad má slušný support taky, ale bohužel ti dva/tři dobrovolní vývojáři to i při největší snaze nemají šanci dát... Je to škoda, freecad by měl potenciál, ale když jsem viděl zdrojáky v pythonu, kde místo použití enumů neustále porovnávali stringy, tak tomu bohužel moc šancí na stabilitu  nedávám.

Mě zas nedává smysl používat linux, v něm virtualizovat windows kvůli win only app. To rovnou můžu používat win.
Proč se kvůli jednomu programu trápit s windows?

Protože v žádném programu dostupném pod linux si ty věci nenamodeluju, nebo to je utrpení a ještě k tomu zdlouhavé.

Přizdívka

« Odpověď #32 kdy: 28. 09. 2018, 19:00:11 »
@dustin: Kupovaný software je samozřejmost. Platím běžně i "donation" za free ware. Ani OS bych nechtěl zadarmo, kdyby fakt fungoval. Vůbec si myslím, že je zde hodně velký prostor pro nějaký nový přístup. Něco, co bude schopno absorbovat to nejlepší ze všech současných OS, s plnou podporou HW, důrazem na bezpečnost atd. Ten svět MS/OSX/Linux je takový neuspokojivý.

@cjcjd: Jakou mám jistotu, že po vypnutí zůstane "analytika" skutečně vypnutá? Spíš bych ocenil přístup takový, že s tímto OS vůbec nebude koketovat. Jinak to nemá být flame. Já se hodně dozvěděl - dvě klíčová slova, která zaujala: Mint a Hackintosh. Plus zajímavé názory na budoucnost.

Ad virtualbox: a to má jakou výkonnovou ztrátu? Dá se to odhadnout? Jestli mi to poběží třeba jen na 40%, tak to už naddimenzovanost HW nedožene.

@Neruda: Hackintosh zaujal, jen jsem na to ale nečetl zrovna moc dobré ohlasy. Jeví se to jako loterie. Buď to fungovat bude, nebo nikdy.

@Inkvizitor: Naznačujete čtvrtou cestu (MS, OSX, Linux) - co je jí?

@k3dAR: Jde opakovaně o lidi, co se přiznají k desetiletému(+) fanouškovství Linuxu a jejich cesta končí ze 60% u OSX, ze 40% u Windows 10. Pojal jsem tedy podezření, že se něco divného děje ve světě Linuxu. Nemám vůbec přehled, tak se omlouvám za pruzení zde.
Jo a poslední krabicovka PS je CS6, ale vlastně CS5, protože sudé verze se považují za šmejd:-) Dá se nějak srovnat výkonnostní ztráta mezi Wine a jinými způsoby práce s PS v Linuxu?

dustin

« Odpověď #33 kdy: 28. 09. 2018, 19:20:02 »
Nemám vůbec přehled, tak se omlouvám za pruzení zde.

Tak si jej vyzkoušej sám, to je to nejjednodušší.

Kit

« Odpověď #34 kdy: 28. 09. 2018, 19:29:34 »
@k3dAR: Jde opakovaně o lidi, co se přiznají k desetiletému(+) fanouškovství Linuxu a jejich cesta končí ze 60% u OSX, ze 40% u Windows 10. Pojal jsem tedy podezření, že se něco divného děje ve světě Linuxu. Nemám vůbec přehled, tak se omlouvám za pruzení zde.

To mohlo být klidně způsobeno výběrovým efektem. Nebyl jsi mezi pravými fanoušky.

Zkoušel jsem používat Ubuntu s defaultním desktopem. Nešlo to, bylo tam pro mne plno překážek. Pak stačí jeden či dva pády nějaké komponenty a desktop vyměňuji. Takto včera dopadl i vychvalovaný XFCE, vydržel jsem to s ním asi dvě hodiny.

Je tedy nutné rozlišovat mezi Linuxem, distribucí a desktopem. Po distribuci požadujeme, aby měla požadované aplikace - obvykle je největší problém s aplikacemi od Microsoftu a Adobe. Desktop si však můžeme vybrat prakticky jakýkoli. Kdo kvůli desktopu zatratí celý OS, ten si ho nezaslouží.

Jedno z možných řešení tvého problému je následující: Pořiď si Windows 10, když jsi na něj zvyklý. Na Apache, databáze a tak si pořiď virtuální server. 25 Kč měsíčně tě snad nezruinuje.

archuser

« Odpověď #35 kdy: 28. 09. 2018, 19:42:22 »
Virtualbox lze nahradit kvm virtualizací, umí protahovat i pci zařízení, naprosto perfektní věc, linux používám jako takový stable interface pro spouštění virtuálů, výhoda je, že je možnost si osekat např. win10 na kost pouze třeba pro 3D aplikace, kvm umí i pci passthrough výkonné grafiky s 95% přenesení výkonu, tzn. téměř žádná výkonová ztráta. Co mě přijde jako future je vGPU kde v podstatě jde protáhnout gpu do virtuálu s jednou grafikou (možné použití u ntb). VGA passthrough má nevýhodu, že onu výkonnou gpu nelze mít na linuxu takže integrovaná v linuxu + protáhnutá pcie do widlí, nicméně je to imho řešení jak se vyhnout zabloatovaným widlým a řešením nesmyslů + výhoda jak tu psal k3dar dělání snapshotů a přenesení na jiný stroj bez šašení s reinstalem widlí a jiné srandy atd atd. Já si užívám ten luxus s kvm např. pro potřeby flashnutí čehosi co jede win7 only, není problém nakopnu win7lite co nabootuje během sekund, protáhnu usb řadič a chová se to jako na fyzickém os - žádné potíže s implementací usb protahování co jsem dříve používal u vboxu. Funguje mi to naprosto perfektně na čistém archu, jediná nevýhoda jsou samozřejmně vyšší nároky na ram atd, ale dostanete za to rock stable workstation, při použití osekaných widlí se s tím dá vyjít i na starším železe.

Inkvizitor

« Odpověď #36 kdy: 28. 09. 2018, 19:52:09 »

Podle mě dojde do 5 - 10 let k návrhu a implementaci nové generace OS na bázi (dejme tomu) Redox OS. Systém bude dobře navržený, zkompilovaný na míru potřebám moderního desktopu a jednotlivé aplikace poběží v sandboxu. Mac OS X je vize egomaniaka, MS Windows je plod korporátní kultury 80. let, Linux je systém snažící se být vším pro všechny - od malých krabiček až po superpočítače. OS nové generace bude dobře otevřený, transparentní, reprodukovatelný systém - dobře navržený a šitý na míru potřebě moderního desktopu.

« Odpověď #37 kdy: 28. 09. 2018, 20:36:35 »

Podle mě dojde do 5 - 10 let k návrhu a implementaci nové generace OS na bázi (dejme tomu) Redox OS. Systém bude dobře navržený, zkompilovaný na míru potřebám moderního desktopu a jednotlivé aplikace poběží v sandboxu. Mac OS X je vize egomaniaka, MS Windows je plod korporátní kultury 80. let, Linux je systém snažící se být vším pro všechny - od malých krabiček až po superpočítače. OS nové generace bude dobře otevřený, transparentní, reprodukovatelný systém - dobře navržený a šitý na míru potřebě moderního desktopu.

Vývoj se určitě nezastaví, ale nejsem optimistou. Vývoj nového operačního systému je dost náročná záležitost - přičemž u desktopu (pokud by to nebylo hw omezeno jako u Apple), tak se něčím musí motivovat dodavatelé hw, aby dodali drivery i pro další OS. Pokud by nový lepší systém měl umožnit běh stávajícího sw, tak bude +/- interně stejně komplikovaný jako stávající. Navíc, pokud by pro něj Microsoft neportoval své Office, tak by opět na desktopu měl problém.

Takže jakkoliv bych si rád dovedl představit, že se stávající vrstvy zahodí, a vše se napíše znovu pro nový hw, a s dnešními znalostmi a možnostmi, nedovedu si představit, že by se to stalo. Dovedu si představit obecnou platformu, která by běžela čistě virtualizovaně ve stávajících OS -- ale i to je to běh na dlouhou trať.

JardaH

« Odpověď #38 kdy: 28. 09. 2018, 20:48:43 »
> Zapřísáhlí fanoušci Linuxu od něj pomalu sami ustupují. Tu k Windows, tu k OSX

Tak já jsem zapřísáhlý Linuxák už bezmála 20 let. Nikam jsem neustoupil, používám na desktopu doma Fedoru, v práci Ubuntu. V práci nás tu sedí 80% Linuxáků.

• Windows mě leda tak naserou, když mě náhodou nějaká ztracená duše požádá o pomoc nějakým problémem.
  • OS X jsem zkusil používat, ale opět jako Linuxový vývojář, což byl pro mě od tupého vedení firmy těžký políček do tváře a taky mě ten systém dost sral (trávím 90 % produktivního času v terminálu).

Chápu potřebu nějaké killer aplikace, které je jen pro určitý operační systém, ale kvůli tomu nebudu zavrhovat jiné operační systémy. Takové argumenty naposledy frčely tak před 10 lety.  A pokud se náhodou ocitl v situaci, kdy bych byl donucen použít něco pro Widle, pak VirtualBox je jasná volba.

Neinformovaný

« Odpověď #39 kdy: 28. 09. 2018, 20:50:51 »
Citace

Já třeba používám Windows. A konkrétně s verzí 10 se vůbec netrápim.

Přizdívka

« Odpověď #40 kdy: 28. 09. 2018, 21:21:38 »
Jedno z možných řešení tvého problému je následující: Pořiď si Windows 10, když jsi na něj zvyklý. Na Apache, databáze a tak si pořiď virtuální server. 25 Kč měsíčně tě snad nezruinuje.
To ani tak není řešení jako stav, do kterého to spěje (rozdíl je jen ve verzi Windows) a kterému se chci vyhnout.

Virtualbox lze nahradit kvm virtualizací...
To je zajímavé, díky za rozšíření obzorů.

Satanda

« Odpověď #41 kdy: 28. 09. 2018, 21:31:07 »
> Zapřísáhlí fanoušci Linuxu od něj pomalu sami ustupují. Tu k Windows, tu k OSX

Tak já jsem zapřísáhlý Linuxák už bezmála 20 let. Nikam jsem neustoupil, používám na desktopu doma Fedoru, v práci Ubuntu. V práci nás tu sedí 80% Linuxáků.

• Windows mě leda tak naserou, když mě náhodou nějaká ztracená duše požádá o pomoc nějakým problémem.
  • OS X jsem zkusil používat, ale opět jako Linuxový vývojář, což byl pro mě od tupého vedení firmy těžký políček do tváře a taky mě ten systém dost sral (trávím 90 % produktivního času v terminálu).

Chápu potřebu nějaké killer aplikace, které je jen pro určitý operační systém, ale kvůli tomu nebudu zavrhovat jiné operační systémy. Takové argumenty naposledy frčely tak před 10 lety.  A pokud se náhodou ocitl v situaci, kdy bych byl donucen použít něco pro Widle, pak VirtualBox je jasná volba.

Předpokládám, že vyvíjíte pro servery, že?
Zkuste ve VirtualBoxu nějakou práci s videem, 3D grafikou a hned uvidíte, že VirtualBox NE.

martyd.

« Odpověď #42 kdy: 29. 09. 2018, 06:37:42 »
Já si naopak myslím, že se to místy i zlepšilo... Kdysi jsem po krátké době několikrát utekl zpět k win 10, teď jsem pár měsíců na ubuntu mate a nic mi nechybí. Takže na mém hw zdá se má linux exkluzivitu a budoucnost zaručenou :):

technomaniak

« Odpověď #43 kdy: 29. 09. 2018, 07:03:14 »
Má linux na desktopu budoucnost?

…. nebo je to jen skepse stárnoucích geeků?

Já tedy doufám, že budoucnost má. Kdyby šel do hajzlu tak kdo ví kam by vývoj Windows mohl směřovat. Bez linuxu by MS mohl dělat velmi často slepé větve vývoje např. ME,Vista,W8 atd. Ovšem nejhorší je představa, odstranění Torvaldse s vedení vývoje zájmovými skupinami, které budou chtít převzít kontrolu na Linuxem. To se dost často stává, nejdřív přijde kritika( např. na jeho chování, vulgaritu), pak začnou přesvědčovat nekonfliktní, jednoduché, slabé duchem a vůlí, apod.. (a že jich v linux komunitě je) o správnosti kritiky a pak ho odsunou a převezmou kontrolu.

Nicméně kvůli chybám v chování a podpoře české linux komunitě čekám pokles do 10-20 let tak na polovinu uživatelů linuxu, možná i více. Takže očekávám, že linux na desktopu nebude tak častý jako býval.

PS. mimochodem, po přečtení celého topicu jsem asi jediný kdo odpověděl na dotaz. To tu všichni máte problémy s chápáním psaného textu, že odpovídáte něco jiného  nebo se bojíte napsat svůj názor na budoucnost ?

eee

« Odpověď #44 kdy: 29. 09. 2018, 07:36:35 »
Citace
Já třeba používám Windows. A konkrétně s verzí 10 se vůbec netrápim.
No a? Ja zase jo a i spousta uzivatelu windows jsou z desitek nestastni. Takze jestli ten jeden potrebny win program lze spustit v linuxu, proc se trapit s windows?