Vůbec nechápu, jak mi mohlo tohle téma tak dlouho utíkat.
Odpovídám tedy (částečně) na původní dotaz - třeba se někdo k tomuhle příspěvku dobere a bude ho to zajímat...
Windows nemám = nemůžu soudit. Mám ale Linux, ve Steamu mám cca 270 her a více než 200 jich je pro Linux. Cca 20 her z těch 200 je navíc top kvalita (ve své době, úplné top novinky na Linux nevychází, když, tak se zpožděním). Takže na Linuxu je co hrát.
Já osobně ale poslední dobou (několik let) podlehl hraní "na cestách". Prostě něco do ruky/kapsy. Může to být mobil, tablet, PS Vita, starší Gameboy nebo Nintendo Switch (to jediné ze zmíněných nemám). Času už není tolik, abych seděl kvůli hře několik hodin u PC. Ale tu a tam se najde chvilka, ve které můžu vzít do ruky něco "mobilního" a utrousit tu a tam deset minut. A světe div se - během dvou týdnů lze takto dohrát spoustu slušných her (namátkou: World of Final Fantasy, Final Fantasy X, Borderlands 2, XCOM EU/EW, Civilization Revolution 2, ...).
Takže na hraní je dnes podle mě stále nejlepší dedikovaný přenosný zařízení pro hraní. Na druhym místě se ve mě perou domácí konzole s počítačem. Lehce navrch má asi počítač - a to i ten "pouze" s Linuxem. Zahraju si na tom dobře, lépe než na PS3 a lépe než bych si zahrál na PS4 (resp. Xbox 360 / Xbox One).