Sdílení vybrané složky v macOS

Wan Lan

Sdílení vybrané složky v macOS
« kdy: 13. 09. 2018, 09:59:49 »
Potřeboval bych poradit jak v OS X Nastavit sdílení (jako server, přes smb).
Cíl je že chci nastavit vybrané mé složky ~/Public (bez nutnosti hesla) a ~/Tajne (s heslem 1234, které je náhodné heslo a  jinde se nepoužívá).

Nyní to však mám tak: Nastavení - Předvolby systému - Sdílení - Sdílení souborů:
Sdílené složky = ~/TestSdileni
Volby: Sdílení složky přes smb zapnuto.
Sdílení souborů windows: Zaškrtnutý můj účet

Výsledek je že:
- bez hesla (loginu k  accountu v OS X však) k ničemu nedostanu. Což je na jednu stranu OK, protože nechci, aby nic bylo uplně Public (až na složku ~/Public !), na druhou toto heslo nechci používat, protože jde stejné heslo jako k loginu a to je bezpečnostní problém
- po zadání hesla mám sdíleno ~/TestSdileni, ale také všechny disky na systému a a uživatelskou složku ~ !!!.

Tedy se ptám,
-jak sdílet Public složku bez nutnosti se jakkoli přihlašovat (prostě po zadání  \\OSXMACHINA\verejnaFolderSlozka~public = ~/Public
-jak sdílet jinou složku ~/Tajne s jiným heslem (prostě odlišným, vlastním)
- třetí složku Tajne2 s jiným heslem

Nevím, jestli to tedy technicky je možné, tento systém přístupu s heslem nebo bez hesla. Když zwindows zadám \\OSXMACHINA. Rovnou se mě to ptá na kombinaci jména a hesla. což je ale problém, chci, aby byly dostupné bez výzvy. až pak při přístupu k "sub-share" by se rozhodlo, vložit heslo ( a patrně i jméno, Windows dialog na to není stavěn)
« Poslední změna: 13. 09. 2018, 10:25:42 od Petr Krčmář »

fe

Re:Sdílení vybrané složky v macOS
« Odpověď #1 kdy: 14. 09. 2018, 09:57:34 »
Citace
- po zadání hesla mám sdíleno ~/TestSdileni, ale také všechny disky na systému a a uživatelskou složku ~ !!!.

Protože váš účet je účet správce a admin může všechno.

Steve

Re:Sdílení vybrané složky v macOS
« Odpověď #2 kdy: 14. 09. 2018, 09:59:35 »
1. anonymni sharing bez hesla https://mihail.stoynov.com/2012/02/20/anonymous-smb-sharing-from-os-x-lion-10-7/
2. pro sharing s heslem doporucuji vytvorit dalsiho uzivatele (ne vas soucasny account) a vyuzivat jeho slozky a pristupove udaje