Pomoc s výběrem repasovaného/nového notebooku

Pjenkys

Re:Pomoc s výběrem repasovaného/nového notebooku
« Odpověď #30 kdy: 28. 08. 2018, 11:08:38 »
A co říkáte na tyto objevy?

https://www.pocitarna.cz/notebooky/hp-elitebook-840-g3-12/

https://www.pocitarna.cz/vykonne-notebooky/dell-latitude-e5470-6/

Byla by to dobrá koupě? Jeden z nich? Oplatí se to za tu cenu a 14"?

HP nedoporučuji, mám služební G2 a je oproti thinkpadu 13 šunt.

Znam lidi, kterým i notebooky za 10k vydržely 5 let a není jich málo. Teď je to 5 let, co jsme nastupovali na výšku a hodně lidem jsem radil s výběrem. Pokud vím, všem notebook drží. Nevím, já mám notebook na stole, zaklapnu ho, dám do batohu, vyndám, otevřu na stole. Robustnost business modelů mi je k ničemu. Nevím, co s tím děláte vy ostatní :) Takže je asi dobré přemýšlet, jak se k tomu chovám. Osobně u repasu bych určitě nešel pod 4th generaci u Intelu, tam byla velká změna v TDP a spotřebě. Ideálně by bral 5th gen. U business notebooků prostě koukni na recenzi, většinou jsou, a porovnej s recenzemi některých nových notebooků. Uvidíš rozdíl ve výkonu, výdrži na baterii, kvalitu displaye... A je otázka, jestli věříš repasovanému zboží s nataženou cenou, zkrácenou zárukou a nevědomostí o předchozím chování. Aneb taková sračka jako je HP elitebook,  by na normálním trhu pro koncové uživatele byla neprodejná, v korporatu za to dají klidně 30, protože tam se často nepřemýšlí.

Doufám, že jsem ti to ještě víc  zkomplikoval a teď už vůbec nevíš :D

pejan

« Odpověď #31 kdy: 28. 08. 2018, 11:54:43 »
Pjenkys:
Dáš sem, prosím, odkazy, doporučení na konkrétní typy notebooků? Které jste na VŠ vybírali a za jakou cenu? Takže raději nové než repas? Stačilo vám na VŠ 14" a míň, či je lepší větší? A vybírali jste plastové ntb., vydržely? Anebo kovové?
Přemýšlel jsme o thinkpadu t440p, starším, a vyměnil bych displej za FHD a dal lepší procesor 4j, ale je to 4. generace a nevím, jestli to není bláznovství. Či radší ne jiný anebo úplně nový kolem 15 tisíc, možná i 20t. Jak vidím, 100 lidí/100 odlišných názorů   ;D

blb

« Odpověď #32 kdy: 28. 08. 2018, 12:10:17 »
T440p procesorove bude uplne dostacovat na vsechno krome hrani her, nacpi tam 16GB RAM a poradne SSD. Doporucuju nekupovat z aukra, ale od overenych prodejcu repasovane techniky se zarukou.
Na repasovanych T/X modelech od Lenova jedu uz kolik let a bez problemu. Doporucuju je i znamym. Jednou jsem doporucil repasovany Dell a hned se resila reklamace :( Musim ale rict, ze prodejce (importpc.cz) reklamaci vyridil prikladne a velmi rychle.

Vinicius

« Odpověď #33 kdy: 28. 08. 2018, 12:20:03 »
Záleží taky na tom, jak často a jak je notebook přenášen.

Pří nenáročném zacházení (přenášení jen občas a pěkně v neoprenovém pouzdře a v batohu) se dá žít i s laciným novým notebookem a těžit třeba z jeho nižší hmotnosti).

Při každodenním nošení kdekoliv zase vynikne odolnost šasi repasovaných business notebooků (Thinkpad T a X, případně vyšší Delly či Toshiby).
Časem se ale přece jenom pronesou. Tahat každý den do školy třeba W530 by se mi moc nechtělo.

Repasy business notebooků mají obecně tyto nevýhody:
1. Opotřebovaná baterie na vyhození (mrnkul bych jestli mají alternativní v Avacomu)
2. Cizojazyčnou klávesnici (spousta dodavatelů repasů jazyk klávesnice neuvádí - čest výjimkám -  a klidně vám pošlou klávesnici pro Dány. S přelepkami se dá žít, ale ideálně na US klávesnici.
3. Opravdu hodně staré modely nemusí oficiálně podporovat Windows 10 a každá další větší aktualizace je může zaříznout, nebo třeba odříznout od WiFi

Výhody jsou taky zřejmé
1. Odolné a kvalitní šasi
2. Dobře řešené chlazení, nepřehřívají se už z "výroby"
3. Většinou poměrně solidní klávesnici (i ta chicletová na ThinkPadech >=x3x není vůbec špatná)

« Odpověď #34 kdy: 28. 08. 2018, 18:22:26 »
Záleží taky na tom, jak často a jak je notebook přenášen.

Pří nenáročném zacházení (přenášení jen občas a pěkně v neoprenovém pouzdře a v batohu) se dá žít i s laciným novým notebookem a těžit třeba z jeho nižší hmotnosti).

Při každodenním nošení kdekoliv zase vynikne odolnost šasi repasovaných business notebooků (Thinkpad T a X, případně vyšší Delly či Toshiby).
Časem se ale přece jenom pronesou. Tahat každý den do školy třeba W530 by se mi moc nechtělo.

Repasy business notebooků mají obecně tyto nevýhody:
1. Opotřebovaná baterie na vyhození (mrnkul bych jestli mají alternativní v Avacomu)
2. Cizojazyčnou klávesnici (spousta dodavatelů repasů jazyk klávesnice neuvádí - čest výjimkám -  a klidně vám pošlou klávesnici pro Dány. S přelepkami se dá žít, ale ideálně na US klávesnici.
3. Opravdu hodně staré modely nemusí oficiálně podporovat Windows 10 a každá další větší aktualizace je může zaříznout, nebo třeba odříznout od WiFi

Výhody jsou taky zřejmé
1. Odolné a kvalitní šasi
2. Dobře řešené chlazení, nepřehřívají se už z "výroby"
3. Většinou poměrně solidní klávesnici (i ta chicletová na ThinkPadech >=x3x není vůbec špatná)

Naprosto souhlas. Ohledně nevýhod - to je potřeba si zkontrolovat u prodejce.

ImportPC jsou v tomhle seriózní, takže víte, jakou klávesnici tam máte (českou/počeštěnou/jinou) a u baterie ta výdrž odpovídá tomu, co tam deklarují (výdrž). Dokonce si můžete doplatit za zánovnější baterii nebo si nechat klávesnici vyměnit. Co nenabízí rovnou na webu, na to se lze zeptat. A mimochodem - stav B znamená, že ten ntb vypadá skoro jako nový, stav A znamená jak po vybalení z krabice.

U Vašeho použití nebudete mít s výkonem asi problém, můžete jít s cenou možná i níž nebo si třeba přikoupit  monitor nebo docking station. Doporučuju se zamyslet nad klávesnicí, třeba já měl požadavek co nejplnohodnotnější klávesnice, takže mám i numerický blok. Kvalitní šasi něco váží, to je pravda, pro moje použití je mi to fuk (notebook plní funkci stěhovací stanice, nesu ho maximálně z auta do domu...).

b0b

« Odpověď #35 kdy: 28. 08. 2018, 18:33:47 »
Import PC je fajn, kupoval jsem od nich dohromady 4 stroje pro rodinu a známé. Pro sebe jsem pořídil stav B, a jeho vzhled mě překvapil. Zato stav A vypadal o dost hůře než moje B. Tohle mi ale vůbec nevadí. Co mi vadí, je, že když jsem svůj stroj rozebral po pár měsících provozu, byla mezi větráčkem a chladičem neskutečná vrstva prachu. Není divu že se stroj často přehříval. Po očištění a vysátí vše ok. Měl jsem smůlu, ostatní stroje byly v pohodě, asi na to zrovna u toho mého zapoměli. Asi zde nakoupím zase, komunikace perfektní, a to přehřívání bych asi bez problému vyreklamoval (rozebíral jsem kvůli polití).
Jestli tam budete nakupovat zkuste použít slevový kupon KSTATE , udělá slevu 3% a dopravu zdarma.

pejan

« Odpověď #36 kdy: 29. 08. 2018, 18:19:58 »
A není náhodou lepší koupit nějaký předváděcí notebook, klidně i s kategorií B? Jaký na to, prosím vás, máte názor?

ffef

« Odpověď #37 kdy: 29. 08. 2018, 20:34:07 »
A není náhodou lepší koupit nějaký předváděcí notebook, klidně i s kategorií B? Jaký na to, prosím vás, máte názor?
Ještě jsem neviděl výprodej "předváděcích notebooků". Většinou se vyprodávaji použité a poškozené kusy vrácené ve 14ti denní lhůtě kdy bylo jednodušší vrátit než reklamovat bez šance na úspěch. Tak že tak.

pejan

« Odpověď #38 kdy: 29. 08. 2018, 21:12:09 »
Nevíte, prosím vás, na kolik TDP má ThinkPad T440p dimenzovaný chladič? Jde mi o to, kdybych si chtěl koupit tento typ ntb., abych tam dal 4j QM procesor, ale aby chladič stíhal chladit a ntb. aby se nepřehříval :).

pjenkys

« Odpověď #39 kdy: 29. 08. 2018, 22:39:24 »
Pjenkys:
Dáš sem, prosím, odkazy, doporučení na konkrétní typy notebooků? Které jste na VŠ vybírali a za jakou cenu? Takže raději nové než repas? Stačilo vám na VŠ 14" a míň, či je lepší větší? A vybírali jste plastové ntb., vydržely? Anebo kovové?
Přemýšlel jsme o thinkpadu t440p, starším, a vyměnil bych displej za FHD a dal lepší procesor 4j, ale je to 4. generace a nevím, jestli to není bláznovství. Či radší ne jiný anebo úplně nový kolem 15 tisíc, možná i 20t. Jak vidím, 100 lidí/100 odlišných názorů   ;D

Co člověk, to jiná potřeba. V tu dobu to většinou platili rodiče, takže jakej byl cenovej strop, tak jsme vybírali. Samozřejmě, že notebooky za 10 byly bakeliťáky, ale takové se kupovaly dva, co si vybavuju, a oba fungují. Jeden je trochu polámanej, ale to je práce uživatele.

Pokud budeš chodit s NTB do školy, tak si vyber menší a třeba si k tomu kup monitor. Použitý 22" monitor se dá koupit do litra a je to uplně o něčem jiným. Hlavně vypusť z hlavy ty ptákoviny, jako že koupíš T440p a narveš tam QC a vyměníš display. To je uplně promarněnej čas a peníze. Pak ti po měsíci odejde deska a můžeš to jít vyhodit.

Konkrétní radu ti nedám, protože moc nevím, co od toho očekáváš. Osobně bych hodně uvažoval nad aktuálními Acery. Kvalita je solidní, už notebooky od 10k jsou kovové (ne všechny) a Acer má program na 3 letou záruku a jestli jdeš po výkonu, tak model s i5-8250 nebo Ryzen 5 jsou ideální. Já třeba nikdy moc po výkonu nešel, a tak jsem chtěl volil Thinkpady kvůli super klávesnici, trackpointu a že jdou hodně otevřít.

Vinicius

« Odpověď #40 kdy: 30. 08. 2018, 09:19:15 »
Souhlasím s tím, že investovat do výměny displeje v repasovaném notebooku není dobrý nápad. Lepší používat tak jak je a vyměnit jen baterii (klidně i od třetí strany).

Za pár šupů se dá na kolej/domů pořídit dok a ten zmíněný repasovaný monitor. U repasovaných monitorů bych zvolil model s LED podsvícením, ať nenastane problém s umírající CFL trubicí.

Můj osobní názor a zkušenost je, že do 15000 udělá repas lepší službu než nový, zejména kvůli kvalitě šasi a solidní klávesnici.

dustin

« Odpověď #41 kdy: 30. 08. 2018, 09:54:08 »
Můj osobní názor a zkušenost je, že do 15000 udělá repas lepší službu než nový, zejména kvůli kvalitě šasi a solidní klávesnici.

Hlavně bude i s tím dokem a velký monitor s normální klávesnicí a myší je úplně jiný level práce...

thinkpadista

« Odpověď #42 kdy: 30. 08. 2018, 10:21:20 »
T440p/T450p doporucuji.

Moje konfigurace (mame oba modely 4 i 5): FHD IPS, i7-MQ, 16GB RAM, SSD + HDD v caddy misto DVD mechaniky, stara 9cell baterie, dock. Touchpad vymeneny za tlacitkovy z T450 (ale na tom mi nakonec tolik nezalezi).

Na moje pomery je to raketa. Teplota i7-MQ je ted v horkem lete 50 °C v idle, pod 100% zatezi 85 °C. Vydrz na baterie nic moc, asi 5 hodin.

Klidne bych obetoval vykon, ale zalezi mi na te dvoudiskove konfiguraci, levnem docku (koupis za 1k Kc) a kdyz neni po ruce, tak 4x USB, DisplayPort, Ethernet...

Koupil jsem to misto T430/T530, protoze displej je lepsi. O starsich jsem vubec nepremyslel kvuli USB 3. Novejsi jsem zatim neresil, protoze nemaji caddy a/nebo potrebuji ruzne dongly.

pejan

« Odpověď #43 kdy: 30. 08. 2018, 14:56:09 »
to thinkpadista:
A teď srovnej t440p se svou výkonnou konfigurací s tímto novým Dellem:

https://www.czc.cz/dell-latitude-15-5580-cerna/206775/produkt

Je co srovnávat? Jaké výhody, kromě odolnosti, taková konfigurace s t440p poskytuje?

thinkpadista

« Odpověď #44 kdy: 30. 08. 2018, 16:40:26 »
to thinkpadista:
A teď srovnej t440p se svou výkonnou konfigurací s tímto novým Dellem:

https://www.czc.cz/dell-latitude-15-5580-cerna/206775/produkt

Je co srovnávat? Jaké výhody, kromě odolnosti, taková konfigurace s t440p poskytuje?

K tomu dellu bych musel dokoupit M.2 SSD, dock a rozsirit RAM. Celkove by to vyslo o minimalne 10k Kc draz nez ten starsi thinkpad.

Asi nema smysl moc rozebirat dalsi veci, jako ze zatim nemam vyuziti pro USB-C, ale vyhovuje mi 4x USB-A. T540p ma navic ExpressCard.