....
Naposled se mi to hodilo, když jsem řešil nový modul na komunikaci s jedním erp a ejhle ono to už bylo vyřešené v předchozím systému. Takže jsem se inspiroval, jak to bylo a pak to celé napsal na první dobrou. Prostě profit. Proč bych takové věci měl psát od nuly? Jsem snad lopata?
Já myslím, že přesně tohle je definice lopaty. Málo invence, jen přehazuje existující kód z jedné hromady na druhou.
Tedy, ne že by se lopata nehodila. Ono je vždycky fajn, když je něco hotové rychle. Problém nastává jen ve chvíli, kdy lopata nenajde vhodný kus kódu k přehození a sama ho napsat nedokáže, nebo když náhodou přehodí z jedné hromady na druhou kus kódu, ve kterém je chyba. Lopata ji neuvidí. Ne proto, že by byla hloupá a nechápala, to ne. Neuvidí ji proto, že háže a nekouká.
A jen pro pořádek: já si své zdrojové kódy z obou zaměstnání také odnesl. Ale nikdy mi k ničemu nebyly. Spíše jsem uvažoval, že napíšu knihu o tom, jak ERP a logistické systémy vytvářet, než že bych měl potřebu koukat se do starých zrojáků. Ve chvíli kdy víte, co ta aplikace dělá, nepřináší konkrétní SELECT žádnou extra výhodu.