Co se vám nelíbí na linuxu?

jouda

Re:Co se vám nelíbí na linuxu?
« Odpověď #135 kdy: 22. 08. 2018, 13:40:23 »
Pred 20 az 30 ti lety ludia pozerali filmy na VHS-kach a nahravali hudbu na magnetofonové kazety. Vytacany internet stál 10 ksc za minutu. Google neexistoval, (mozno tak altavista, ktora indexovala horsie ) linux sa nosil na 70-tich disketách.  Ak chcel clovek zahranicnu papierovu knihu o pocitacoch, musel si ju pozicat cez medzikniznicnu vypozicnu sluzbu, zvysok v normalnej kniznici, ak boli.
Jak jsme to tenkrát přežili? Vono to ve skutečnosti tak hrozné nebylo. ftpsearch celkem pomáhal (kromě toho že základem bylo kouknout na ftp.cdrom.com případně pár dalších všeobecně známých), k tomu se filelisty českých BBSek šířily v echomailu, Usenet byl hodně použitelným zdrojem informací etc.
Neexistence kvalitnějšího vyhledávače vůbec problém nebyl, zvlášť když S/N byl velmi dobrý (chyběla armáda psychopatů co si říkají trollové, chyběla komerce atd.).

j

« Odpověď #136 kdy: 22. 08. 2018, 13:40:46 »
...
Vis hosane, ja narozdil od tebe administruju stroje jak s widlema tak s tuxem, a jedine kdo je tu k smichu se svejma blabolama ses ty.

jouda

« Odpověď #137 kdy: 22. 08. 2018, 13:50:54 »
Na Linuxu také jde spustit stará aplikace, ale musí to být statický build.
Obvykle stačí tam mít potřebné libky (a když je linknutá blbě, tak man 8 chroot), teda pokud to není až úplně staré (před libc5 ) nebo to nepočítá s něčím v kernelu co už není.

Citace
nastesti nekteri uz na to kaslou a zacinaji se objevovat prvni vlastovky - flatpaky, snapy, appimage
lol? Bylo by dobré se podívat na /lib cože to tam vlastně je, a hlavně proč je tam tolik symlinků. Dependency je právě v linuxu už pěkně dlouho vyřešené.

Ano, 100x horsi sracky nez cokoli jinyho ... na widlich prosych neexistuje zadnej zpusob jak spustit trebas 16bit aplikaci na 64bit widlich. Na tuxovi to neni zasadni problem.
Tak nevím, já to na hrací konsoli (čti: Windows 7/64) pouštím v DosBoxu v pohodě.

TurboB

« Odpověď #138 kdy: 22. 08. 2018, 14:02:38 »
Mně se na linuxu nelíbí, že to je v podstatě jeden velký plagiát. Nevymysleli skoro nic vlastního. Začalo to jako kopie existujících unixů a pokračovalo desktopem jako vykrádačka sunu, nextu, applu a microsoftu.

Lama

« Odpověď #139 kdy: 22. 08. 2018, 16:24:15 »
- komunita
- komunita
- komunita (namyslenost, nechopnost normalne poradit,...)
- holy wars
- mizerne alebo ziadne UX, neintuitivnost
- Ubuntu ma tendenciu sa rozbit aj sam, proste ja nechcem byt otrokom systemu, ja chcem aby system sluzil mne

Co se týče komunity a holy wars, tak ty jsou prostě všude špatný. Lidi trolí jak jen můžou.
S UX souhlas.
A poslední bod jsou kecy do vzduchoprázdna bez konkrétních chyb. Babča na Ubuntu jede a neslyšel jsem, že by něco nefungovalo..

UX u současných Widlí je větší katastrofa.

S komunitou mám zkušenosti naopak pozitivní. Lidi okolo Mandriva, Mageia linuxu mi většinou ochotně poradili. (Zdravím Petra Šafaříka, I. Bíbra, Aldu a spoustu dalších.)

S tou arogancí už jsme probírali. V prvé řadě  je arogantní  ten, kdo je línej zadat do vyhledávače pár klíčových slov a pokusit se najít řešení sám. Žádná snaha a jen nadávání druhým do arogantů, protože málokdo má čas a náladu řešit po milionté prvé ten stejný problém, který už byl předtim mnohokrát řešen a popis řešení se válí všude možně po netu.

Vy kdo nadáváte druhým do arogantů, zamyslete se, jestli byste byli ochotni  trávit denně hodiny na fórech a řešit dokola ty stejné problémy jen proto, že spousta lidí neni schopná používat vyhledávač? A NIC za to nebrat!

WTF

« Odpověď #140 kdy: 22. 08. 2018, 16:43:28 »
...
Vis hosane, ja narozdil od tebe administruju stroje jak s widlema tak s tuxem, a jedine kdo je tu k smichu se svejma blabolama ses ty.
A hele vole pane administratore, ako vam funguje WiFi out of the box na arch instalacnom ISO?

oss

« Odpověď #141 kdy: 23. 08. 2018, 07:54:05 »
S tou arogancí už jsme probírali. V prvé řadě  je arogantní  ten, kdo je línej zadat do vyhledávače pár klíčových slov a pokusit se najít řešení sám. Žádná snaha a jen nadávání druhým do arogantů, protože málokdo má čas a náladu řešit po milionté prvé ten stejný problém, který už byl předtim mnohokrát řešen a popis řešení se válí všude možně po netu.

Na tom UX alebo systeme asi nebude vsteko v poriadku, ked sa musi tolko ludi neustale pitat aj na zakladne veci v takom nesmiernom pocte.

Akai

« Odpověď #142 kdy: 23. 08. 2018, 09:06:38 »
Mně se na linuxu nelíbí, že to je v podstatě jeden velký plagiát. Nevymysleli skoro nic vlastního. Začalo to jako kopie existujících unixů a pokračovalo desktopem jako vykrádačka sunu, nextu, applu a microsoftu.

Zatímco Windows vymysleli chytří lidé v Microsoftu od píky ... (to urkitě :-P )

TurboB

« Odpověď #143 kdy: 23. 08. 2018, 09:19:18 »
Zatímco Windows vymysleli chytří lidé v Microsoftu od píky ... (to urkitě :-P )

Co nevymysleli koupili. To je dost rozdíl.

wars

« Odpověď #144 kdy: 23. 08. 2018, 12:17:10 »
e.g. BSD network stack

kkt1

• 796
    • Zobrazit profil
« Odpověď #145 kdy: 23. 08. 2018, 12:59:02 »
Bsd network stack se ti nelibi? Proc jestli muzu vedet?

antimuslim

« Odpověď #146 kdy: 23. 08. 2018, 13:02:32 »

Takymto to aj tak vacsinou chodi nejaky lozo za cokoladu nastavit. Proste gui neviem naco do unixu a unix like os pridavali ...

Vy píšete sem na fórum z příkazové řádky?

Z emulatora terminalu.

Jsou aplikace, u nichž je fungující GUI poněkud podstatná část - například zpracování digitálního obrazu v medicíně. Na server GUI smysl nemá, ale to neznamená, že GUI nemá existovat nikde a na ničem. Zrovna pracuju na analýze B-obrazu, kde ten obraz jaksi potřebuju vidět a pracovat s ním. Házíte všechny a všechno do jednoho pytle a zatracujete vše ostatní, co se Vám nelíbí.

jirik66

« Odpověď #147 kdy: 23. 08. 2018, 13:20:11 »
Mně se nelíbí nepříliš uživatelsky přívětivý způsob instalace programů. Katalog aplikací je nepřehledný a systém aktualizací je podivný. Přitom Android také vychází z Linuxu a toto má vyřešeno naprosto uspokojivě. Nevím proč to na desktopových verzích Linuxu nejde vyřešit stejně dobře ...

PetrM

« Odpověď #148 kdy: 23. 08. 2018, 13:22:53 »

Aha. Dovol, abych ti připomněl fakta:
1) Widle byly původně GUI nad MS-DOSem, přičemž MS-DOS byl "inspirovaný" (čti vykradený) CP/M od Digital Research.
2) Samo GUI s okýnkama a ovádání myší pak mělo dědečka v XEROXu, od nich to obšlehly jak widle, tak jablkoni.
3) Další OS té doby od M$ je XENIX, varianta UNIXu. Neprosadila se, protože M$ je moc nenažraný a zmrší i hello, word v Basicu.
4) TCP/IP stack se používal od třetí strany, než ho M$ někde sehnal (nevybavuju si, jestli koupil nebo se "inspiroval").
5) Řada NT vznikala původně ve spolupráci s IBM. Ve správným okamžiku z OS/2 byly najednou NT bez ohledu na to, co do projektu vložilo IBM.
6) C# nápadně připomíná Javu (inspirace obojího v C++) a .NET VM s ene náhodou podobá JVM
7) Azure a jejich nová online strategie se "volně inspirovala" Amazonem...

Mám jít víc do hloubky? Zdroj inspirace jsem nedohledal u registrů a jejich update ani u debilní struktury ovladačů v řadě 95, takže to možná je jejich autorský dílo.

TurboB

« Odpověď #149 kdy: 23. 08. 2018, 14:17:46 »

Aha. Dovol, abych ti připomněl fakta:
..

Ano. Dovol, abych se zeptal, jak tvoje "fakta" souvisejí nebo obhajují neoriginalitu linuxu ? Je linux originalni ? No neni, kopie unixu. Je jeho desktop orginalni ? No neni, šlohli XWin11 od MIT a window managery od Sunu, Decu a Nextu.

Ani nehovořím o spoustě knihoven a utilit co nebyly původně vyvynuty pro linux. To že něco má nálepku GNU a ty to použiješ v linuxu neznamená, že to není šlohnutý. Už chápeš kam směřuji ? Že orginální linux-only kódy jsou rarita až nepočítám kernel (kde by se těch copy/past jistě našlo spousta taky).

Já tady nechci shazovat kvality linuxu, já jen chci poukázat na to, že je to neoriginální produkt - plagiát a to mi na něm vadí.