Doporučení ThinkPadu na VŠ?

Vilith

• 663
    • Zobrazit profil
Re:Doporučení ThinkPadu na VŠ?
« Odpověď #15 kdy: 02. 08. 2018, 12:08:50 »
Pro hracicku dobre, ale furt je to starej kram bez zaruky, ktery se muze zacit kdykoli sypat a budes do nej jen cpat dalsi a dalsi penize

Kazdeho volba...

thinkpadista

« Odpověď #16 kdy: 02. 08. 2018, 12:36:10 »
Pro hracicku dobre, ale furt je to starej kram bez zaruky, ktery se muze zacit kdykoli sypat a budes do nej jen cpat dalsi a dalsi penize

Kazdeho volba...
na jednu stranu souhlasím, že tunit starý thinkpad je hobby

na druhé straně jak tady doporučuješ koupit nějaké herní pádlo, to je úplná pitomost: párkrát to skončí na reklamaci a pak to stejně buď střelí nějakému zoufalci, nebo to bude nosit omotané lepící páskou, protože když bude co půl roku čistit chlazení, poláme ty šmejdské plasty a ztratí několik šroubků.

novější thinkpad/latitude (max. ~3 roky starý) nebude muset ani tunit, ani to nebude až taková spotřební sračka

Vilith

• 663
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 02. 08. 2018, 12:42:57 »
Uz i tohle je treba herni trida https://www.alza.cz/dell-inspiron-15-7567?dq=5146845
A muze koupit i neco jineho s mensi obrazovkou (lehci a mensi)
A v cene ma NBD On-Site

Sten

« Odpověď #18 kdy: 02. 08. 2018, 12:57:47 »
Pokud chcete FullHD, tak místo téčka bych doporučil wéčko (W5xx). Doma mám W520, má to podobný výkon jako ten zde odkazovaný Inspiron (až na grafiku, ale kdo na notebooku hraje náročné hry?), čtyři sloty RAM a repas se zárukou stojí méně než polovinu.

thinkpadista

« Odpověď #19 kdy: 02. 08. 2018, 13:51:55 »
Uz i tohle je treba herni trida https://www.alza.cz/dell-inspiron-15-7567?dq=5146845
A muze koupit i neco jineho s mensi obrazovkou (lehci a mensi)
A v cene ma NBD On-Site
herní třída = topí to (--> hluk/teplo) a blbě se to rozebírá (upgrade nebo čištění)

není on-site záruka jako on-site záruka, na to je důležité dávat si pozor

ze zvědavosti jsem se díval na recenzi tohoto modelu: v zátěži hluk >45 db a teplota na klávesnici >45 °C, pro upgrade RAM nutno sundat celý spodní kryt s bazilionem šroubků a plastových paciček, blbá klávesnice,...

« Odpověď #20 kdy: 02. 08. 2018, 14:28:00 »
Zrovna muj ntb je taky "herni trida" a rozebira se celkem snadno (pro vycisteni apod), vsechno je prave pod jednim deklem, kterej votevres a na vsechno hned muzes

imho dneska je asi nej v nabidce Dell G5, ma to NBD on-site, vykon na vsechno, atd.

Vono ty "herni tridy" zase maj lepsi chlazeni, kdyz se zase flakaj tak diky vetsimu chladici a vetsim vykonovejm rezervam jsou tissi, jiny to ovsem je, kdyz se to rozjede na plny gule

Neviditelný

« Odpověď #21 kdy: 02. 08. 2018, 15:01:08 »
Spočítal jste si, na kolik by vás všechny ty upgrady a modifikace vyšly? Do své T420 už jsem taky nacpal nemálo peněz (SSD, 16 GB RAM, výměna MB atp.) a přesto je ten stroj dnes na hraně použitelnosti. Např. HD 3000 GPU je dnes zoufale slabé a i připojení 4K displeje je pro ten stroj dost problém. Baterie je dost vylágrovaná a i v době plné kapacity neposkytovala zdaleka takovou výdrž, jako mají dnešní stroje. V případě T430 je situace o trochu lepší, protože HD 4000 umí aspoň OpenGL 4 ale třeba 4K displej v 60 Hz taky neutáhne.

Starší ThinkPady byly hodně solidní stroje ale zase takové zázraky, aby je mělo smysl tímto způsobem zombifikovat to IMHO nejsou. Jak už říkal někdo přede mnou, hardwarové hackování starších TP je fajn jako zábava, z praktického hlediska to ale začíná připomínat tunění Favorita s ideou, že se to pak vyrovná nové Fabii.

nedobrovolnyautomechanik

« Odpověď #22 kdy: 02. 08. 2018, 16:48:59 »
Zalezi na co to pouzivas, pripojovat k tomu 4k displej je samozrejme na hlavu.

Ja mam t420(s) nekolik a s linuxem to beha super a pro moje pouziti (programovani (ne java :-D), yt/fb/atd. a trollovani na rootu) ideal ..

Neviditelný

« Odpověď #23 kdy: 02. 08. 2018, 17:49:08 »
Připojovat k notebooku externí displej mi jako extrémní požadavek nepřijde a 4K displeje se pomalu stávají běžnou záležitostí, takže ta GPU z roku 2012 mohou být dost nepříjemným hardwarovým omezením.

Ja mam t420(s) nekolik a s linuxem to beha super a pro moje pouziti (programovani (ne java :-D), yt/fb/atd. a trollovani na rootu) ideal ..
Na T420 votuzené o i7-2820QM programuji taky (C++ a Python) a pokud člověk to CPU dlouhodoběji žene pod vyšší zátěží, začne se velmi nepříjemně přehřívat. Že to chlazení na čtyřjádra není ani trochu dimenzované je jasné, zmiňuji to proto, že o podobném modu uvažuje i původní tazatel.

k3dAR

• 3 193
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 02. 08. 2018, 18:24:17 »
Mel jsem T420 a byla to pecka s jedinou vyhradou - display. A nenasel jsem nikde na netu, ze by to tam dokazal nekdo vymenit fakt spolehlive.
https://forum.root.cz/index.php?topic=18992.0

k3dAR

• 3 193
    • Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 02. 08. 2018, 18:38:09 »
[...] rozhodl pro repasovaný a to ThinkPad pro jeho odolnost a kvalitu. Přemýšlel jsem nad verzí T430 [...]
[...] Má otázka zní. Není to hloupost dělat tolik věcí proto, že ThinkPad je odolný stroj? A také kvůli jeho legendární
klávesnici, kterou lze do T430 dát z modelu T420?
pokud nevyzadujes dlouho vydrz na baterku co daji dnesni nove stroje, rozhodne do toho jdi, pisu to jako majitel vytunene T420s ;-) provadel sem:
- LCD TN 1600x900 => IPS 1920x1080
- Wifi N => Wifi AC
- BT 3 => BT 4 (soucast WifiAC karty)
- WWAN 3G => WWAN 4G/LTE
- SSD 512GB 2.5" (mSATA sem nedal protoze ten slot je zdilenej pro WWAN)
- 8GB => 16GB (jen 1330MHz, ale modlej BIOS(co mam kvuli LTE) odemknul i 1866)
- v DVD sachte stridam dle potreby druhou baterku nebo 2.5" 1TB HDD
- klavesnici T420s jeste ma klasickou, takze vymena netreba :-)

Akorat u T420s nelze menit CPU, nicmene porizoval sem s i7-2640M @ 2.80GHz a staci...

Nepocital sem kolik me to na upravach stalo, protoze primarni pro me byla bytelnost a klavesnice, takze zadnej novej model by mi me pozadavky nesplnil, takze nebylo co resit :-) Verse S (Slim) je navic lehka a nizka, takze i v porovnani s "dnesnima" to je v pohode...

Kolemjdoucí

« Odpověď #26 kdy: 02. 08. 2018, 18:39:32 »
Připojovat k notebooku externí displej mi jako extrémní požadavek nepřijde a 4K displeje se pomalu stávají běžnou záležitostí, takže ta GPU z roku 2012 mohou být dost nepříjemným hardwarovým omezením.

Buďme realisté - tyhle staré ThinkPady zvládají 2560x1440 a pokud nemáte zájem o různé HiDPI problémy tak to bohatě stačí. Sám mám monitor 27" a tohle rozlišení je na něj tak akorát, vybral jsem si ho radši než 4K.

Na T420 votuzené o i7-2820QM programuji taky (C++ a Python) a pokud člověk to CPU dlouhodoběji žene pod vyšší zátěží, začne se velmi nepříjemně přehřívat. Že to chlazení na čtyřjádra není ani trochu dimenzované je jasné, zmiňuji to proto, že o podobném modu uvažuje i původní tazatel.

Cpát do T420 výkonnější CPU a lepší displej je spousta práce s nejistým výsledkem, mnohem jednodušší je sehnat W520 kde to je už od výrobce a jako bonus tam jde 32 GB RAM.

ThinkP

« Odpověď #27 kdy: 02. 08. 2018, 19:11:58 »
Myslíte, že byste mi mohli natočit kratší video a zaslat na mail (pontiaq@email.cz)? Rád bych věděl, jak stíhá procesor na T420, T430, ale i jiné TP, excel, Word, internet, zda-li hlavně zvládá youtube kvalitu 1080p s tou obrazovkou FHD, zda-li je i na náročnější programy (jak je zvládá) a tak, něco náročného. Jaký máte vlastně CPU, GPU, SSD atd..? Rád bych konečně naživo viděl, jak to s těma ThinkPady doopravdy je. Jestli bude splňovat nadmíru mé požadavky. Pokud ano, děkuji moc! Moc mi pomůžete s rozhodnutím.

k3dAR

• 3 193
    • Zobrazit profil
« Odpověď #28 kdy: 02. 08. 2018, 19:30:10 »
btw: zkusil sem tohle  video a prehrava v 1080 bez droplejch frames... zatizeni CPU 4x 20-30 (s hromadou dalsich otevrenych listu a dalsich bezicich programu)

?

« Odpověď #29 kdy: 02. 08. 2018, 19:33:16 »
Po pár dnech nošení X270 v batohu mám obtisklou klávesnici na displayi. Toť ke kvalitě.

hahah, ano, nevím jak je to možné, ale x260 mi to dělá taky. Je to kosmetický problém, ale prostě čekal bych to u notebooku za 1000E, ne u x260.

chybět může ThinkLight ale zase jsou možnosti podsvícený klávesnice.

Reálně nemám dojem že by mi to chybělo. Měl jsem T s ThinkLight, a liboval jsem si jak je to cool, teď mám bez, a stejně člověk kouká na LCD a ne na klávesnici..

Herní nb jsou drahý, velký a těžký krávy.

Každopádně. Jestli OP chce laptop, tak ať si koupí laptop. Herní "notebooky" mají úplně jinou mobilitu,  Zejména pokud se bavíme o T2xx/4xx. Jestli chceš stroj na hry, tak si kup bazarový (mini)desktop. Nevím jak často člověk potřebuje hrát hry někde jinde než doma, mě se to moc nestává :) Ale ty kila pak už budeš tahat furt. Není nad laptop který se dá v pohodě přenášet v jedné ruce dvěma prsty.

Navíc mám podezření že low-end "gaming" je předražený, onálepkovaný šmejd s modrými ledkami. Tzn. ani z budgetového hlediska to nedává smysl.
Od X240 je konstrukce dost podobná, takže bych se vůbec nedivil, kdyby tím trpělo vše od X240 a výše. Thinklight má tu výhodu, že se s ním dá osvětlit cokoliv. X230/T230 by měla mít jak thinklight tak volitelně podsvícenou klávesnici.

Dneska jsem zjistil, že X240 nejde upgradovat na 1x16GB RAM (limitace jednoho slotu a chipsetu), takže šílený step-back o proti 2x8GB RAM ve starších X220-X230. T440 bude mít asi stejný problém.

Osobně se mi nové thinkpady moc nelíbí. Tváří se sice, že navazují na IBM modely, ale ten design je dost divný. Plasty na sebe navazují dost podivně, což je vidět hlavně po zavření víka. Víko se dost prohíbá a ani po uzavření ho mezi panty nic nepodpírá.
Fajn je alespoň to, že Lenovo stále drží konektorovou výbavu, dokovací konektor, čtečku SD karet a podobně. Osobně bych radší místo X či T thinkpadu koupil X1 carbon.

Repráčky v thinkpadech jsou pořád hrozný chrastítka a kdejaký telefon hraje líp.