Doporučení ThinkPadu na VŠ?

ThinkP

Doporučení ThinkPadu na VŠ?
« kdy: 01. 08. 2018, 23:44:16 »
Dobrý den. Dlouho jsem zvažoval, zda-li koupím notebook nový či repasovaný. Z mnoha důvodů jsem se přeci

rozhodl pro repasovaný a to ThinkPad pro jeho odolnost a kvalitu. Přemýšlel jsem nad verzí T430 s tím, že bych u

něj později provedl tuto modifikaci:

- CPU --> Intel Core i7-3632QM @ 2.20GHz
(https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=Intel+Core+i7-3632QM+%40+2.20GHz&id=1480)

- FHD 1920x1080 IPS
(https://diit.cz/clanek/navod-upgradujeme-displej-na-lenovo-thinkpadu-t430)

-  eGPU pro připojení externí grafiky
(https://diit.cz/clanek/recenze-hrajeme-na-notebooku-s-desktopovou-grafikou-egpu)

- SSD (popřípadě i mSATA SSD a místo DVD mechaniky třeba i 3. disk, min. 8 Gb RAM

A jak je to s grafikou? Dá se tam přidat dedikovaná dovnitř ntb. a integrovanou systémově odpojit? Anebo jedině

přes ext. připojení eGPU?

Má otázka zní. Není to hloupost dělat tolik věcí proto, že ThinkPad je odolný stroj? A také kvůli jeho legendární

klávesnici, kterou lze do T430 dát z modelu T420? Myslím, že by se poté mohl rovnat novým notebookům. Jak jste

na tom vy? Vlastníte, popřípadě na co používáte, ThinkPad? Doporučili byste jiný typ ThinkPadu či nějaký

výkonný Dell? Potřebuji ho na VŠ: Excel, Word, Eagle, Matlab, MatCad... .

Provedená modifikace: https://www.youtube.com/watch?v=60o5ZVQCPcw

Děkuji.

Re:Doporučení ThinkPadu na VŠ?
« Odpověď #1 kdy: 02. 08. 2018, 00:28:01 »
Mel jsem T420 a byla to pecka s jedinou vyhradou - display. A nenasel jsem nikde na netu, ze by to tam dokazal nekdo vymenit fakt spolehlive.

T430 s fullHD IPS a klaveskou z T420 by byl fajn stroj.

Dedikovanou grafiku fakt nechces protoze zivotnost.

Po tydnu s macbookem pro jsem si na thinkpad ani nevzpomnel
Děkuji za možnost editace příspěvku.

Vilith

• 663
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 02. 08. 2018, 00:34:09 »
Osobne bych vybiral v kategorii hernich NB (jsou obecne kvalitne provedene) a asi na nem nebudes jen pracovat :D

Novy stroj je novy stroj  a 15" se hodi vzdycky

?

« Odpověď #3 kdy: 02. 08. 2018, 00:38:39 »
X220 je asi to nejlepší. Předpokládám, že větší bráška T420 na tom bude podobně. Pokud se nepletu, X a T používají stejné klávesnice a pokud hodíš do X230 klávesnici z X220, stejně ti nebude fungovat přebývající řada kláves. U Téčka bych očekával stejný problém. Mezi řadama 20 a 30 je rozdíl hlavně v klávesnici a video výstupu (DP vs miniDP). Od řady 40 už je konstrukce odlišná a více méně je to plast, kdy i spodek je v celku (bez krytek), potěší integrovaná baterie, chybět může ThinkLight ale zase jsou možnosti podsvícený klávesnice. Od 40. řady jsou i jiný doky, baterky, adaptéry kompatibilní s aktuálními modely. Nový modely mají FullHD displaye což je asi na jakýkoliv design potřeba. Nový řady nepodporují coreboot.

Po pár dnech nošení X270 v batohu mám obtisklou klávesnici na displayi. Toť ke kvalitě.

Herní nb jsou drahý, velký a těžký krávy.

Vilith

• 663
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 02. 08. 2018, 00:51:33 »
Herni NB je takovy, jaky si vyberes

Asi bude mit zajem ci treba casem on-line zastrilet pro relax, nebo si zahrat MMO gamesku

Pokud nebude hrat a ani to neplanuje, nebude pracovat s fotografiemi/videem, tak je herni trida zbytecna.

Pro ssh terminal a nebo lokalni programovani neni vykon limitujici. Ale Windows/Matlab/MathCAD a pod. nejaky vykon potrebuji. Word/Excel neni limitujici z hlediska vykonu NB - tam oceni obrazovku

ThinkP

« Odpověď #5 kdy: 02. 08. 2018, 08:52:43 »
Podívejte se na to video z youtube, které jsem dal do příspevku výše. Tam vše popisují, jak dát na T430 FHD IPS, klávesnici z T420 správně, cpu atd.

Jose D

• 912
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 02. 08. 2018, 09:03:13 »
Po pár dnech nošení X270 v batohu mám obtisklou klávesnici na displayi. Toť ke kvalitě.

hahah, ano, nevím jak je to možné, ale x260 mi to dělá taky. Je to kosmetický problém, ale prostě čekal bych to u notebooku za 1000E, ne u x260.

chybět může ThinkLight ale zase jsou možnosti podsvícený klávesnice.

Reálně nemám dojem že by mi to chybělo. Měl jsem T s ThinkLight, a liboval jsem si jak je to cool, teď mám bez, a stejně člověk kouká na LCD a ne na klávesnici..

Herní nb jsou drahý, velký a těžký krávy.

Každopádně. Jestli OP chce laptop, tak ať si koupí laptop. Herní "notebooky" mají úplně jinou mobilitu,  Zejména pokud se bavíme o T2xx/4xx. Jestli chceš stroj na hry, tak si kup bazarový (mini)desktop. Nevím jak často člověk potřebuje hrát hry někde jinde než doma, mě se to moc nestává :) Ale ty kila pak už budeš tahat furt. Není nad laptop který se dá v pohodě přenášet v jedné ruce dvěma prsty.

Navíc mám podezření že low-end "gaming" je předražený, onálepkovaný šmejd s modrými ledkami. Tzn. ani z budgetového hlediska to nedává smysl.

Jose D

• 912
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 02. 08. 2018, 09:08:04 »
..
tam oceni obrazovku

Mainstream LCD mají dnes +-27", takže pokud se zaměříme na budget a pořídíme jetou 24", tak bude úplně jiná ergonomie práce. Pro dlouhobou práci laptopy stejně nejsou absolutně vhodné (poloha LCD vůči očím etc.)

« Odpověď #8 kdy: 02. 08. 2018, 09:30:42 »
Osobne bych vybiral v kategorii hernich NB (jsou obecne kvalitne provedene) a asi na nem nebudes jen pracovat :D

Novy stroj je novy stroj  a 15" se hodi vzdycky
jo a zada mu jednoho dne nafackujou.

Digi

« Odpověď #9 kdy: 02. 08. 2018, 10:13:38 »
I na ten MATLAB raději chtěj něco co má rovnou 16 GB RAM. S 8GB si vystačíš, ale výhledově se to bude hodit. Takže rovnou 16 nebo si pohlídat, že se to dá rozšířit. A na ojetý Thinkpady bych se vykašlal, jo jsou to legendy, funkční design, kvalita, ale dávat peníze za 6 letý notas (T430 je z roku 2012) ???

Nejlevnější NTB s 16 GB RAM a SSD diskem vychází na 24 tis.

« Odpověď #10 kdy: 02. 08. 2018, 10:33:49 »
T420 s 16GB RAM a SSD poridi v pohode za polovic a dalsich 6 let to vydrzi (na rozdil od noveho za tech 24tis coz bude plastovy srot)

Digi

« Odpověď #11 kdy: 02. 08. 2018, 10:43:30 »
Tvoji víru bych chtěl mít. I kdyby mechanicky vydržel, tak CPU už v tom jsou dneska a hraně, 4 jádro není žádnej trhač asfaltu.
Ojetej Thinkpad bych vzal kdybych ho chtěl, ale zase až tak nepotřeboval, jako doplněk k desktopu třeba. Nebo jako hlavní stroj s tím, že 3 roky do konce bakaláře na něm pojedu, protože teďka ten výběr stejně není nic moc a ušetřím a pak bych pořídil už něco lepšího. Koupil bych do něho možná tak SSD, ale 500 GB SSD je už zase 3000 navíc.

« Odpověď #12 kdy: 02. 08. 2018, 11:30:05 »
Kdyby neco mam doma T420 + 2x DOCK + 3x zdroj + bay na HDD misto CDROMky, 16GB RAM a tusím I7.

Kdyby neco, dej vedet
Když chceš, dokážeš vše!

Kolemjdoucí

« Odpověď #13 kdy: 02. 08. 2018, 12:00:03 »
Ojetej Thinkpad bych vzal kdybych ho chtěl, ale zase až tak nepotřeboval, jako doplněk k desktopu třeba. Nebo jako hlavní stroj s tím, že 3 roky do konce bakaláře na něm pojedu, protože teďka ten výběr stejně není nic moc a ušetřím a pak bych pořídil už něco lepšího. Koupil bych do něho možná tak SSD, ale 500 GB SSD je už zase 3000 navíc.

Hlavní nevýhoda ojetých Thinkpadů jsou nekvalitní LCD - buď sice IPS ale s nízkým rozlišením u X220 nebo X230, nebo použitelné rozlišení 1600x900 na T420 nebo T430 ale jenom TN.

Možná SSD je nesmysl, SSD je povinnost bez které je notebook zbytečně pomalý a navíc už to není tak drahé: https://pevne-disky.heureka.cz/crucial-mx500-500gb-2_5-sataiii-ssd-ct500mx500ssd1/#o=2

ThinkP

« Odpověď #14 kdy: 02. 08. 2018, 12:06:20 »
Tady jde o to, že by se displej vyměnil za FHD 1920x1080 IPS za 2500,-, jak jsem uváděl na začátku dotazu. Podívejte se, prosím, na video, které je na konci mého dotazu. Je to velmi zajímavé. Proto jsem to také chtěl brát z důvodu jednoduché přístupnosti k disku, RAM atd.