Nečetl jsem vlákno, ale napíšu ti moji zkušenost, třeba se ti bude hodit.
Po maturitě jsem se rozhodoval o notebooku na VŠ.
Nechal jsem si (byla to hrubá chyba) poradit v krámu, nějak mě HW moc nezajímal a chlapík mi poradil Lenovo Z50-70, což byla megachyba.
Počítač byl rychlý a vzhledem k tomu, že si přivydělávám kreslením PCB layoutů, tak jsem byl schopný s tím 15,6" displejem nouzově celkem solidně kreslit. Nicméně je to plasťák, příšerné panty, hrozná klávesnice, typicky multimediální stroj pro BFU.
Ten mi vydržel rok, důvod ? Protože pokud budeš s notebookem cestovat (jakože většina mých kolegů do školy dojíždí), tak tě budou panty srát, budeš se snažit nějak zkloubit do sedačky autobusu, abys byl schopný na touchpadu vůbec něco udělat, ve vlaku se ti bude třepat display, že budeš chytat epileptické záchvaty a to nechceš.
Jo a baterka je jen dvoučlánková, takže s tou grafikou to byla akce na dvě hodiny (nějaké smysluplné práce).
Tak jsem ten stroj prodal a koupil si repasované Folio 9470m, to byl krásný stroj. Ultrabook, vydržel mi dva roky, výdrž na baterku skvělá (cca 5 hodin). Parádní polohliníkové tělo (víko plast, zbytek hliník).
Nakonec mi po dvou letech a po odevzdání semestrální práce k bakalářce (díkybohu až po) odešel. Zdechla základní deska, tu budu muset asi přepéct, případně se v tom povrtám (ne, že bych měl čas a chuť).
Tak jsem šel do krámu a sháněl, X220 se mi líbila, maličkej formát, skvělá klávesnice, za mě super display (nejsem na ty HD a UHD věci), panty úžasné, výdrž zase 5 hodin. A především, kamaráde 5000 za stroj.
Vzal jsem HW z Folia (RAMky, mSATA SSD, síťovku a dodal do Expresscard další USB porty), nemůžu si ten stroj vynachválit.
Takže až zdechne, dám vědět...
Nicméně splňuje všechny požadavky. Nedělej si iluze o přednáškách, buď tam nebudeš, nebo budeš vystavený ministolečku, kde ti patnáctka bude nepříjemně zavazet. Na nošení je ta X220 taky lepší.
Ale je to celé jen na tobě. Hlavně počítej s tím, že se občas stane, že nasraný zahodíš batoh (jako se stalo mi) a pak ti dojde, že tam byl i notebook, tak hleď i na konstrukci.
Taky další tip, budeš chodit na cvika a labiny, tam pokud budeš předpracovávat protokol, tak oceníš menší formát.
A vůbec, prostě jsem si na ten menší stroj zvykl... Pro práci mám zkrátka dockstation a monitor.
Ať dobře vybereš !