Máš na trhu tolik krásných repasovaných desktopů, třeba Dell za pár tisíc a ty se babráš s něčím takovým.
Repasované desktopy od Dellu jsou opravdu dobrý nápad. Výkonnost slušná a poměrně kvalitní komponenty ještě dlouho vydrží. Dají se sehnat i miniaturní PC od Dellu, tak nezabírají místo. Licence na Windows v PRO verzi je často v ceně. Není třeba měnit baterii jako u repasovaných NB. Repasované monitory se také dají sehnat za pár šupů. Také není problém koupit třeba 20 kusů od úplně stejného modelu, takže to pak v kanceláři není každý pes jiná ves a dobře se to udržuje.
Jako minimum bych viděl desktopy s procesorem Core i3 druhé generace a monitory s LED podsvětlením.
Přece jen to chce něco lepšího než dýchavičný přímotop s Core 2 Duo.
Pro náročnější použití (tedy tam kde záleží na tom, aby to "prostě fungovalo", a opravy se nemusely řešit výměnou) jsem neviděl nasazení jiných značek, než Dell, IBM/Lenovo, a HP. Jedna věc je totiž snadná rozebratelnost, a druhá dostupnost dílů. Prostě technik přijde, rozhodí to bez nářadí, vymění kousek, poskládá, zapne, a jede se dál. Pořizovací cena sice proti Aceru nebo konfekční skládačce je sice vyšší, ale na TCO se to vrátí.
BTW měl jsem kdysi možnost srovnat TCO D-čkových Latitudů a 13xx a 3xxx generací Vostro od Dellu, Tčkových Thinkpadů ještě od IBM, a Acerovských Extens a Travelmatů v tehdejší firmě. Jo a ještě jsme používali Asusy tuším J5, ty se kupovaly taky nějak 2008 mezi 25ti a 30ti tisíci.
Zatímco T4x Thinkpady se nakupovaly kolem roku 2003 v hladině cca 50ti tisíc a Latitudy D kolem 2005 v hladině těsně pod 40, Vostro 1310 a 3360 byly tuším 2008 a 2012 podle konfigurace mezi 20ti a 25ti, a Acery v rozmezí 2005 a 2010 podle konfigurace mezi 15ti a 25ti.
Zatímco Acery a Asusy byly KAŽDÝ už v záruce aspoň jednou v servisu a dva roky po 2leté záruce přežily celkem asi 3 kusy z cca 35ti (což dává při pouze záručních opravách cca 5-7 tisíc / kus a rok), drtivá většina (přes 80% z počtu cca 100 od každého) Dellů Latitude a Vostro 1310 a IBMek bez závady (max. s novým diskem a chlazením) funguje dodnes, což dává náklady v rozmezí 2 až 3 tisíc / kus a rok. Cca 15 kousků jsem si postupem času odkoupil pro sebe a kamarády, takže o nich přehled mám. Vostro 3360 mělo chlazení dost na houby, takže ty měly úmrtnost skoro 50% do pěti let, a TCO vycházelo kolem 4 tisíc / kus a rok.