Mini PC a vyuzitie v kancelarii

MasoxCZ

Re:Mini PC a vyuzitie v kancelarii
« Odpověď #60 kdy: 08. 08. 2018, 08:06:19 »
Máš na trhu tolik krásných repasovaných desktopů, třeba Dell za pár tisíc a ty se babráš s něčím takovým.

Repasované desktopy od Dellu jsou opravdu dobrý nápad. Výkonnost slušná a poměrně kvalitní komponenty ještě dlouho vydrží. Dají se sehnat i miniaturní PC od Dellu, tak nezabírají místo. Licence na Windows v PRO verzi je často v ceně. Není třeba měnit baterii jako u repasovaných NB. Repasované monitory se také dají sehnat za pár šupů. Také není problém koupit třeba 20 kusů od úplně stejného modelu, takže to pak v kanceláři není každý pes jiná ves a dobře se to udržuje.

Jako minimum bych viděl desktopy s procesorem Core i3 druhé generace a monitory s LED podsvětlením.
Přece jen to chce něco lepšího než dýchavičný přímotop s Core 2 Duo.

Pro náročnější použití (tedy tam kde záleží na tom, aby to "prostě fungovalo", a opravy se nemusely řešit výměnou) jsem neviděl nasazení jiných značek, než Dell, IBM/Lenovo, a HP. Jedna věc je totiž snadná rozebratelnost, a druhá dostupnost dílů. Prostě technik přijde, rozhodí to bez nářadí, vymění kousek, poskládá, zapne, a jede se dál. Pořizovací cena sice proti Aceru nebo konfekční skládačce je sice vyšší, ale na TCO se to vrátí.
BTW měl jsem kdysi možnost srovnat TCO D-čkových Latitudů a 13xx a 3xxx generací Vostro od Dellu, Tčkových Thinkpadů ještě od IBM, a Acerovských Extens a Travelmatů v tehdejší firmě. Jo a ještě jsme používali Asusy tuším J5, ty se kupovaly taky nějak 2008 mezi 25ti a 30ti tisíci.
Zatímco T4x Thinkpady se nakupovaly kolem roku 2003 v hladině cca 50ti tisíc a Latitudy D kolem 2005 v hladině těsně pod 40, Vostro 1310 a 3360 byly tuším 2008 a 2012 podle konfigurace mezi 20ti a 25ti, a Acery v rozmezí 2005 a 2010 podle konfigurace mezi 15ti a 25ti.
Zatímco Acery a Asusy byly KAŽDÝ už v záruce aspoň jednou v servisu a dva roky po 2leté záruce přežily celkem asi 3 kusy z cca 35ti (což dává při pouze záručních opravách cca 5-7 tisíc / kus a rok), drtivá většina (přes 80% z počtu cca 100 od každého) Dellů Latitude a Vostro 1310 a IBMek bez závady (max. s novým diskem a chlazením) funguje dodnes, což dává náklady v rozmezí 2 až 3 tisíc / kus a rok. Cca 15 kousků jsem si postupem času odkoupil pro sebe a kamarády, takže o nich přehled mám. Vostro 3360 mělo chlazení dost na houby, takže ty měly úmrtnost skoro 50% do pěti let, a TCO vycházelo kolem 4 tisíc / kus a rok.

MasoxCZ

« Odpověď #61 kdy: 08. 08. 2018, 08:07:20 »
ja bych videl jako hlavni omezeni raspberry Pi malo pameti. Kdyby delali verzi se 4GB RAM a nemuselo to swapovat, tak by to nejelo spatne.
Mozna nejaky android box s 4GB ram, kam jde instalovat linux.
to omezeni nastane az kdyz je vice RAM potreba, na to aby si pustil Chromium a otevrel par tabu je 1GB ve vetsine pripadu az dost... i s 512MB netbookem, kdyz sem zkousel tak sem otevrel 10tabu(nekolik root.cz, abclinuxu.cz, google.com, par nahodnejch vysledku z google) bez swapovani... dulezite je mit nainstalovane uBlockOrigin+PrivacyBadger ktere dost snizi narocnost RAM&CPU...

reseni AndroidBoxu by narazilo nejspis na fakt ze nebude dostupna HW akcelerace, coz u RPi je, stejne tak odladenej system...

Mám doma ChromeStick CS10 s 32bitovým ARMem a 2GB RAM a zcela běžně mám otevřených kolem 30ti tabů, než to začne koktat.

Yarda

« Odpověď #62 kdy: 08. 08. 2018, 08:58:44 »
....Pokud si manažer své dokumenty nezálohuje, tak je to jeho problém...
Neměl by to být jeho problém, ale problém firmy. A problém ajťáka, ať už zaměstnance nebo někoho z jiné firmy co si u ní ona firma tu službu platí. Mimo jiné i proto, že pokud magor ...eee manager zahne kramle, tak aby se v tom jeho nástupce nějak vyznal.

Třeba poté co mi firemní ajťák smazal pracovní adresář (naštěstí z doby, kdy jsem pracoval v jiném oddělení, tehdy už jsem dělal něco jiného a nový pracovní adresář už jsem měl naštěstí jinde a když kolegové z oddělení co jsem tam pracoval dřív něco chtěli, tak jsem zalitoval, že jsem to už pro ně měl skoro hotové a znova to dělat nebudu), nechal jsem si k svátku darovat externí disk a začal jsem zálohovat pečlivě. Akorát jsem nevěděl jak (holt nejsem expert přes IT, mé pracovní zařazení bylo jiné), tak jsem čas od času soubory co jsem chtěl zálohovat spakoval a uložil na ten externí disk, jakože pokud bych to nedej Bože někdy potřeboval, tak to snad nějak najdu. A věděl jsem o kolezích co si s nějakým zálohováním vůbec nelámali hlavu. Ajťákovi to bylo fuk, místo aby občas obešel fabriku, poučil lidi s počítači co a jak mají zálohovat, dal jim podepsat lejstro s návodem a zkontroloval, jestli to dodržují.

Hlavně že jsme na to ve firmě měli směrnici v rámci ISO9000.
https://www.mmspektrum.com/clanek/normy-rady-iso-9000-prinos-nebo-hrozba.html

eee

« Odpověď #63 kdy: 08. 08. 2018, 11:17:57 »
Pokud chceš použít RPi, tak jedině jako terminal na kterém běží desktop z toho výkonného stroje přes VNC.
To je nesmysl, samozrejme zalezi na tom jak narocna ta firemni web aplikace je, klidne je mozne ze pri pouziti na RPi se mu bude CPU flakat a RAM zustane z pulky volna...
Není to nesmysll Nejde jen o výkon, ale i spolehlivost. RPi je nespolehlivé, ale jako terminál obstojí.

xyz

« Odpověď #64 kdy: 08. 08. 2018, 12:05:05 »
Spíš bych to viděl na https://linuxmint.com/store_mintbox.php
Raspberry je z vaší strany sadismus vůči zaměstnancům.

k3dAR

• 3 102
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #65 kdy: 10. 08. 2018, 02:39:15 »
Pro náročnější použití (tedy tam kde záleží na tom, aby to "prostě fungovalo", a opravy se nemusely řešit výměnou) jsem neviděl nasazení jiných značek, než Dell, IBM/Lenovo, a HP. Jedna věc je totiž snadná rozebratelnost, a druhá dostupnost dílů. Prostě technik přijde, rozhodí to bez nářadí, vymění kousek, poskládá, zapne, a jede se dál.
Zajimave kdyz tohle srovnas s RPi, sice se vymena resi vymenou, ale vymenit (=prehazet kabely) zvladne i uklizecka za 5minut a drzet skladem 10x RPi vyjde casto levneji nez 1x vymena dilu u Dell/Lenovo/HP stroje ;-)

To je nesmysl, samozrejme zalezi na tom jak narocna ta firemni web aplikace je, klidne je mozne ze pri pouziti na RPi se mu bude CPU flakat a RAM zustane z pulky volna...
Není to nesmysll Nejde jen o výkon, ale i spolehlivost. RPi je nespolehlivé, ale jako terminál obstojí.
Je to nesmysl, RPi je spolehlive, co neni je microSD, ale predpokladam ze x86 PC bys zamestnancum nezprovoznoval se systemem na  microSD, tedy u RPi muzes take dat SSD(pres USB), nerikam ze to bude stejne rychle jako na SATA radici, ale nebude to uz problematicke jako s microSD (obzvlast pokud se nepouzije microSD s MLC, ECC) ;-)

PitrNOX

« Odpověď #66 kdy: 19. 01. 2019, 15:54:48 »
Vyplatí se podívat tady - https://www.gigacomputer.cz/pocitace/ a tady https://www.incomputer.cz/stolni-pc . Třeba monitory je tam dobré koupit - budou mít třeba i vyšší rozlišení 1920x1200 oproti x1080 a lepší držák, než srovnatelný nový monitor. Kancelářské značkové počítače fungují a člověk ušetří třeba 10 tisíc na každém, maximálně si přikoupí třeba SSDčko. Chce to přemýšlet a najít kompromis. RaspberryPi není na práci, to je na měření teploty v bazénu nebo ke zpracování informací z domácích čidel, ale ne na kancelářskou práci.

Naprosto souhlasím, už jsem taky začal nakupovat repasované stroje, vyplatí se počkat na nějakou akci prodejců a nechá se to koupit za pár korun, kromě výše uvedených jsem narazil i na https://www.terastore.cz/pocitace-repasovane_c1357569.html a zatím dobrá zkušenost

xhamsterr

« Odpověď #67 kdy: 19. 01. 2019, 16:26:10 »
Vyplatí se podívat tady - https://www.gigacomputer.cz/pocitace/ a tady https://www.incomputer.cz/stolni-pc . Třeba monitory je tam dobré koupit - budou mít třeba i vyšší rozlišení 1920x1200 oproti x1080 a lepší držák, než srovnatelný nový monitor. Kancelářské značkové počítače fungují a člověk ušetří třeba 10 tisíc na každém, maximálně si přikoupí třeba SSDčko. Chce to přemýšlet a najít kompromis. RaspberryPi není na práci, to je na měření teploty v bazénu nebo ke zpracování informací z domácích čidel, ale ne na kancelářskou práci.

Naprosto souhlasím, už jsem taky začal nakupovat repasované stroje, vyplatí se počkat na nějakou akci prodejců a nechá se to koupit za pár korun, kromě výše uvedených jsem narazil i na https://www.terastore.cz/pocitace-repasovane_c1357569.html a zatím dobrá zkušenost
když si dáš do google hledat "repasované počítače" tak ti těch překupníků vyjede asi sto a všichni berou od stejných dodavatelů ... proč dělat reklamu jednomu z nich, že.