Mini PC a vyuzitie v kancelarii

paradox

Mini PC a vyuzitie v kancelarii
« kdy: 01. 08. 2018, 13:38:00 »
Ahojte mam malu firmu. Traja stali zamestnanci a brigadnicky. Zatial je v celej firme jeden PC ale chcel by som vsetkym zamestnancom pokupit pocitace, lebo by sa tym dalo kopu veci zautomatizovat. Rozmyslal som ze mne staci vykonna pracovna stanica a ostatnym zamestnancom by som kupil po jednom RASPBERRY Pi (to Pi 3 Plus je uz celkom pouzitelne) k tomu monitor mys a klavencu myslim ze na kancelarsku pracu viac nepotrebuju. A na to hodit RASPBERIAN nejaky kancelarsky balik a cele to zosietovat. Firemny software bezi na virtual cloude takze s kompatibilitou by nemal byt problem. Myslite ze by to bolo pouzxitelne na taku beznu kancelarsku pracu? 

Ratal som ze jeden
- Rabsperri Pi + pasivny chladic + krabicka + zdroj by stalo okolo 66,28 €
- 64 GB SD karta https://pamatove-karty.heureka.sk/samsung-evo-plus-microsdxc-64gb-uhs-i-u1-plus-adapter-mb-mc64da-eu/?s=6 24,90 €
- (mys + klavesnica) https://supravy-klavesnica-a-mys.heureka.sk/logitech-wireless-desktop-mk220-920-003168/ 21,25 €
- jeden monitor (PLS full hd) https://lcd-monitory.heureka.sk/samsung-s24f350/?gclid=EAIaIQobChMI_NSCrd_L3AIVkhobCh1x0QLTEAAYASAAEgIUu_D_BwE 110,14  €

Spolu 222,57 + 10% doprava.

takze jeden kompletny desktop by sa zmestil do 245 EURO (6 268 Kč) a vyhoda by bola aj v tom ze by to nebolo hlucne a zralo malo elektriny. Myslite ze je Rasbperry Pi vhodne ako kancelarske PC?

F.F.

Re:Mini PC a vyuzitie v kancelarii
« Odpověď #1 kdy: 01. 08. 2018, 13:51:53 »
Myslite ze je Rasbperry Pi vhodne ako kancelarske PC?

Vyzkouseno. RPi neni vhodny na kazdodenni kancelarske nasazeni. Setrite na nespravnem miste. Prihodte stovku a kupte poctive MiniPC.

y,

« Odpověď #2 kdy: 01. 08. 2018, 13:56:59 »
Za mne osobne -- jen pokud svoje zamestnance nenavidis. Jak prohlizece tak kancelarske baliky jsou rozezrane zalezitosti. Pouzivani Raspberry je vhodne jen pro hipstery, co se radi samozranuji vymenou za to, ze se citi zajimave. Kupte normalni pocitace. Nebo repasy.  Celkove vas to muze vyjit jako mesicni naklady na jednoho zamestnance, coz si myslim, ze neni silene.

grg

« Odpověď #3 kdy: 01. 08. 2018, 14:07:07 »
Ak rozmýšľaš nad takýmito vecami (šetriť na PC pre zamestnancov - nehovorím, keby išlo o vybavenie do nejakého labu alebo na hranie), tak radšej firmu zruš skôr než skrachuješ s dlhmi...

Okrem toho, v tak malej firme nemá zmysel robiť žiadne takéto neštandardné riešenia - návrh, rozbehanie a udržiavanie zaberie toľko času (čas sú peniaze!), že za pár mesiacov budeš aj v mínuse... Iné by bolo, keby išlo povedzme o stovku-tisícku strojov, tam by to vďaka úsporám z rozsahu mohlo mať zmysel.

A ako už spomenuli ostatní, RPi na kancelársku prácu isto nie. Dokonca by som tvrdil, aj keď ma tu zožerú, že mať bežné stroje s Windows a Office365 či čo je to, čo sa platí cez predplatné, by mohlo vyjsť najvýhodnejšie. Riešiť dokola, že zamestnanec buď niečo nevie, alebo mu poslali niečo, čo v tom open balíku nevie otvoriť a pod., to je zase čas a teda peniaze. Opäť, ak by to bolo 20 či lepšie 50 papierohryzov, uživí sa pri tom jeden technik, čo tomu bude robiť obsluhu.

paradox

« Odpověď #4 kdy: 01. 08. 2018, 14:36:37 »
Tu nejde o peniaze prave naopak tych mame dost, ale naco kupovat kanon na vrabce ktory zere vela elektriny a zbytocne zabera vela miesta? Nestaci na bezne cinnosti len takato mala sexy krabicka? Idem dnes kupit jednu taku zostavu a vecer ju zlozim a vyskusam ako na tom bezi nas software. Ak to na pracu vhodne nebude tak im kupim klasicke PCka. Predpokladam ze mate pravdu, bude to experiment... Aj ked mozno motyka predsa len vystreli a bude to pouzitelne :D

boardshebherd

« Odpověď #5 kdy: 01. 08. 2018, 14:42:01 »
Podľa mňa sa v tomto prípade neoplatí ísť do extrému - čím Raspberry pi pre desktop kancelárske použitie určite je. Po dlhoročných skúsenostiach z malej firmy si tiež myslím, že v našich končinách je pre kancelárske použitie Windows najvhodnejšia alternatíva. A tom som si za 25 rokov prešiel kadejakými riešeniami.

Tu máš napríklad malý kancelársky desktop, ktorý s tým SSD beha svižne a máš v cene aj WIN PRO.

https://www.alza.sk/hp-260-g2-dm-d5263522.htm

Tých par stovák EUR navyše:
1. je málo v porovnaní so mzdovými nákladmi
2. ti ušetrí problémy s nespokojnosťou/produktivitou zamestnancov pri praci na PC.

MD

« Odpověď #6 kdy: 01. 08. 2018, 14:47:03 »
Ty Raspberry Pi fungují, pokud po nich nechcete moc výkonu. Ano, prohlížet weby se v tom třeba dají, ale minimálně na RPi 2/3 (nevím, zda toto nastává i na nejnovější verzi trojky) jsem měl problém z překreslováním při scrollování. Jednalo se o celkem jednoduché weby (žádný extra javascript).

Spíš zkuste nějaký "nejednodeskový" minipočítač (Intel NUC, BRIX od Gigabyte...). Krabička je to sice větší, ale pořád malá a skladná, nižší řady jsou pasivně chlazené, elektřiny si také asi nebudou brát moc. Přípandě něco na způsob Intel Compute Stick (ale nemá to Ethernet a má málo USB portů).

kkt1

• 796
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 01. 08. 2018, 14:50:13 »
Majitel musi mit supervykonne PC zatimco zamestnancum da rpi. To nevymyslis. Nic ve zlym, ale pokud maji byt zamestnanci ti, kteri te zivi, tak jim kup to co realne potrebuji, usetrit 500eur u nakupu aby pak resili ze neco nejede atd a jejich ztrata pracovniho vykonu je proste drazsi nez investice do HW.

V.

« Odpověď #8 kdy: 01. 08. 2018, 14:53:26 »
Ujasněte si ještě k čemu to kupujete, na jak dlouho s tím počítáte. Jak to budete zálohovat a spravovat (přeinstalace, zálohování, antivir), co k tomu ještě budete potřebovat.

Tj. sám bych použil linux a baví mne, že spoustu věcí řešit nemusim.

y,

« Odpověď #9 kdy: 01. 08. 2018, 15:10:10 »
Tu nejde o peniaze prave naopak tych mame dost, ale naco kupovat kanon na vrabce ktory zere vela elektriny a zbytocne zabera vela miesta? Nestaci na bezne cinnosti len takato mala sexy krabicka? Idem dnes kupit jednu taku zostavu a vecer ju zlozim a vyskusam ako na tom bezi nas software. Ak to na pracu vhodne nebude tak im kupim klasicke PCka. Predpokladam ze mate pravdu, bude to experiment... Aj ked mozno motyka predsa len vystreli a bude to pouzitelne :D
Ja nevim, jestli jste to nekdy videl, ale raspberry nijak elegantni neni, vypada to jako smotek dratu hozeny na stul, nema to zadnou vahu, takze pohnete necim a pres kabel pohnete i tim raspbery, budete mozna potrebovat usb hub... atd.
Zamestnancum nemusite kupovat Full-Tower, staci nejake miniPC. Zerou 5-10 W v idle, 20 W pri intenzivni praci. Normalni clovek dovoli pocitaci rezim spanku nebo ho rovnou uspi.

Cenu jste zacal vypocitavat vy. Kdyz vypoctu venujete polovinu prispevku, je relativne pochopitelne, ze lide budou myslet, ze cena je pro vas dulezita.

Dale, proc se ptate, kdyz odpovedim neverite a stejne si to chcete zkusit na vlastni oci? Prijde mi to, jako ze jste nespokojeny s tim, ze se vam nedostalo halasneho obdivu a pochval, jake super reseni jste vymyslel, tak holt cas vsech ostatnich straveny odpovidanim na vas dotaz, a davajici vam jinou odpoved nez jste doufal, budete ignorovat.

lolku

« Odpověď #10 kdy: 01. 08. 2018, 15:13:11 »
evíčka jsou shity omezené na write 30MBps leoší je pročko

jinek bych doporučil intel hades canyon

aabb

« Odpověď #11 kdy: 01. 08. 2018, 15:27:26 »
neviem ci toto vlakno je trollovanie alebo snaha o zvysenie navstevnosti root.cz
Ak by som mal kancelarsku pracu robit na RPi, davam vypoved...
Je to pouzitelne mozno pre skladnikov, niekoho vo vyrobe, ... na overenie poctu kusov na sklade a podobne veci. Ako jednoduchy jednoucelovy zobrazovac dat.

Ak uz naozaj chces byt hipster a cool, pozeraj aspon po doskach s RK3328, RK3399... ale aj tie najlacnejsie Intel NUC (cca 100EUR) su vyrazne vykonnejsie.

CoffeeMan

« Odpověď #12 kdy: 01. 08. 2018, 15:59:27 »
Tenhle dotaz je fakt dementní.

darebacikzprace

« Odpověď #13 kdy: 01. 08. 2018, 16:22:35 »
Ja som kupil raspberry pi 3 B ktore pouziva otec namiesto desktopu. Je tam posledny raspbian a dasa povedat, ze na klasicky web to staci. Napr, youtube ide OK, ale fullscreen uz blbne. Tak isto je problem s google maps. Ale pre cloveka 65+ je to OK.
Je tam aj libreoffice, ktore funguje tiez OK, ale skusal som len bezne zapisovanie do calc a writer a bez problemov.
Ak tvoji zamestnanci robia v libreoffice jednoduche veci, tak by ti to stacilo. Nie je to idealne, ale vyskusat to mozes.

Vasolet

« Odpověď #14 kdy: 01. 08. 2018, 16:28:58 »
Raspberry PI3 ani omylom  to do kancelarie urciete nepatri.  Ako pomocka do skoly pre deti a studentov paradne vec pre vzdelavanie.
Do kanclu  Intel G4560  a k tomu male SSD 128GB na OS a aplikacie, s tym ze sdielane data budu na nejakej NAS-Ke

HP 290 G1, par rokov na tom budete fungovat a nebudete premyslat co spravit aby to islo rychlejsie, casom sa da do toho prihodit Ramka.
https://www.realshop.sk/product/pc-hp-290-g1-mt-pentium-g4560-intelhd-4gb-128gb-dvdrw-w10-1y