Mini PC a vyuzitie v kancelarii

k3dAR

• 3 102
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
Re:Mini PC a vyuzitie v kancelarii
« Odpověď #30 kdy: 04. 08. 2018, 01:41:09 »
Pokud chceš použít RPi, tak jedině jako terminal na kterém běží desktop z toho výkonného stroje přes VNC.
To je nesmysl, samozrejme zalezi na tom jak narocna ta firemni web aplikace je, klidne je mozne ze pri pouziti na RPi se mu bude CPU flakat a RAM zustane z pulky volna...

kkt1

• 796
    • Zobrazit profil
« Odpověď #31 kdy: 04. 08. 2018, 07:52:05 »
Nasazeni rpi nekam do office je proste kravina, obhajovat to muzete jak chcete, ale +-10€ mesicne navic je normalni stroj ktery neco utahne. Pokud firma nema prachy na +-10€ mesicne na zamestnance pak by to dotycny mel zabalit a jit se nekam zamestnat.

« Odpověď #32 kdy: 04. 08. 2018, 18:11:27 »
Pise, ze je to mala firma a ma tam ludi, ktorich spocitas na jednej ruke a z polovice brigadnici.
Peniaze pisal, ze ma dost, ale naco predimenzovavat ked netreba.
Ty ked si tahas doma elektriku, tak tam davas kable 3x4.5, alebo 3x6 ??? ked ti uplne podla istica bude stacit 3x2.5.

Nevyjadril sa ake aplikacie pouziva.
Ked mu tam brigadnicky robia tabulky v calcu a pisu nejake texty vo writeri, tak este aj tak bude to RPI predimenzovane.
RPI ma spotrebu 3W, zatialco nejaky NUC 15W a normalny desktop 50W a viac.
Radsej by som investoval do nejakeho centralneho servera s virtualkami a tym zamestnancom by som tiez na skusku kupil RPI.

grgr

« Odpověď #33 kdy: 04. 08. 2018, 21:37:41 »
Tu nejde o peniaze prave naopak tych mame dost, ale naco kupovat kanon na vrabce ktory zere vela elektriny a zbytocne zabera vela miesta?
A tak koupíš prak na dinosaura ???

k3dAR

• 3 102
    • Zobrazit profil
« Odpověď #34 kdy: 05. 08. 2018, 01:01:30 »
mel si nekdy v ruce RPi3 na kterem si nahodil nejakej novejsi (<=rok) Raspbian s Chromium s HW akceleraci, pridal UblockOrigin+PrivacyBadger, pripadne zmenil LXDE=>Xfce a zkusil pouzivat na pristup k intetnetu? Pravdepodobne ne protoze jinak byse nepsal hloupe prirovnani ;-)

nikdo

« Odpověď #35 kdy: 05. 08. 2018, 13:14:36 »
mel si nekdy v ruce RPi3 na kterem si nahodil nejakej novejsi (<=rok) Raspbian s Chromium s HW akceleraci, pridal UblockOrigin+PrivacyBadger, pripadne zmenil LXDE=>Xfce a zkusil pouzivat na pristup k intetnetu? Pravdepodobne ne protoze jinak byse nepsal hloupe prirovnani ;-)
A zkusils s nim zabit dinosaura? Pravdepodobne ne protoze jinak byse nepsal hloupe prirovnani ;-)

« Odpověď #36 kdy: 05. 08. 2018, 16:22:37 »
k3daR vie o com pise.
Samozrejme RPI 3 B+ je uz celkom OK skatulka.
Tazatel nech sa rozhodne ... pre firmu ako ma, to moze vyskusat a ak sa mu to nebude pacit, supne ich do bazaru a kupi mini itx
Inak RPI s raspbianom bootuje do 15 sekund a vypinat sa nemusi, kedze ma spotrebu 3W

kkt1

• 796
    • Zobrazit profil
« Odpověď #37 kdy: 05. 08. 2018, 17:07:16 »
Hosi, nasadte si tam rpi, nebo co chcete. Kdyby to byl funkcni model pro firmu, tak je rpi na milionech desktopech. Mate pocit, ze je? Neni. Ale kur$a vysvetlovat nekomu ze firemni prace neni jenom o spotrebe pocitace, nebo dokonce o nakupni cene desktopu je marne, marne, marne... nepsal co ma za byznis, treba si tam delaji carky kdyz jdou na obed a “majitel” to chce mit v pocitaci. Treba ne. Rpi se obvykle do firmy nehodi protoze je hodne omezena vykonem a tim, ze nejake spatne gui nahradis jeste horsim ktere ale je na rpi vykonnejsi tomu stejne nepomuzes. Misto reseni pitchovin ma resit majitel byznis, ale jelikoz resi pitchoviny tak ten byznis dle toho skonci. Videl jsem za svuj zivot desitky lidi, kteri maji treba i skvely napad, ale zkurvi si to tim ze resi totalni pitchoviny misto focusu na byznis.

Tomáš Roll

« Odpověď #38 kdy: 05. 08. 2018, 17:15:08 »
Máš na trhu tolik krásných repasovaných desktopů, třeba Dell za pár tisíc a ty se babráš s něčím takovým.

k3dAR

• 3 102
    • Zobrazit profil
« Odpověď #39 kdy: 05. 08. 2018, 17:34:41 »
[...] Rpi se obvykle do firmy nehodi protoze je hodne omezena vykonem a tim, ze nejake spatne gui nahradis jeste horsim ktere ale je na rpi vykonnejsi tomu stejne nepomuzes.[...]
Obvykle neznamena ze ani tazateli, ze tvoje uklizecka potrebuje i9 a NVMe neznamena ze to tak maji vsichni, tak zkus negeneralizovat a nepitchovat ;-) Nevim co myslis spatnym gui, jestli tim jeste horsim LXDE co ma Raspbian by default tak castecne souhlas, proto sem psal nahradit ho pohodovym Xfce, to lita na RPi stejne rychle ale je o necem jinem...

kkt1

• 796
    • Zobrazit profil
« Odpověď #40 kdy: 05. 08. 2018, 17:48:07 »
K3dar: obvykle se HW kupuje tak aby vydrzel ucetni odpisy. Obvykle se kupuje takovy HW aby vydrzel pristi aktualizaci/upgrade systemu bez nutnosti vymeny HW. Fakt netusim co provozuje, ale rpi je nestandardni hw s nestandardnim systemem, tudiz potrebujes nekoho kdo se tomu rozumi. Bude to delat majitel misto byznisu? Jakykoliv 15tilety kluk ti dokaze nainstalovat windows, kolik jich umi rpi s tim jejich bastlem na SDkarte? To vse ma vlyv na provozni naklady daneho reseni. Pokud chce linux at ho ma, firem co instaluji a spravuji linux jsou mraky. Pokud chce rpi, at ho ma. Pokud to chce spravovat on jako majitel at to klidne dela. Jak rikam problem nestandardnich reseni jsou jejich obvykle vyssi provozni naklady.

k3dAR

• 3 102
    • Zobrazit profil
« Odpověď #41 kdy: 05. 08. 2018, 21:45:00 »
[...]  ale rpi je nestandardni hw s nestandardnim systemem, tudiz potrebujes nekoho kdo se tomu rozumi. Bude to delat majitel misto byznisu? Jakykoliv 15tilety kluk ti dokaze nainstalovat windows, kolik jich umi rpi s tim jejich bastlem na SDkarte?
[...] Jak rikam problem nestandardnich reseni jsou jejich obvykle vyssi provozni naklady.

ocividne ti stale nedoslo ze dotaz neni o "obvykle" ani o tom jak bys to resit (obvykle) ty ;-)

RPi je ARM deska, je k ni od vyrobce predkonfigurovanej/odladenej system zalozenej na standardnim Debianu, to ze to ma ARM je ve vetsine pripadu (resp. ve vsech, pokud nejde o pouziti closedsource apps co jsou jen pro x86) vedlejsi...
Ano, i 10leta holcicka by zvladla pripravu SD karty: https://etcher.io/static/screenshot.gif

Vyssi provozni naklady u toho nehrozi, mnohem nizsi spotreba, mnohem nizsi porizovaci naklady, mnohem snadnejsi (prostorove, finannce) drzet treba 10kusu nahradnich desek "skladem" pro pripradnou okamzitou vymenu HW, mozno mit pripravenych 10x microSD karet pro pripadnou okamzitou vymenu kus za kus...

ja nerikam ze RPi je reseni pro kazdou "kancelar" ci kazdeho zamestnance v kazdem oboru, ale ze pro urcite pouziti, jako internetoveho prohlizece(vyjma socialniho supportera, pouzivatele prasowebu, ci pozici recherchera), libreoffice pro tvorbu/cteni/upravu normalnich dokumentu, atd to muze byt snadne a pouzitelne reseni pro ktere i HW RPi muze byt naddimenzovany...

3dman

« Odpověď #42 kdy: 06. 08. 2018, 10:35:22 »
k3daR vie o com pise.

Jenze zalezi od nasazeni. Az tam ches mit browser a v nem JS heavy vec jako treba Office365 tak to narazi na ARM. Browsery jsou dlouhe leta optimalizovany pro CISC x86. Spust si nejaky JS benchmark na 1.4 GHz Intelu a 1.4 GHz ARMu se stejnym poctem jader, stejnou velikosti RAM a "stejnym" operacnim systemem a uvidis ze ten Intel bude v tom benchmarku 2x rychlejsi nez ARM.

Livan

« Odpověď #43 kdy: 06. 08. 2018, 11:01:09 »
k3daR vie o com pise.
Tazatel nech sa rozhodne ... pre firmu ako ma, to moze vyskusat a ak sa mu to nebude pacit, supne ich do bazaru a kupi mini itx
Inak RPI s raspbianom bootuje do 15 sekund a vypinat sa nemusi, kedze ma spotrebu 3W

Jenomže pro solidní práci je tam málo RAM a je to pomalé. Práce s ním má hodně omezení.

mhi_

« Odpověď #44 kdy: 06. 08. 2018, 15:13:10 »
Pouzivam doma i v praci, mam jednoduse za monitorem desticku s HDD a v jednom pripade Allwineri Olimex, v druhem BananaPi.

Oboji ma SATA on-chip a to je naprosto zasadni, protoze to ma malo pameti a swapuje se.

Na co to je dobre:

BananaPi: 1GB ram - nejaka jednoducha prace v prohlizeci +- jde, ssh nekam ven taky, na nejake preklady SW apod. se to prilis nehodi (jen jednoduche veci). Vcelku chodi, obcas se resetne HDMI a blikne monitor. OpenOffice na tom provozovat jde, prohlizec jen veci kde neni tuna blbosti, uz i gmail je takovy linejsi.

Olimex: ten pouzivam v podstate jen jako pomaleho ale vytrvaleho delnika, kde neni potrebny vykon. Ma to 512MB RAM, na prohlizec to je opravdu jen v nouzi. Idealni to je ale na to treba stahnout nejaka data kdyz jdu spat, apod.