Proč ateisté nepoužívají logiku ?

Re:Proč ateisté nepoužívají logiku ?
« Odpověď #240 kdy: 30. 07. 2018, 00:22:34 »
Freud byl dobrý, ale Jung šel dál. Zrovna čtu jeho Červenou knihu.

Proč vedu diskuzi na rootu? Kliknul jsem na téma a nechal se diskuzí strhnout. Zda to má nějaký hlubinný důvod? Je to možné, ale zatím jsem ho neodhalil. Jinak mám rodinu, dům, děti... Má to být nějaký pokus o psychoanalýzu? Tu na fóru veřejně nedělám, protože to považuju za soukromou věc. Obvykle se v diskuzích omezuju na pár příspěvků a do sáhodlouhých debat se nepouštím, ale jsem momentálně doma sám, pes mi spí u nohou, pracuju a u toho si odskakuju do diskuze. Stačí to tak?
Nestačí, protože za tou soukromou věcí se něco skrývá. Možná prospěch, nebo něco fundamentálnějšího. Nemohu než Vás brát jako bojovníka říše zla.

No jo, máte pravdu, u nohou mi nesedí pes ale ještírek! Ještě že nade mnou bdí Aštar Šeran a vesmírná flotila  :D :D

Kit

« Odpověď #241 kdy: 30. 07. 2018, 00:26:07 »
Bůh je jednotkou víry. Neplést s fyzikou.
A teď prosím dokažte existenci hrubo vibračních ještírků. Máte na to potenciál. Poté si můžete klidně zavolat bohnice sám.

Proč? Nedokazoval bych je, ani kdybych na ně věřil.

andy

« Odpověď #242 kdy: 30. 07. 2018, 01:07:09 »
Citace
No ono to má různé významy. Víra v boha je něco jiného než víra v to, že na tu rakovinu neumřu a je to něco
jiného, než "věřit" pythagorově větě (té se mimochodem "nevěří", to se "ví").
Pre Vás ide o rôzne veci; pre mňa je to aplikovanie toho istého princípu. Dni si môžeme podeliť na pondelok
až piatok, ľudia majú radšej piatky ako pondelky, ale principiálne ide o rovnaké dni. Neveríme Pytagorovej
vete, ale učiteľovi, ktorí nám o nej povedal. Pričom sa o platnosti Pytagorovej vety vieme presvedčiť, ak
si ju vieme odvodiť. (Exitujú desiatky krásnych odvodení Pytagorovej vety).
Až na to, že tady jde o naprosto jiné věci. "Věřím Ti" = vzhledem k tomu jak tě znám očekávám, že mě nepodvedeš. "Věřím, že tu rakovinu přežije" - pravděpodobnost malá, tzn. "doufám", případně je pro mě payoff dostatečně velký, abych to risknul a vsadil si na to, že ten člověk přežije. Věřím v boha... netuším. Tvrdit, že všechno je to totéž jsou IMO teistické kecy.
Citace
Citace
To je nesmysl, vy nechápete Bayesiánské uvažování. Vzhledem k tomu, že jsem si _ověřil_, že spousta věcí, které mi
říkali ve škole, je správně, pak je rozumné považovat i ten zbytek, který jsem si neověřil, za správný - s nějakou
vyšší mírou pravděpodobnosti. To není víra. To je logické uvažování.
Možno ste mali via šťastia na exluzívnejšiu školu ako ja. Mám v škole klamali, zavádzali nás, nepovedali úplnú
pravdu, hovorili veci, ktoré sú už dnes vyvrátené, tlačili nám do hláv ideologické tézy a neoveriteľné teórie.
Hovorili nám o veľkom Leninovi, ale zamlčali, že nechal vyvraždiť cársku rodinu. Nepovedali nám o tom, že
ZSSR dva týždne po nacistoch prepadol Poľsko. Čo sa týka neplatných faktov, matne si spomínam na tvrdenia
o tom, že bunky srdca a mozgu sa nedelia. Alebo že väčšinu kyslíka na planéte vyprodukuje amazónsky prales.
(Dnes sa to tvrdí o riasach.)
Marxismus-leninismus jsem neměl, ale o tom se nebavíme, že. Mohl byste nějak odhadnout, jaké procento matematiky, fyziky, biologie a chemie ze školy není pravda? Já za sebe bych řekl, že tak min. 80% z toho bude správně, 10% bylo zjednodušeno za účelem výkladu a 10% bylo blbě ať už z důvodu neschopnosti učitele nebo z důvodu, že se prostě věda pohnula.
Citace
Hovorili nám o evolúcii, ako o nespochybniteľnej veci.
Aha.... já si teda fakt nepamatuju, že by biolog přišel a prohlásil "evoluce existuje, je to naprosto nezpochybnitelný fakt, na rozdíl od jiných teorií typu kvantová fyzika a teorie relativity, které možná někdy někdo vyvrátí". Vám to takhle řekli? Fakt?

Nebo si to takhle projektujete, protože jste nebyl schopen pochopit, že všechny vědecké teorie jsou hypotézy, které lze potenciálně vyvrátit? A teď vyčítáte učitelům, že zrovna před výkladem evoluce Vám Speciálně tuhle ideu nevysvětlili?

Citace
Na výške nám vtĺkali do hláv americké ekonomické teórie neoliberalizmu, ktoré
sú ideológiou amerických boháčov. Úplnou katastrofou boli pre nás bláboly o tom, ako je štát zlý vlastník
a preto treba privatizáciu; súkromný vlastník je vraj lepší. Čo sa aj stalo, na nešťastie celej krajiny.
Kapitalizmus je vraj nadradený socializmu, ale nehovorili sa o chudobných kapitalistických krajinách.
Vzhledem k tomu, že evidentně nerozumíte ekonomii vůbec, tak mě připadá velmi vtipné, že se k tomuhle vůbec vyjadřujete. Mimochodem, jste tady na programátorském fóru a programátoři fakt hodně řeší, zda mají dodstatek informací se k tématu vyjadřovat či nikoliv.... 
Citace
Mnohí vedci neustále klamú, zavádzajú, nechajú sa kupovať za peniaze. Strašia nás ozónovými dierami,
Slnkom (údajne spôsobuje rakovinu), teraz blúznia o globálnom otepľovaní.
To som si spomenul námatkovo na zopár veci. Preto ja nemôžem zdielať nadšenie z vedy a školstva.
Člove musí byť voči nim veľmi kritický.

A já někde psal, že máte těm hypotézám "věřit" na 100%? Nebo jsem psal, že to lze brát jako pravdivé "jenom" s vysokou pravděpodobností? Hledal jsem pár studií a vyšlo mi, že slunce rakovinu kůže způsobuje (scholar.google.com). U některých typů rakovin je ta jistota trochu menší, ale všeobecně vzato to rizikový faktor je. Předpokládám, že jste si udělal hloubkovou rešerši a jste schopen to vše vysvětlit...? Nebo vycházíte z nějakého "senzačního" článku??

Citace
Citace
To není víra. To jsou ověřené záležitosti, které fungují na základě pravděpodobnsti a jsou replikovatelné. Když udělám
slepý test, mnohokrát ho zreplikuju a vždycky mi vyjde, že to 80% pacientů uzdraví (oproti cukru, který uzdraví 10%),
tak doporučení toho léku není víra. Je to velmi racionální úvaha.
80% pacientov uzdraví? Tak to by bol iný block buster. Obvykle počúvam o zanedbateľným, minimálnych rozdieloch.
Lidi dnes mají výrazně vyšší IQ než měli lidé z minulého století (Flynn efekt). Je to dáno primárně schopností hypotetického a abstraktního uvažování.

ByCzech

• 1 863
    • Zobrazit profil
« Odpověď #243 kdy: 30. 07. 2018, 01:14:23 »
Takže podle vás entropie vesmíru roste?
Řekněte, jakou entropii má systém v kterém se nepohne ani atom?
Žádnou. Žádné změny stavu.
Jaká entropie je v místě nepředstavitelně silného výbuchu?
Obří. Stav se bestiálně mění.

Co bylo na začátku vesmíru? Výbuch. Co bude na konci? Obří naprosto prázdný prostor bez jakékoli změny.

Pokud tvrdíte opak, prosím přinést důkaz, děkuji.

Bohužel to vy tvrdíte nesmysl, chápu že název Velký třesk může vzbuzovat dojem, že šlo o výbuch, ale není to tak. Informace je o tom k sehnání dost. Pokud se vám nechce hledat literatura ap. tak se můžete podívat například na https://www.tyzden.sk/podlampou/24867/pod-lampou-2--prva-sekunda-vesmiru/ kde o tom Grygar mj. mluví (doufám, že to je tenhle díl Lampy).

sinus

« Odpověď #244 kdy: 30. 07. 2018, 01:29:27 »
No jo, máte pravdu, u nohou mi nesedí pes ale ještírek! Ještě že nade mnou bdí Aštar Šeran a vesmírná flotila  :D :D

To děláte stejnou logikou jako příslušníci STB. Když jim něco nevyšlo, nebo něco potřebovali zatlouct, tak to prohlásili za žert. Tací jsme my, lidé:)

eee

« Odpověď #245 kdy: 30. 07. 2018, 07:18:54 »
Na vývoji není nic nadpřirozeného, ten prokazatelně pozorujeme, na rozdíl od boha, který prokazatelně pozorován nebyl. Tolik k žádnému rozdílu.

Tak tomu neříkejme „nadpřirozené vlastnosti“, ale říkejte tomu třeba „červené s puntíkama vlastnosti“ - jde o něco, co je potřeba k vývoji nebo vzniku. Spokojen?

Nezáleží na názvu, ale na podstatě. Jedno vysvětlení je poctivé, vydřené, prošlo si náročným kritickým procesem hledání pravdy a to druhé je laciné a nepoctivé. Vysvětlení bohem je univerzální - kde se vzaly dinosauří kosti v zemi? Bůh to chtěl. Jak je možné, že jsou starší než Země? Bůh to tak chtěl. Proč těžší předmět padá rychleji? Bůh to tak chce. Proč je kilo železa těžší než kilo dřeva? Bůh to chce. Jak vzniklo světlo? Jak vznikla Země? Bůh ji stvořil. Jak  vznikl život? Bůh ho stvořil. Jak vznikl člověk? Bůh ho stvořil? Jak vznikla žena? Bůh ji stvořil? Pokud náboženství dodává nějaké podrobnější informace, jne to poukazuje na primitivnost doby, kdy tato víra vznikla, protože světlo bůh stvořil akusticky (slovem), Zemi stvořil za 6 dnů a ženu stvořil z žebra. Bůh je laciná odpověď na věci které neznáme a kterým nerozumíme a co hůř, klade si monopol na pravdu, protože slovo boží (bible) je dogmaticky pravdivá. Čím více o věci víme, tím méně vysvetlení bohem potřebujeme a je naopak zbytečnou dogmatickou překážkou. A to se týká nejen historie, ale i vědy a otázek vzniku vesmíru, života nebo člověka. Tuto oblast poznání by mělo náboženství vyklidit a jestli vůbec, tak by se mělo věnovat smyslu bytí, etickým a mravním normám a to opět nedogmaticky s přihlédnutím k moderním potřebám a okolnostem.

Nemohu se s tímto způsobem argumentace ztotožnit. Určete, jakou máte metriku poctivosti a pravdivosti atd. a pak můžeme hodnotit, co je jak pravdivé a poctivé. Ale o tohle mi ani nejde.

Já hlavně říkám, že vaše myšlení se od náboženského moc neliší, ale nedokážu už zařídit, abyste to nahlédl. Věda především popisuje, co se jak odehrává (mechanistické vysvětlení), sama o sobě těm věcem nedává smysl (proč život vznikl). Duchovní nauky popisují svět obrazně a popisují jejich smysl a to zejména ve vztahu k člověku. Náboženství zde nechávám záměrně stranou, protože to je už dogmatizovaná, kodifikovaná a často i kontaminovaná podoba těch nauk. Oba přístupy mohou být velmi poctivé i prověřené a vzhledem k člověku vysoce relevantní. Věda popisuje daný jev v materii a duchovní nauka v duchu (řekněme ve světě idejí). To co děláte vy, je popírání druhé strany. Redukujete svět na materii a proto popíráte relevanci duchovní nauky. Já se snažil jeden pojem zavést pro oba přístupy („červené s puntíkama vlastnost“), abychom každý z nás dvou mohli o tomto pojmu sdělit to, co o něm z hlediska svého poznání víme. To vy ale odmítáte, protože nehodláte ducha do svého uvažování vůbec pustit. To je pak těžká debata. Každopádně já vědu a její závěry nepopírám, mám velmi rád fyziku a studoval jsem fyzikální chemii, znám základní premisy vědy atd. Současně ale vidím i omezení vědy a taky destruktivní vliv, který může v některých případech mít na lidské myšlení, pokud je pojata příliš úzkoprse. Podívejte se na toho Batesona případně další vědecké myslitele, kteří šli ve svém uvažování trochu dál.

Metrikou poctivosti je vědecká verifikace jak při přerodu hypotézy v teorii, tak i následná vědecká verifikace (falzifikace) přijatých teorií vůči novým poznatkům.

Vědecký princip se od náboženského liší a to právě tou verifákací přijatých závěrů oproti náboženskému dogma slova božího. Nábožensřví nemůžete nechat stranou, protože náboženství je to, oproti čemu stojí ateismus, téma této diskuse. Ateismus určitě nestojí proti hledání racionálního smyslu.

Duchovní nauky jsou tak rozplizlý pojem pokrývající kde co, že nemá smysl se jimy zabývat. Duchovní nauka jsou třeba i tyto články: https://mycesi.cz/index.php/kategorie-clanku/13-pavel-krajicek Vtipné je také nakladatelství neoluxor, už jen tato url adresa hovoří za vše: https://neoluxor.cz/beletrie/duchovni-rozvoj/esoterika-astrologie-okultismus/ Já proto mám jiný název, šarlatánství. Duchovním naukám jako takovým chybí vědecký princip, které by poctivě oddělilo zrno od plev. A je otázka, zda ho mohou mít, protože vědecký princip je racionální, vyžaduje rozum a proti tomu se duchovní 'vědy' vymezují, ty se musí cítit.

Michall

« Odpověď #246 kdy: 30. 07. 2018, 07:25:40 »
vědecký princip je racionální, vyžaduje rozum

Vedecky pristup racionalno samozrejme nevyzaduje, viz napr. kvantovka. Tady jde spise o tu metodu - co nezmerim neexistuje a co nezopakuju byla nahoda. To ze zitra sestrojim lepsi merici pristroj a to co vcera "neexistovalo" zrazu existuje vedecky princip neresi a rika tomu pokrok.

proti tomu se duchovní 'vědy' vymezují, ty se musí cítit.

Opet vedle. Mnohe duchovni vedy jsou normalni vysokoskolske vedecke teologicke studium, ktery bez racionalna nedate :-) Akorat mnohdy se nepouziva vedecka metoda, napr. v dogmatice. Teologove jsou de facto otevrenejsi a nezavreni v nejakem boxu ciste vedecke metody.

Hmmm

« Odpověď #247 kdy: 30. 07. 2018, 07:59:15 »
Jan Hnízdil je jeden z mála ľudí, ktorí sa dokázal vzoprieť systému. Každý, aspoň trochu poctivý človek musí vidieť, aký je to absurdistan. Lekári sú trestaní, pokiaľ pacientom pomôžu; ak ich držia v systéme, predpisujú lieky, sú  „efektívni”, tak sú odmeňovaní. Samozrejme, že ho SISYFOS označil za šarlatána.

Samozrejme, lebo keby zacali naozaj liecit, tak zrazu vyliecia vsetkych ludi na svete a uz ziadne choroby nebudu, ze? Och kriste pane... Facepalm...  ::)

Ipuk

« Odpověď #248 kdy: 30. 07. 2018, 08:14:57 »
Já četl název téma "Proč ASIATÉ nepoužívají logiku" a říkal si, hmmm, dost často to je pravda, ale stejně je to trochu rasistické téma  ;D

Hmmm

« Odpověď #249 kdy: 30. 07. 2018, 08:28:07 »
> Jsou podle Vas viry zive nebo nezive?
Viry jsou jednoznacne nezive, je to v podstate jenom komplexni sloucenina, ktera dokaze ovlivnit zivy organismus aby delal neco jineho, mimo jine produkoval stejnou slouceninu. Ale vzhledem k tomu, ze virus neni schopen samostatneho zivota, neni zivy.

> jak mohou existovat verici vedci
1. indoktrinace v detstvi
2. zblazneni se v dospelosti
V kazdem pripade se spis bude jednat o vedce z oblasti ktere maji malo spolecneho s fyzikou. Napriklad ekolog muze byt klidne verici, tim se pravdepodobne vysvetluje spousta nepochopitelnych "vedeckych" zaveru. Proste takovy "vedec" uveri cemukoliv. Ovsem nedokazu si predstavit vericiho fyzika nebo kosmologa.
Virus ale je schopny samostatneho zivota. V prostredi, ktore mu vyhovuje. To je to iste ako u cloveka. Ani ty nebudes schopny samostatneho zivota v nevyhovujucom prostredi.

Livan

« Odpověď #250 kdy: 30. 07. 2018, 08:52:15 »
Dozadeke, víte vy vůbec co to je entropie? Nazačátku byla vysoká, ale postupně se snižuje jak vesmír chladne a expanduje. Život je fenomén který mohl vzniknout v době obří entropie, ale nikdy jindy neb jednoduše potřebné "kombinace" již neexistují. Taktéž život sám o sobě tvoří bubliny uspořádanosti a snižuje celkovou entropii.
Pokud je něco možné nazvat bohem, tak možná axiomy logiky našeho vesmíru.
Ale rozhodně vaše naivní představy to nebudou...
Takže podle vás entropie vesmíru roste?
Řekněte, jakou entropii má systém v kterém se nepohne ani atom?
Žádnou. Žádné změny stavu.
Jaká entropie je v místě nepředstavitelně silného výbuchu?
Obří. Stav se bestiálně mění.

Co bylo na začátku vesmíru? Výbuch. Co bude na konci? Obří naprosto prázdný prostor bez jakékoli změny.

Pokud tvrdíte opak, prosím přinést důkaz, děkuji.
Váš omyl s entropií spočívá v neznalosti toho, co to vlastně ta entropie je. Vy se domníváte, že kde je hodně energie, tam je taky hodně entropie. To je však pochopitelný omyl, protože i mně se zdá, že definice entropie byla zvolena opačně. Ve skutečnosti platí, že entropie je míra neuspořádanosti, to znamená, že pokud je hmota někde pohromadě, má velkou uspořádanost a malou entropii a naopak pokud je volně rozptýlená po celém vesmíru, je entropie obrovská. Nemá to nic dělat s teplotou, či energií.

Kiwi

« Odpověď #251 kdy: 30. 07. 2018, 09:15:54 »
Čím jsem si to zasloužil?
Dá se i zeptat, jestli je něco čím by jste si to nezasloužil.
“By jste”? To se teď učí na zvláštní škole?

Aj! Moje chyba, měnil jsem tu větu a spěchal od klávesnice aniž bych si to po sobě přečetl. Musím dávat větší pozor ve spěchu.
Rozhodně. Tento patvar jsi tady totiž použil tolikrát, že to na změnu jedné věty ve spěchu svést nelze!
Takže pro pořádek:
bych, bys, by
bychom, byste, by

kdybych, kdybys, kdyby
kdybychom, kdybyste, kdyby

abych, abys, aby
abychom, abyste, aby

(případně ještě nespisovné tvary bysme, kdybysme, abysme)
Pak si ještě všichni procvičte zájmena, zejména jenž/jež, ji/jí a mě/mně. Když někdo plave v takto triviálních věcech, působí dost komicky, když chce řešit něco komplikovanějšího.

Jiřího Grygara, kterého sice lze obvinit z víry v Boha, ale z diletantství už asi těžko.
To kvůli tomu, že se už desítky let objevuje v televizi? Nebo protože je zaměstnán v Akademii věd ČR? Obávám se, že ani jedno není zárukou nediletanství. Pokud někdo věří v neposkvrněné početí "panny" Marie a jiné zázraky (pan Grygar je katolík) a zároveň se cítí kompetentní k udělování Bludných balvanů, vidím v tom antagonismus. Tím nechci soudit samotnou víru v něco vyššího, sám si s čistě materialistickými představami také nevystačím, ale považovat "Staré pověsti židovské" a státní zakázku císaře Konstantina na vytvoření nové oficiální církevní organizace za nějakou zjevenou pravdu boží, to mi připadá opravdu velmi směšné a zcela iracionální.
Jinak jsem byl jako student několikrát přítomen jeho každoroční přednášce "Žeň objevů", na nichž jsem velmi rychle zjistil, že se rád (a často dost kategoricky!) vyjadřoval i k věcem, o nichž očividně neměl ani páru, zejména při odpovídání na dotazy z pléna. Jako kluk jsem měl rád jeho televizní pořady a knížky, ale tato osobní zkušenost mě pak dost rozčarovala. Následovaly nějaké další v průběhu doktorského studia a bojů o granty a od těch dob si opravdu o "vědcích z povolání ve státních službách" nedělám žádné velké iluze. Potkal jsem spoustu otitulovaných diletantů, nemoudrých, iracionálních, nevzdělaných a dokonce jsem potkal i dva nebo tři hlupáky, kdy mi hlava nepobrala, jak tato individua odmaturovala, byla přijata na vysokou, dokončila ji a ještě se dohrabala k vyšším akadamickým hodnostem.

Navíc mám poslední dobou čím dál silnější pocit, že současný základní výzkum ztrácí oproti dřívějšku "drajv". Zpochybňovat některé věci se rovná pomalu kacířství, které vám nezveřejní v žádném odborném časopise, nejspíš proto, že si na výzkumu daného fenoménu založilo příliš mnoho lidí živobytí a teče tam hromada (veřejných) peněz. Příkladem může být třeba temná hmota, kterou mnozí vědci prezentují jako fakt, přestože ve skutečnosti nejde o nic víc než o hypotézu podobnou světelnému éteru v 19. stol. Ale v astrofyzice by se podobných fabulací našlo mnohem více. Důkazy mnoha jevů jsou opravdu hodně nepřímé a pochybné, spíše bych řekl, že chtěné - aniž bych chtěl nějak zpochybňovat obecnou teorii relativity, tak např. stáčení perihelia Merkuru, prezentované na školách jako jeden z prvních důkazů OTR, se dá vysvětlit i čistě klasicky v rámci problému n těles. Různé extrapolace na mezigalaktická měřítka a miliardy let časové škály ve mně taktéž nevzbuzují zrovna mnoho jistoty. Navíc mnoho novějších pozorování se od starších docela liší, doufejme, že jsou přesnější, a to do té míry, že původně viděné závislosti ve starých datech jsou v těch novějších už opravdu spíše vytoužené - např. rotační křivky galaxií, které při provedení numerického výpočtu za použití klasické mechaniky opět nevykazují žádné anomálie, kvůli nimž by člověka mělo napadnout uvažovat o nějaké temné hmotě.

Lidi dnes mají výrazně vyšší IQ než měli lidé z minulého století (Flynn efekt). Je to dáno primárně schopností hypotetického a abstraktního uvažování.
Zas jeden krásný příklad něčeho nepodloženého. Nic takového se tvrdit nedá - takové efekty je možné vysvětlit metodikou měření, statistickými efekty (jaký typ lidí a proč se těch testů účastní), IQ testy se dají nacvičit, podobně jako se dá natrénovat řešení určitých typů matematických problémů - třeba integrování, atd.

Když si člověk přečte něco od klasiků od antiky po 19. století, tak opravdu nemá pocit, že by byli méně inteligentní. O inteligenci tehdejších obyčejných lidí žádná přímo změřená data nemáme, takže si lze jen položit otázku, proč by se měl poměr inteligence těch, jejichž myšlenky se nám zachovaly, k těm obyčejným v historii nějak měnit. Osobně mám dokonce opačný pocit - když vidím, čemu všemu jsou dnes mladší lidé schopni uvěřit a naopak co vše je nad jejich chápání... Ale to spíš přisuzuji lenosti přemýšlet.

ByCzech

• 1 863
    • Zobrazit profil
« Odpověď #252 kdy: 30. 07. 2018, 09:35:41 »
Aj! Moje chyba, měnil jsem tu větu a spěchal od klávesnice aniž bych si to po sobě přečetl. Musím dávat větší pozor ve spěchu.
Rozhodně. Tento patvar jsi tady totiž použil tolikrát, že to na změnu jedné věty ve spěchu svést nelze!

Já si na to statistiky nevedu, ale mám ve zvyku dost často měnit co jsem původně napsal a taky vím, že se mi zrovna toto daří dost často díky tomu pokazit. Nevymlouvám se, je to tak. To pravidlo znám, sám to nemám rád když to vidím, ale do diskuze často přispívám v mezičase, když něco dělám a nemám pak takovou pozornost, obzvlášť pokud to měním, protože se snažím docílit toho, aby to bylo pochopeno co nejpřesněji jak to myslím. Toť vše.
Pokud máte potřebu vést si o tom u mě statistiky, dělejte jak je libo, mi to přijde jako ztráta času. Nicméně je to váš čas, ne můj, tak s ním nakládejte jak uznáte za vhodné.

poor_christian

« Odpověď #253 kdy: 30. 07. 2018, 09:52:37 »
Robíš nám škodu, radšej nerozprávaj.

jouda

« Odpověď #254 kdy: 30. 07. 2018, 09:55:09 »
1. Co je život? Přítomnost aminokyselin, organických molekul nebo RNA ještě není to samé co život. Živočich minutu po smrti se od živočicha před minutou nijak zásadně neliší, pokud příčina smrti nebyla nějak desktruktivní.
Život je z definice (m.j.) schopen replikace.
Citace
2. Jak vznikl původce života ze života? Otázka předpokládá, že je omezen kauzalitou a tedy ta existuje i mimo jeho stvoření.
Pokud popřeme kausalitu, tak mohlo vzniknout cokoli jakkoli, včetně současného života. Nebo nějaký jiný Boltzmanův mozek.

Citace
Předpoklad je to sice oprávněný, ale nemůžeme to tvrdit. Jako vodítko nám může sloužit jen vágní tvrzení z legend, že nás stvořil "na svůj obraz".
Takže neurologicky coby vystrašenou opici, jejíž primární naprogramování spočívá v útěku před predátory?

Citace
Výsledek bude tak jako tak binární - tedy buď nějak vznikl, nebo "nevznikl" v tom pojímání jako to chápeme my. Pracovně si to můžeme nazvat, že je věčný. Navíc "vznik" a "kauzalita" obecně vyžaduje i "časovou" dimenzi, což možná mimo náš vesmír neexistuje.
Pak mi ukažte mezi těmito dvěma prostory nějaké použitelné zobrazení. Jinak jste právě prohlásil, že ona nadbytost nemůže s naším Vesmírem nijak interagovat.
(a druhá věc, nepleťte si není čas s souřadnicovou singularitou. Kosmonaut padající do černé díry má čas omezený, zatímco z pohledu vnějšího pozorovatele je věčný)
(a třetí věc, kausalita nevyžaduje čas, naopak čas může být definován právě kausalitou - google:Causal dynamical triangulation)