Necital som diskusiu, iba hodim svoj nazor v zmysle povodnej otazky.
Ak chces porovnanie aktualne najlepsich M.2 SSD (Notebook) vs. Fullsize PCIe SSD (Desktop), aktualne IMO treba porovnat modely Samsung 970 Pro a Intel Optane 905P.
Napriklad: https://www.tomshardware.com/news/intel-announces-optane-ssd-905p,36990.html
Rozdiel tam bude, ale ak preferujes notebook, zobral by som Samsung 970 Pro a neriesil. Tiez ho mam v ntbq a v X99 dekstope je zase starsi SM961... Notebook je citelne viac lame (co ma neprekvapuje) a nepocitujem potrebu riesit este lepsi SSD do desktopu... Uspora casu by bola marginalna.
Takové srovnání není o ničem, když neapíšeš jaký notebook a co máš za konfiguraci toho PC. Ty desktopy nejsou zase o tolik rychlejší. Mě příjde že si lidi tak nějak placebo efektem myslí, že větší krabice a větší spotřeba = musí to být zákonitě rychlejší než notebook. Jenže ono to zase taková sláva být nemusí.
Desktop: Cakal som, ze staci X99. Je to Intel ES, este jadro Haswell, ale parametrami ako Xeon E5-1660 v4 a s 35 MB L3 a vacsim TDP... 4x 8 GiB DDR4 Reg. ECC a SM961 512 GB
Notebook:
TUXEDO Book BU1407 - Intel Core i7-8550U (4x 1.8-4.0GHz Quad-Core, 8 Threads, 8MB Cache, 15W TDP), 2x 16G DDR4 a 970 Pro 1 TB... Celkom nove zelezo a napriek tomu je pocitovo o dost pomalsi.