O kolik je Intel Optane výkonější než současné notebookové SSD?

meh

Re:O kolik je Intel Optane výkonější než současné notebookové SSD?
« Odpověď #15 kdy: 07. 07. 2018, 11:36:54 »
Optane: 375GB P4800X: R/W 550K/500K iops / 30.000 CZK
Samsung 970 Pro 1TB: R/W 500K/500K iops / 16.000 CZK

Takze je to rychlejsi cca o 10% jen u cteni, spotreba u zapisu 2x vyssi.
A za 6-ti nasobnou cenu. Typicky Intel :))

U Optanu o throughput/IOPS nejde, jde tam o latence random RW, no a snizeni latenci bylo to, co se nam vsem tak hrozne libilo, kdyz jsme prechazeli z HDD na SSD. Throughput vyssi nez 200MB/s neni tak znat pri beznem provozu; zkuste si externi USB3 SSD a to je uplne v pohode pro bootovani.

itman

« Odpověď #16 kdy: 07. 07. 2018, 11:49:18 »
U desktopu na těch 6 jadrech končím taky, když Spring a Maven neumí při práci zužitkovat víc.

Jak neumí? Spring využívá to, co nastavíš. A nebo ho pořád kompiluješ dokola? A co Docker, 20 kontejnerů, nic?

anonym

« Odpověď #17 kdy: 07. 07. 2018, 12:17:20 »
Hele, tak já pořád nevím. Když koupím notebook s nejvýkonějším 6 jádrem Intel 8850H (ještě je tam o stupínek výkonější v herních nb za 70000,-), tak šestíjádro desktopové s nejrychlejším singhle thread je Intel 8086K, a to bude mít o 25-30% vyšší výkon. Což není dost na to, aby se mi na Javu vyplatilo štvát se s desktopem a navíc, podle tohoto grafu:

Kde za 1 rok stoupne výkon CPU o 21%, by to znamenalo, že nové notebooky doženou moje desktopové CPU nejpozději za 1.5 roku.

Jenže chybí mi na Internetu jakékoliv benchmarky na Intel Optane a Javu, ani nejsou benchmarky srovnávající buildování na něčem jako je Intel i9. Nevím, to jako dpč javisty nezajímá, jak moc se jim zlepší buildy? C/C++ benchmarků má hodně a plně to využije všechna dostupná jádra. Další věc je, že nemůžu sehnat javovský benchmark na rychlost RAM, abych věděl, jestli se mi oplatí 3600Mhz namísto notebookových 2400Mhz.

Prostě naprosto žádné info o tom, jestli si mám na Javu pořídit i7 8086K a nebo to využije i i9 za 20000,-.

Prostě abych si koupil desktop, chci se dostat s perfromance pro build a deploy aspoň o 50% výš než notebook, jinak to nebude mít smysl.

Jenomže u desktopu na těch šesti jádrech nekončíš, spíš začínáš. Dá se uvažovat o ECC, u notebooků je to dost výjimka. Chlazení a tedy dlouhodobá zátěž je jinde...

Záleží na tom, zda na to má máš peníze. A zda to doopravdy chceš/potřebuješ.

Co myslíš tím ECC, kontrolu chyb v paměti? Využiješ to? Jak častý je výskyt chyby? Často hledám nějaký error a chci mít jistotu, že nevznikla anomalie kvůli tomu, že se v paměti přehodily bity. Jak je velká pravděpodobnost že se to stane?

« Odpověď #18 kdy: 07. 07. 2018, 12:37:05 »
Mám teď v PC dva SSD disky jeden ultrastarý (cca 5K IOPs) na dožití a celkem nový (cca 50K IOPs). Rozdíl v nich je tedy docela velký - ten starý má jen staré SATA přenos ~200MB/s vs ten novější ~450MB/s čtení i zápis.

Nicméně při běžném používání téměř nepoznám rozdíl.

Dokonce jsem oprášil nějaký ultrastarý OCZ Colossus a ten mě vyloženě šokoval rychlostí na svojí dobu 5K IOPs 233 čtení/217 zápis, neumí ani trim.

Rozdíly mě fakt příjdou zanedbatelné, zásadní rozdíl byl pochopitelně přechod z rotujícího HDD. Nepříjde mi, že by systém čekal zrovna na disk, asi by byl markantní rozdíl, kdyby to jen odesílalo soubory, pokud se s nimi pracuje, brzdí to obvykle jiná komponenta v PC.

U notebooků je to možná úplně jedno, protože většina jsou relativně pomalý krámy a ty SSDčko asi brzdit ani nebude.
Desktop se vždy vyplatí, jeho výkon je jinde a ergonomie taktéž.
„Řemeslo se naučí každý. Umění nikdo.“
„Jednoduchost je nejvyšší úroveň sofistikovanosti.“
- Leonardo Da Vinci

anonym

« Odpověď #19 kdy: 07. 07. 2018, 12:49:30 »
Mám teď v PC dva SSD disky jeden ultrastarý (cca 5K IOPs) na dožití a celkem nový (cca 50K IOPs). Rozdíl v nich je tedy docela velký - ten starý má jen staré SATA přenos ~200MB/s vs ten novější ~450MB/s čtení i zápis.

Nicméně při běžném používání téměř nepoznám rozdíl.

Dokonce jsem oprášil nějaký ultrastarý OCZ Colossus a ten mě vyloženě šokoval rychlostí na svojí dobu 5K IOPs 233 čtení/217 zápis, neumí ani trim.

Rozdíly mě fakt příjdou zanedbatelné, zásadní rozdíl byl pochopitelně přechod z rotujícího HDD. Nepříjde mi, že by systém čekal zrovna na disk, asi by byl markantní rozdíl, kdyby to jen odesílalo soubory, pokud se s nimi pracuje, brzdí to obvykle jiná komponenta v PC.

U notebooků je to možná úplně jedno, protože většina jsou relativně pomalý krámy a ty SSDčko asi brzdit ani nebude.
Desktop se vždy vyplatí, jeho výkon je jinde a ergonomie taktéž.

Výkon Desktopu právěže nutně není úplně někde jinde. Možná tak pro GPU. Viz co jsem psal na uvod, nejrychlejší single thread cpu pro desktop je jen o 25% rychlejší než současný CPU pro notebooky. Mám tady X220 i7 2640m 2 jádro 4 vlákno s 1600mhz 8gb ram, start liferay na něm trval 120s. Oproti tomu na mém desktopu s Pentium G4400 2 jádru 2 vláknu (ale vyšší singlethread) a RAM 8GB 2600MHz startoval Liferay 110s. Rozdíl zanedbatelný. V desktopech není žádný magic, když máš single thread lepší o 25% na cpubenchmark,com, tak prostě tam není v desktopu nějaká lesní víla která by způsobila, že to bude rychlejší než notebook o 50%.

Proto je důležité znát specifika, konkrétně tady jak Java využije jádra a o kolik je rychlejší Intel Optane. Z ničeho jiného větší výkon nevymáčknu.

Nejvíc by mi pomohlo, kdyby někdo z místních stáhl Liferay: https://www.liferay.com/downloads, a zkusil to spustit na CPU co má hodně jader, ideálně Ryzen, ten má pomalý single thread a hodně jader:

Citace
./catalina.sh run

Nedělám s tím, ale je to výborný benchmark, protože je to hrozná sračka co dlouho startuje a v paměti postupně vyžere 1GB. Potřebujete to spustit 2x, protože napoprvé si to něco střádá na disku a čas není vypovídající. Upozorňuju že na to budete asi potřebovat Oracle JDK, Open-JDK mi blbnul.

anonym

« Odpověď #20 kdy: 07. 07. 2018, 12:52:38 »
Jo a ještě ten Oracle JDK max 1.8, člověk nikdy neví, ten liferay je obří a může to mít závislosti.

itman

« Odpověď #21 kdy: 07. 07. 2018, 14:41:31 »
Výkon Desktopu právěže nutně není úplně někde jinde. Možná tak pro GPU. Viz co jsem psal na uvod, nejrychlejší single thread cpu pro desktop je jen o 25% rychlejší než současný CPU pro notebooky. Mám tady X220 i7 2640m 2 jádro 4 vlákno s 1600mhz 8gb ram, start liferay na něm trval 120s. Oproti tomu na mém desktopu s Pentium G4400 2 jádru 2 vláknu (ale vyšší singlethread) a RAM 8GB 2600MHz startoval Liferay 110s. Rozdíl zanedbatelný.

Možná bys neměl porovnávat s nějakou pomalou sračkou. G4400 má podle specifikace 3,3 GHz a desktop procesory až 5 GHz, takže jsi úplně jinde. Možnost žrát skoro neomezeně je další výhoda. Chladit desktop je také jednodušší, takže v NB se ti CPU radši vypne při zátěži.

anonym

« Odpověď #22 kdy: 07. 07. 2018, 14:56:24 »
Výkon Desktopu právěže nutně není úplně někde jinde. Možná tak pro GPU. Viz co jsem psal na uvod, nejrychlejší single thread cpu pro desktop je jen o 25% rychlejší než současný CPU pro notebooky. Mám tady X220 i7 2640m 2 jádro 4 vlákno s 1600mhz 8gb ram, start liferay na něm trval 120s. Oproti tomu na mém desktopu s Pentium G4400 2 jádru 2 vláknu (ale vyšší singlethread) a RAM 8GB 2600MHz startoval Liferay 110s. Rozdíl zanedbatelný.

Možná bys neměl porovnávat s nějakou pomalou sračkou. G4400 má podle specifikace 3,3 GHz a desktop procesory až 5 GHz, takže jsi úplně jinde. Možnost žrát skoro neomezeně je další výhoda. Chladit desktop je také jednodušší, takže v NB se ti CPU radši vypne při zátěži.

Porovnávám naprosto porovnatelné, protože oba procesory maji na cpubenchmark.com stejný performance. A ten desktopový skutečně neběžel rychleji jenom proto, že je ve velké těžké krabici.

David

« Odpověď #23 kdy: 07. 07. 2018, 15:04:42 »
Jde ale o to, že i7 stojí 8 tisíc a Pentium 1 tisíc (odhadem). Notebook je omezený TDP, z 15 W neudělám výkon jako z 85+ W.

anonym

« Odpověď #24 kdy: 07. 07. 2018, 15:18:11 »
Jde ale o to, že i7 stojí 8 tisíc a Pentium 1 tisíc (odhadem). Notebook je omezený TDP, z 15 W neudělám výkon jako z 85+ W.

A co má jako být? Nepleť do toho spotřebu, máš procesory a k nim máš benchmarky. Spotřeba není ukazatel výkonu. Jakesik amd nedavno melo spotrebu 300W a nejrychlejsi procesor to teda nebyl.

« Odpověď #25 kdy: 07. 07. 2018, 15:59:24 »

A co má jako být? Nepleť do toho spotřebu, máš procesory a k nim máš benchmarky. Spotřeba není ukazatel výkonu. Jakesik amd nedavno melo spotrebu 300W a nejrychlejsi procesor to teda nebyl.

To je jenom půl pravdy.

Větší spotřeba neznamená nutně větší výkon, ale větší výkon nutně potřebuje větší spotřebu. Nebo jinak - s podobnou architekturou můžeš dosáhnout vyššího výkonu za cenu větší spotřeby.

U 15W Core U navíc nebývá problém jen příkon ale i chlazení...

anonym

« Odpověď #26 kdy: 07. 07. 2018, 16:24:55 »

To je jenom půl pravdy.

Větší spotřeba neznamená nutně větší výkon, ale větší výkon nutně potřebuje větší spotřebu. Nebo jinak - s podobnou architekturou můžeš dosáhnout vyššího výkonu za cenu větší spotřeby.

Když přetaktováváš, tak ti roste spotřeba exponenciálně s výkonem. Takže soudím, že pokud můj procesor v notebooku má max tdp 45W , tak ekvivalent v desktopu co má 90W tdp nebude mít 2x větší perfromance. Bude mí třeba jen o 25%. A to je to, co tvrdím na začátku, že to je prdlačky zlepšení. Proto je úplně zbytečné tu nějak spotřebu řešit, protože to že desktop bude žrát 2x víc neznamená nic. Redundantní údaj.

« Odpověď #27 kdy: 07. 07. 2018, 18:09:52 »

To je jenom půl pravdy.

Když přetaktováváš, tak ti roste spotřeba exponenciálně s výkonem. Takže soudím, že pokud můj procesor v notebooku má max tdp 45W , tak ekvivalent v desktopu co má 90W tdp nebude mít 2x větší perfromance. Bude mí třeba jen o 25%. A to je to, co tvrdím na začátku, že to je prdlačky zlepšení. Proto je úplně zbytečné tu nějak spotřebu řešit, protože to že desktop bude žrát 2x víc neznamená nic. Redundantní údaj.

No shit, diminishing returns.

Vezmi si nějaký ultrabook, "performance" notebook a slušně sestavený desktop a koukni, za jak dlouho vydrží bez trotlování.

https://www.notebookcheck.net/Opinion-It-s-time-we-talked-about-throttling-in-reviews.234232.0.html

anonym

« Odpověď #28 kdy: 07. 07. 2018, 18:54:33 »

To je jenom půl pravdy.

No shit, diminishing returns.

Vezmi si nějaký ultrabook, "performance" notebook a slušně sestavený desktop a koukni, za jak dlouho vydrží bez trotlování.

https://www.notebookcheck.net/Opinion-It-s-time-we-talked-about-throttling-in-reviews.234232.0.html

Ten clanek je zajimavy, nicmene kvuli absenci casu na X ose mereni uplne nanic. Me staci na build v jave 4 minuty a potom 10 minut treba nic CPU nevykonava. Zadruhe, ten test se jmenuje Cinebanch, tzn. předpokládám že testuje i GPU. Takže ohřev zde bude značný protože jede i grafika. Tak to vypadá, když měřitel je učitel angličtiny.

anonym

« Odpověď #29 kdy: 07. 07. 2018, 18:58:44 »
Takže jsme hezky zpátky u toho, proč jsem zakládal tohle vlákno. A to je Intel Optane. Protože desktopové CPU má pro mě v reálu přinos nanejvýš 25-30%.