Kdyz uz jsem tady na Rootu tak malej tip pro eventuelne podobne postizene
Deska o ktere tu je rec, nejenze ma problematickej CPU od Intelu, ale ani pasivni heatsink v teplych letnich mesicich nechladi dostatecne.....
Tezko rict jestli to je tim ze ZFS system klade na CPU nadstandartni naroky anebo je heatsink proste jen blbe spocitanej, kazdopadne
nejsem sam kdo na tenhle problem narazil.....
Udajne vyrobce nekde pise ze je potreba desku montovat vyhradne do racku s DOSTATECNE SILNYM PRUBEZNYM TOKEM VZDUCHU, nikde na oficialnim webu a ani v manualu ale o tom neni zminka a tyhle desky prodava vesele kdejakej Lojza....
Takze nastoupila svepomoc kdy si lidi z FreeNAS komunity nechali vytisknout na 3D nastavec na heatsink z ABS a na ten pak nasroubovali Xtra vetrak (A TO TAK ABY SOSAL VZDUCH ZESPODA NAHORU!).
Galerie, jak takova oprava probiha je videt
zde Ja osobne jsem pouzil vetrak
Noctua NF-A9x14 PWM- 92 mm - 19 dBA protoze jsem chtel aby byl tichej, dlouho vydrzel a aby si deska mohla sama regulovat otacky (aktualne toci na 1.100/min ale na tech +/-30' jsem se nikdy nedostal, placam se stale kolem 50' coz je ovsem o 30-35' mene nez bylo pred instalaci vetraku- mam teda podezreni ze me ceka i vymena cooler-pasty)
Pokud tedy nekdo ma taky problem s prehrejvanim a hodlal by se vydat stejnou cestou, tak 3Dfile pro tiskarnu si muze stahnout budto z vyse zmineneho FreeNAS fora (=ten 2hy link co jsou tam ty jednotlivy fotky) anebo primo
tady kde se obejde bez login+PW.
Jiny model delany pro 60mm vetrak je k sosnuti
zde ,ten byl ale na muj heatsink na delku prilis kratkej takze jde napasovat silou az po rozriznuti v rozich na jedne strane....ABS je nastesti pruznej matros.
Osobne ale vzdy preferuju vetsi vrtuli protoze "na velikosti zalezi"
a taky vetsi vrtule udela stejnej prutok pri mensich otackach.
PS: je zajimavy ze firma Supermicro osazovala obdobne desky stejnym CPU, ze zacatku take jen s pasivnim chlazenim ale rychle od toho ustoupila a zacla defaultne montovat na heatsink vetrak, tak jak je to videt
tady , coz pro me osobne znamena ze pokud se budu priste rozhodovat kde utratit sve $ tak u soudruhu z ASRock to rozhodne nebude