Chcípla mi deska FreeNASu, máte tip na alternativu s AMD?

gogolak

Re:Chcípla mi deska FreeNASu, máte tip na alternativu s AMD?
« Odpověď #15 kdy: 07. 05. 2018, 14:58:38 »
Chyba je daleko širší než jen Avoton.
https://pctuning.tyden.cz/hardware/procesory-pameti/51367-nekolik-generaci-intel-atomu-predcasne-umira-ktere-a-proc

Radím jim pomoci a reklamovat/vrátit prachy, dokud to je v záruce.

SudoKAN

« Odpověď #16 kdy: 07. 05. 2018, 15:14:02 »
IPMI porad funguje a lze se dostat k nekterym logum na MB ale tim cela sranda konci protoze ani CPU ani MB neukazujou teplotu takze jsou podle me DEAD a server nejde nastartovat ani pres IPMI.

Jak se dostaneš k IPMI?

hugochavez

« Odpověď #17 kdy: 08. 05. 2018, 03:12:35 »
IPMI porad funguje a lze se dostat k nekterym logum na MB ale tim cela sranda konci protoze ani CPU ani MB neukazujou teplotu takze jsou podle me DEAD a server nejde nastartovat ani pres IPMI.

Jak se dostaneš k IPMI?

Normalne pres webinterface- IPMI ma svuj vlastni chip+IP a v nem i vlastni webserver= je to malej pocitac sam pro sebe na MB=  Bruce Schneier tohle oznacuje za docela povedenej backdoor do serveru  ;) a ma pravdu.

IPMI ma svuj vlastni NIC a (v mym pripade i) tedy vlastni kabel do myho routeru kde ma zakazanou komunikaci kamkoliv ven= ja vim kulovy jestli soudruzi z ASRock nedostali naky Xtra prachy od NSA/FBI a podobnejch smejdu........ kabel je ale odpojenej pokud nepotrebuju na serveru neco delat...............

IPMI ukazuje i posledni logy pro CPU/MB atd a da se pres nej DALKOVE restartovat/vypnout server+nastavovat nektery hodnoty  -coz ma byt ta vyhoda proc to tam vlastne je- a pokud to provozujes pres VPN a mas ve FW striktni pravidla s kym to muze kecat tak to i sikovna vec muze byt, obzvlast pokud tech serveru clovek spravuje ruzne po zemekouli nebo po baraku vice.......funguje to OK- defacto nepotrebujes ani monitor protoze grafika se da prenest na tvuj monitor pres stejnej webinterface takze na svym PC vidis startovat BIOS/POST atd.

Ovsem soudruzi jaksi nedomysleli ze napr v mym pripade udelam restart, ono mi to napise ze "host is on" ale BMC
( https://en.wikipedia.org/wiki/Intelligent_Platform_Management_Interface#Baseboard_management_controller )
se nepodivuje nad tim, ze host neposila zadnou teplotu ani z MB ani z CPU........... takze si rikam kde asi soudruzi z ASRocku udelali chybu...??   ;D  Asi chodili do stejnyho uciliste jako diletanti od Intelu  ;D

hugochavez

« Odpověď #18 kdy: 08. 05. 2018, 03:19:34 »
A co ebay? Treba tam je stejna, ale mene ojeta deska.

To neni reseni, odpovida to tomu vzit dalsi prachy, koupit si listek do loterie o ktery vsichni vedi ze se v ni neda vyhrat a navic si ten listek koupit od cloveka kterej se ti uz jednou vysral na hlavu....

Ovsem takhle to dopada kdyz je nekdo "the only ticket-seller in town"

hugochavez

« Odpověď #19 kdy: 08. 05. 2018, 04:17:05 »
....... +nechce se mi kupovat nic dalsiho krome desky-cili co by tedy deska mela umet:

AES primo na HW
8+ jader (kvuli VM)
5+ harddisku
min 4 sloty na ECC RAM (unbuffered/nonregistered) =nechce se mi vyhazovat $ kdyz 4x8GB  uz doma mam a je OK
mini ITX
na domaci pouziti cili rozumna spotreba= elektriku platim ja, ne firma.
nejaky CPU od AMD, protoze diletantu od Intelu uz zacinam mit plny zuby.....

Existuje vubec neco takovyho ??
....
Na AMD FreeNAS provozuji a bez problemu.
Bohuzel o nicem takovem na miniITX s DDR3 pro nove AMD CPU nevim.

Vlakno ohledne konfiguraci:
https://forums.freenas.org/index.php?forums/will-it-freenas-freenas-build-discussion.70/

Mozna se tam najde nejaky kompromis.

Citace z jineho vlakna, kde jsem postnul svou konfiguraci https://forum.root.cz/index.php?topic=18354.0
"
Postavil jsem to na AMD FX-8370 VISHERA, deska ASUS CROSSHAIR V FORMULA-Z, 32 GB pameti Kingston gold DDR3 1600MHz DR s ECC unbuffered, zdroj Seasonic M12II-620 EVO, deska ma Intel chip pro LAN + jedna Intel dokoupena navic do PCIe, bedna BigTower Collermaster, jedna pasivne chlazena geforce + 2USB 32GB flash jako boot. Cena zakladniho reseni bez disku cca 15 000 Kc s DPH. Od disku bych musel najit faktury ale momentalne to jede 6x4TB (kombinace IronWolf a WD Red) RAIDZ2. Ta kombinace vyrobcu HDD je tam kvuli zmenseni rizika, ze koupim od jednoho vyrobce vadnou sarzi... "

TDP 125 W vypada hrozive ale ono to u me nejede celou dobu na 100 % vytizeni, pokud se mi podari najit merak, dodam presnejsi data ohledne spotreby.

Diky za reakci+setup.
Ta spotreba jako server by me zajimala, protoze 125W zni pekelne, je to ale jak koukam
http://www.techwarelabs.com/amd-fx-8370-vishera-review/
primarne mysleny na "gaming" aka 4 az 4.2GHz (!) takze tam je to o necem jinym......  jestli ctu spravne je to 8mi jadro, to zni dobre.

Jinak procet' sem i ten tvuj starsi post:
https://forum.root.cz/index.php?topic=18354.msg263035#msg263035

Na cem provozujes ten NextCloud v tom VM ?? A kolik's tomu dal jader? Mas nejakou zkusenost s tim telefonovanim uvnitr NextCloud??

Tip na FreeNASforum je dobrej tip- obcas si tam chodim pro rozumy, uzivatele maj vetsinou napsanou svoji konstelaci v pate profilu- coz napovi o jejich "zpravidla funkcnim" setupu...... Ovsem je to zvetsiny Intel a dost z nich jsou silenci co doma provzujou Xeon a stavej si mega dela za tisice $ coz je uplne jinej level  :) zas takovej blazen nejsem- ale zkusim zjistit co za desku do tech svych miniFreeNASu ted davaj iXsystems= potom co se spalili s tema Avotonama..........tyhle lidi se serverama zivej takze budou mit asi dost prehled....

Ta tvoje konstelace je mozna vyhodna i do budoucnosti= kdyz se clovek casem rozhodne prejit na neco jinou desku + NVMe (ktery doufam casem zlevni na stravitelnou miru) tak by se to zelezo dalo recyklovat na docela slusny domaci PC  :)

PS: ten pruser s Corral GUI nebyl az tak vinou lidi od FreeNAS, oni vzali za zaklad nejakej jinej opensource projekt kterej ale tvurci najednou znicehonic opustili (jak uz to tak u opensource projektu byva) a FreeNAS devs stali pred problemem jestli ho teda maj prevzit sami a dal vyvijet  (takze dalsi hromada prace navic)  anebo opustit a zvolit neco jinyho......coz udelali+vysvetlili a zda se ze komunita to pochopila- jestli te to zajima nejak hloubejc, muzu dohledat video kde 1 z hlavnich vyvojaru Chris Moore tohle vysvetluje (in English of course)

PS: dneska mi odpovedeli z webshopu kde sem kdysi tu desku koupil ze zadnou dohodu o "sberu hromadne vadneho srotu s ASRock" nemaji, naopak tahle firma pro DK prej poskytuje pouze 1 rocni garanci  ;) takze by mi to nepomohlo i kdyby ta deska klekla mnohem driv- takze prej litujou  :) coz se dalo cekat ale za zeptani clovek nic neda ze.
 Pisnu i soudruhum rovnou do ASRock, at se pobavime.

hugochavez

« Odpověď #20 kdy: 08. 05. 2018, 04:22:19 »
Myslim ze je na case aby vzniknul nejakej dalsi vyrobce chipu, a nejlip v Evrope......

V Evrope vznikne stara bela, tim si muzeme byt celkem jisti.

Nemyslel sem samozrejme EU- ti maj plny ruce prace s islamizaci Evropy a podobnymi projekty, myslel sem civilizovany zeme jak treba Svycarsko= technologicky by to urcite zvladli, jurisdikci tam maj taky civilizovanejsi nez v USA a kapital by se urcite taky nasel.....Kdyz uz tam maj CERN narvanej nejlepsima mozkama planety, tak proc nerozjet vyrobu cipu "zarucene bez NSA backdooru a skolackych chyb" a nejlepe s helvetskym krizem na krabici  :) to by se prodavalo samo........... nez by se soudruzi od NSA/CIA nas.rali a USA by zacla humanitarne bombardovat Bern.......  ;D

hugochavez

« Odpověď #21 kdy: 08. 05. 2018, 04:32:11 »
AES primo na HW
8+ jader (kvuli VM)
5+ harddisku
min 4 sloty na ECC RAM (unbuffered/nonregistered) =nechce se mi vyhazovat $ kdyz 4x8GB  uz doma mam a je OK
mini ITX
na domaci pouziti cili rozumna spotreba= elektriku platim ja, ne firma.
nejaky CPU od AMD, protoze diletantu od Intelu uz zacinam mit plny zuby.....

Existuje vubec neco takovyho ??

Predem diky za tipy  :)

Neexistuje, ITX s SOC od AMD jsou do 4 jader (embedded jaguary), serverove desky s tim nejsou vubec, industrial desky ano, ale nemaji psanou podporu pro ECC (procik to umi, ale na kabini to bylo vypnute, na embedded dle pozadavku "vyrobce") a SATA porty by jsi musel resit radicem ve slotu.

Pokud trvas na miniITX a AMD, muzes koupit miniITX desku na AM4 a do ni 8-core Ryzen (jsou i modely s nizsim TDP, a nebo proste normalni podtaktujes), maji podporu pro ECC RAM, 4x SATA +m.2 (prinejhorsim do toho strcis redukce z m.2 na SATA konektor ;) ci opet externi kartu do PCIe. Ale nepouzijes svoje RAM, nebot AM4 uz jede na DDR4.

Ja sem to svyho casu par let nazpet resil primo s AMD (pres partnersky kontakty) a krom kontaktu na jejich evropske partnery vyrabejici embedded (R a G serie) jsem take nepochodil (v planu to sice meli ale jak znamo, plany se jim v te dobe zmenili). A ty kontakty me stejne nepomohli protoze nemeli ve vyrobe nic s mnoha SATA porty a stejne to bylo uz drahe.
Take mi AMD nabidlo semi-custom reseni, ale $ milionar nejsem  :o (reference u Sony a MS).

Nakonec jsem tedy skoncil taky u Avotonu od AsRocku (2550) a radeji nechcu myslet na tu debilni chybu (me AsRock potvrdil ze preventivni vymeny skrz tu chybu nedelaji a ze v pripade problemu se mam obratit na dodavatele - v tomhle pripade e-shop, kterej se se mnou po zaruce bavit nebude ze...).
Nastesti ten NAS zapinam jen kdyz z nej/ na nej neco potrebuju takze nebezi 24/7 a USB tam vetsinou nepouzivam, tak muzu jenom doufat ze se to za zivotnost neprojevi.

Ale az se to projevi, vezmu take neco od AMD, Intel a jeho partneri me timhle pristupem odradili.
Nastesti system (debian) a RAID pole jsou na rozdilnych discich, takze o data se nebojim a prechod nebude problemovej.

Dik za info.
Nejsem si uplne jistej tou prechodkou z m.2 na SATA = ZFS potrebuje PRIMEJ pristup na zelezo, jinak to dela roztodivny veci....
Pokud ten tvuj box startujes jen 1x za obca a mas v nem "serverovy" disky jako treba WDred tak ty maj mnohem radsi trvalej provoz......sem nekde cet' = kvuli loziskum, motorku atd.....vylozene se tam NEDOPORUCOVALO uspavat je......

hugochavez

« Odpověď #22 kdy: 08. 05. 2018, 05:15:27 »
Chyba je daleko širší než jen Avoton.
https://pctuning.tyden.cz/hardware/procesory-pameti/51367-nekolik-generaci-intel-atomu-predcasne-umira-ktere-a-proc

Radím jim pomoci a reklamovat/vrátit prachy, dokud to je v záruce.

OMFG!

Miky

« Odpověď #23 kdy: 08. 05. 2018, 06:51:07 »
Diky za reakci+setup.
Ta spotreba jako server by me zajimala, protoze 125W zni pekelne, je to ale jak koukam
http://www.techwarelabs.com/amd-fx-8370-vishera-review/
primarne mysleny na "gaming" aka 4 az 4.2GHz (!) takze tam je to o necem jinym......  jestli ctu spravne je to 8mi jadro, to zni dobre.

- Podarilo se mi najit starsi obycejny digitalni merak Solight. Jeste musim sehnat baterky :-) Ano spotreba na papire vypada katastroficky ale vzhledem k tomu, ze mi to uz 2 roky s urcitymi vypadky (obcasne delsi vypadky elektriny) bezi 24/7 tak ucet za elektrinu neni zadna katastrofa. Disky maji vypnuty "power saving" takze plotny se porad toci. Cena toho procesoru vs vykon je z meho pohledu porad dobra hlavne vzhledem k cene komponent, ktere jsou ted levnejsi nez kdyz jsem to stavel. Nemusis hned brat 8370, muze vzit FX-8370E nebo nizsi. Vetsinu casu se to 8jadro flaka - beru data pres SNMP v urcitych intervalech a obcas kouknu na graf. Pracovat zacina vyrazneji az v momente kdy chce nekdo z Plexu provest transcoding ale ani tak nejede na 100%.

Jinak procet' sem i ten tvuj starsi post:
https://forum.root.cz/index.php?topic=18354.msg263035#msg263035

Na cem provozujes ten NextCloud v tom VM ?? A kolik's tomu dal jader? Mas nejakou zkusenost s tim telefonovanim uvnitr NextCloud??
NextCloud bezi pod bhyve, momentalne jsem mu na zkousku dal 2 jadra a 4GB RAM a 200GB diskove kapacity (zvol). Bezi to momentalne 2mesice  v test rezimu a musim uznat, ze vyvojari to dost tlaci kupredu. Nevyuzivam veskere funkce jako kalendar, telefonovani apod. Zatim jen zkousim ukladani fotek a reseni ruznych problemu, ktere by se mohly objevit. Puvodne jsem to chtel spustit pod jail, nakonec jsem stahl virtual appliance.

Ted experimentuju s Docker konceptem, kde to na FreeNAS bezi pod RancherOS. Nakonec je mozne, ze nextcloud pobezi v Docker. Bohuzel casu je ted malo a zbyva jeste nastudovat hodne veci nez udelam finalni sizing a spustim to naostro. Pro telefonovani jsem neodolal a musel vyzkouset co dokaze na Raspberry Pi 3 - Asterisk. Nainstaloval jsem tedy raspbx http://www.raspberry-asterisk.org/ a provedl jednoduche nastaveni. Klasicky SIP, ktery je snad v kazdem Androidu. Hodne me prekvapilo jak dobre to funguje a jak moc si to rodina oblibila.

Tip na FreeNASforum je dobrej tip- obcas si tam chodim pro rozumy, uzivatele maj vetsinou napsanou svoji konstelaci v pate profilu- coz napovi o jejich "zpravidla funkcnim" setupu...... Ovsem je to zvetsiny Intel a dost z nich jsou silenci co doma provzujou Xeon a stavej si mega dela za tisice $ coz je uplne jinej level  :) zas takovej blazen nejsem- ale zkusim zjistit co za desku do tech svych miniFreeNASu ted davaj iXsystems= potom co se spalili s tema Avotonama..........tyhle lidi se serverama zivej takze budou mit asi dost prehled....

K Intelu bych se vyjadril ale nemam moc chut, ze zkusenosti z jinych diskuzi by z toho tady casem vznikl flame...
Jsem rad, ze AMD to nevzdava a ma porad co nabidnout. Kazdy at si vybere to sve. Ja jsem prestal kupovat veci od Nvidie, kdyz meli pred par lety pru**r s vadnymi chipy do mobilnich grafik. Bylo jiste, ze ta karta casem odejde a vyrobce sam priznal chybu. To beru, proste se to stane ale zpusob jakym to resila, tedy vlastne neresila (zalezelo na trhu) si u me uzavrela dvere.

btw: V mem FreeNAS mi bezi geforce ale ta stala 200Kc s pasivnim chlazenim a je tam jen z duvodu, ze ma D-SUB s pripojenym monitorem, kdyz neco delam pres terminal.

Ta tvoje konstelace je mozna vyhodna i do budoucnosti= kdyz se clovek casem rozhodne prejit na neco jinou desku + NVMe (ktery doufam casem zlevni na stravitelnou miru) tak by se to zelezo dalo recyklovat na docela slusny domaci PC  :)
Mozna ano, zalezi jak dlouho to pojede. Mam doma nekolik starych PC s Intel P4/P3, 486 apod. Teoreticky jsou funkcni.
Ale nevim na co by se daly pouzit, kdyz jejich vykon a zravost dnes zastane jeden SoC.

avoton

« Odpověď #24 kdy: 08. 05. 2018, 09:09:02 »
Dik za info.
Nejsem si uplne jistej tou prechodkou z m.2 na SATA = ZFS potrebuje PRIMEJ pristup na zelezo, jinak to dela roztodivny veci....
Pokud ten tvuj box startujes jen 1x za obca a mas v nem "serverovy" disky jako treba WDred tak ty maj mnohem radsi trvalej provoz......sem nekde cet' = kvuli loziskum, motorku atd.....vylozene se tam NEDOPORUCOVALO uspavat je......

Ta redukce z m.2 na SATA byl spise vtipek na vyzkouseni co to udela (kdyz uz to existuje), pokud ti nestaci 4 SATA na desce, vyuzil bych PCIe kartu s dalsimi SATA porty.
Ne, WD Red nepouzivam. Mam tam uplne ty nejlevnejsi nejobycejnejsi 4x 3TB Seagaty ktery backblaze v 24/7 zatezi umirali na pockani. Vsechny mi stale funguji, funguji bez chyby, bez cvakani, bez vadnych sektorů a vsem jezkům a JardůmP se smeji  8)
Zapinam to opravdu jenom obcas, treba letos v prumeru tak 1x mesic a to jeste jenom proto ze sem si s tim chtel hrat (aktualizace firmware desky, zaloha obsahu RAID na externi disk a pak hrani si).

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 08. 05. 2018, 09:11:33 »
Nemyslel sem samozrejme EU- ti maj plny ruce prace s islamizaci Evropy a podobnymi projekty, myslel sem civilizovany zeme jak treba Svycarsko

Snad cokoliv ze Svycarska je svinsky drahe.

hugochavez

« Odpověď #26 kdy: 30. 07. 2018, 02:00:40 »
Nemyslel sem samozrejme EU- ti maj plny ruce prace s islamizaci Evropy a podobnymi projekty, myslel sem civilizovany zeme jak treba Svycarsko

Snad cokoliv ze Svycarska je svinsky drahe.
To bude asi tim ze Svycari do svych vyrobku davaji vyssi pridanou hodnotu, takze asi tezko cekat ze budou makat za misku rejze denne....

hugochavez

« Odpověď #27 kdy: 30. 07. 2018, 02:32:15 »
Neexistuje........Nakonec jsem tedy skoncil taky u Avotonu od AsRocku (2550) a radeji nechcu myslet na tu debilni chybu (me AsRock potvrdil ze preventivni vymeny skrz tu chybu nedelaji a ze v pripade problemu se mam obratit na dodavatele - v tomhle pripade e-shop, kterej se se mnou po zaruce bavit nebude ze...).
Nastesti ten NAS zapinam jen kdyz z nej/ na nej neco potrebuju takze nebezi 24/7 a USB tam vetsinou nepouzivam, tak muzu jenom doufat ze se to za zivotnost neprojevi.

Tm ze tu desku zapinas jen obcas tak tvuj taxameter tika pomaleji, ale tika.....
Jde o tuhle chybu: https://www.ixsystems.com/blog/library/asrock-rack-c2750d4i-bmc-watchdog-issue/ 

Napsal jsem do iXsystems ktery tyhle desky montujou do svyho SOHO reseni co s tim delaj, odpovedeli mi tohle:

Hello,

We worked closely with the manufacturer to address this motherboard issue

Any motherboard purchased after February 2017 has the updated fix and we've had no issues since.

Any customer of ours who purchased the FreeNAS Mini with that motherboard and has had the issue have been taken care of.

I wouldn't worry about purchasing a new replacement motherboard now.

I hope this helps.

Sincerely,

Ruben Del Rosario
Solutions Architect/Account Manager
iXsystems Inc.
Office 408-943-4100 ext 137
Fax 408-943-4101
Email rdelrosario@ixsystems.com

Cili pokud jsi neudelal update BMC udelej ho co nejdriv- usetri ti to prachy, najdes ten SW tady:
http://www.asrockrack.com/general/productdetail.asp?Model=C2750D4I#Download   
--> Download  BIOS/BMC

Ja sem koupil nahradni desku od cloveka kterej nemoh cekat na reklamaci takze koupil obratem novou a po par tejdnech mu prisla nova-vyreklamovana kterou mi prodal za pakatel= ta uz ma skutecne novej FW a zatim funguje OK.

Pro ty z vas tady kterym stejna deska klekla, je mozny zkusit ji vyreklamovat i tak rovnou do Taiwanu, a ohanet se tim ze pro americke uzivatele firma rozsirila garanci na 4roky bez rozdilu prave kvuli masivnimu chcipani techhle typu......

Formular zde: https://event.asrock.com/tsd.asp

Za pokus clovek nic neda, i kdyz jak sem procital ruzny narky z celyho sveta na tomhle foru
https://forums.freenas.org/index.php?threads/dead-asrock-c2750d4i-and-poor-customer-service.45762/page-3 
tak dost zalezi KDE clovek bydli= stycnej dustojnik pro USA se zda ze opravdu dela co muze (i kdyz mu Asiati z centraly na Taiwanu dost serou na hlavu), v Australii maj dost prisny zakony na ochranu spotrebitele takze tam to kolikrat prodejce radsi sam refundoval na vlastni triko nez by riskoval postih od uradu, no a v Evrope jsme jiz tradicne za idioty........  napr. tady v DK dava prodejce zaruku jen na 1 rok, takze kdyz ta MOBO vydrzela 3,5 roku tak je to vlastne OK zivotnost.....  ;D

Takze asi tak, doufejme ze vydrzi do doby nez se soudruzi od AMD ztopori a udelaj alternativu.......

hugo chavez

« Odpověď #28 kdy: 16. 09. 2018, 22:03:36 »
Kdyz uz jsem tady na Rootu tak malej tip pro eventuelne podobne postizene  ;D

Deska o ktere tu je rec, nejenze ma problematickej CPU od Intelu, ale ani pasivni heatsink v teplych letnich mesicich nechladi dostatecne.....

Tezko rict jestli to je tim ze ZFS system klade na CPU nadstandartni naroky anebo je heatsink proste jen blbe spocitanej, kazdopadne nejsem sam kdo na tenhle problem narazil.....

Udajne vyrobce nekde pise ze je potreba desku montovat vyhradne do racku s DOSTATECNE SILNYM PRUBEZNYM TOKEM VZDUCHU, nikde na oficialnim webu a ani v manualu ale o tom neni zminka a tyhle desky prodava vesele kdejakej Lojza....

Takze nastoupila svepomoc kdy si lidi z FreeNAS komunity nechali vytisknout na 3D nastavec na heatsink z ABS a na ten pak nasroubovali Xtra vetrak (A TO TAK ABY SOSAL VZDUCH ZESPODA NAHORU!).
Galerie, jak takova oprava probiha je videt zde
Ja osobne jsem pouzil vetrak Noctua NF-A9x14 PWM- 92 mm - 19 dBA protoze jsem chtel aby byl tichej, dlouho vydrzel a aby si deska mohla sama regulovat otacky (aktualne toci na 1.100/min ale na tech +/-30' jsem se nikdy nedostal, placam se stale kolem 50' coz je ovsem o 30-35' mene nez bylo pred instalaci vetraku- mam teda podezreni ze me ceka i vymena cooler-pasty)

Pokud tedy nekdo ma taky problem s prehrejvanim a hodlal by se vydat stejnou cestou, tak 3Dfile pro tiskarnu si muze stahnout budto z vyse zmineneho FreeNAS fora (=ten 2hy link co jsou tam ty jednotlivy fotky) anebo primo tady kde se obejde bez login+PW.

Jiny model delany pro 60mm vetrak je k sosnuti zde ,ten byl ale na muj heatsink na delku prilis kratkej takze jde napasovat silou az po rozriznuti v rozich na jedne strane....ABS je nastesti pruznej matros.

Osobne ale vzdy preferuju vetsi vrtuli protoze "na velikosti zalezi"  ;D  a taky vetsi vrtule udela stejnej prutok pri mensich otackach.

PS: je zajimavy ze firma Supermicro osazovala obdobne desky stejnym CPU, ze zacatku take jen s pasivnim chlazenim ale rychle od toho ustoupila a zacla defaultne montovat na heatsink vetrak, tak jak je to videt tady , coz pro me osobne znamena ze pokud se budu priste rozhodovat kde utratit sve $ tak u soudruhu z ASRock to rozhodne nebude  ;)

hugo chavez

« Odpověď #29 kdy: 16. 09. 2018, 22:16:26 »
PS: kde sehnat nejblizsi misto kde tisknou ve 3D ?? https://www.3dhubs.com/  je system do kteryho se hlasej firmy z celyho sveta ktery tyhle sluzby poskytujou takze staci prozkoumat ktera je ta nejblizsi/nejlevnejsi v okoli....