Kampaň Turris Mox končí, co může za nezájem?

Re:Kampaň Turris Mox končí, co může za nezájem?
« Odpověď #195 kdy: 21. 05. 2018, 09:26:36 »
a co jineho jsem si asi mohl myslet, kdyz ve vyrocni zprave za rok 2001 jsem to nasel, pak byly velke zmeny a posleze jsem to nemohl ve VZ 2002 2003 najit, co jineho mne melo napadnout ?
Měl jste nejdřív hledat chybu u sebe a ne hned obviňovat někoho jiného ze zlého úmyslu. I kdyby to tam opravdu nebylo, proč u vás je to chyba a u jiného zlý úmysl? A že jste to nemohl najít – obsah začíná na straně 2, v něm je položka Výkaz zisků a ztrát uvedena. Co jste na tom nemohl najít?

cisla neokecate tecka.
Za rok 2002 to bylo 1 756, za rok 2016 to bylo 456 723. Takže se za ty roky CZ.NIC řádově zlepšil. Čísla neokecáte.

navic mi opakovane lzive podsouvate ze bych byl radeji aby ceny byly jako v roce 2002
Vy sám jste opakovaně rok 2002 uváděl jako rok, kdy to fungovalo lépe, než dnes.

at prebytek davaji na charitu kdyz uz nechtej zlevnit tak aby jim prijmy jen pokryly naklady se spravou .cz domeny spojene, a podnikaji si ZA SVE a na vlastni odpovednost na volnem TRHU s cim chteji
Přebytek využívají ve veřejném zájmu, v souladu se stanovami. Nevím, jakým právem byste chtěl určovat, co má CZ.NIC dělat. To byste se musel stát jediným vlastníkem, a to nejste.

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #196 kdy: 21. 05. 2018, 09:53:56 »
a co jineho jsem si asi mohl myslet, kdyz ve vyrocni zprave za rok 2001 jsem to nasel, pak byly velke zmeny a posleze jsem to nemohl ve VZ 2002 2003 najit, co jineho mne melo napadnout ?
Měl jste nejdřív hledat chybu u sebe a ne hned obviňovat někoho jiného ze zlého úmyslu. I kdyby to tam opravdu nebylo, proč u vás je to chyba a u jiného zlý úmysl? A že jste to nemohl najít – obsah začíná na straně 2, v něm je položka Výkaz zisků a ztrát uvedena. Co jste na tom nemohl najít?

cisla neokecate tecka.
Za rok 2002 to bylo 1 756, za rok 2016 to bylo 456 723. Takže se za ty roky CZ.NIC řádově zlepšil. Čísla neokecáte.

navic mi opakovane lzive podsouvate ze bych byl radeji aby ceny byly jako v roce 2002
Vy sám jste opakovaně rok 2002 uváděl jako rok, kdy to fungovalo lépe, než dnes.

at prebytek davaji na charitu kdyz uz nechtej zlevnit tak aby jim prijmy jen pokryly naklady se spravou .cz domeny spojene, a podnikaji si ZA SVE a na vlastni odpovednost na volnem TRHU s cim chteji
Přebytek využívají ve veřejném zájmu, v souladu se stanovami. Nevím, jakým právem byste chtěl určovat, co má CZ.NIC dělat. To byste se musel stát jediným vlastníkem, a to nejste.

vybirate se jen cisla co se vam hodi, kazdy normalni clovek (tezko nekdo tady z rootu) si ty cisla a roky (napr. 2008-2011 nez to "rozjeli") co jsem linkoval (vsimnete si ze ja linkuju, vy jen tlucete hubou naprazdno) umi porovnat

maji vybirat jen takove prijmy ktere prokazatelne potrebuji na spravu .cz domeny, vzhledem k tomu ze cenu (tj. prijmy) si urcuji sami tak samozrejme me zajimaji jejich zbytecne nafoukle naklady na cinnosti ke kterym si je uz vubec obcane nevolili (a opravdu mne ti "clenove"nezastupuji, ja je nevolil) a svevolne o ne rozsiruji svuj predmet cinnosti o ktere se jich nikdo neprosil, treba mojeID kolik tam zbytecne utopili se z niceho nedozvim, je to vsechno jen souhrne v predmetnych polozkach vykazu zisku a ztrat ci rozvahy (shcvalne skryto pred zraky verejnosti, ne predkladani uctu "clenum"ktere jsem nevolil mne nezajima

Lol Phirae

« Odpověď #197 kdy: 21. 05. 2018, 10:04:00 »
Lojzo, za $185.000 + režie si můžeš založit TLD třeba .lojza a tam se realizovat. https://newgtlds.icann.org/en/

PetrM

« Odpověď #198 kdy: 21. 05. 2018, 10:24:39 »
vybirate se jen cisla co se vam hodi, kazdy normalni clovek (tezko nekdo tady z rootu) si ty cisla a roky (napr. 2008-2011 nez to "rozjeli") co jsem linkoval (vsimnete si ze ja linkuju, vy jen tlucete hubou naprazdno) umi porovnat

maji vybirat jen takove prijmy ktere prokazatelne potrebuji na spravu .cz domeny, vzhledem k tomu ze cenu (tj. prijmy) si urcuji sami tak samozrejme me zajimaji jejich zbytecne nafoukle naklady na cinnosti ke kterym si je uz vubec obcane nevolili (a opravdu mne ti "clenove"nezastupuji, ja je nevolil) a svevolne o ne rozsiruji svuj predmet cinnosti o ktere se jich nikdo neprosil, treba mojeID kolik tam zbytecne utopili se z niceho nedozvim, je to vsechno jen souhrne v predmetnych polozkach vykazu zisku a ztrat ci rozvahy (shcvalne skryto pred zraky verejnosti, ne predkladani uctu "clenum"ktere jsem nevolil mne nezajima

Jasně, takže budou pracovat tak, že budou mít někde spreadsheet se seznamem domén a jejich vlastníků, týpka na telefonu a ten potvrdí, že doména je volná a že si ji může člověk hodit do DNS? A když má dovolenou, tak v rámci katování costů nebude náhrada a během dvou týdnů si nikdo nic nezaregistruje? A když se sekretářka rozseká v autě, ak se neregistruje, dokud se nenajde a neproškolí náhrada? Tak to jo, to by bylo zlepšení.

Jenom zbývá dodat, jak by držitel domény hodil do DNS svůj záznam? Provozování DNS se totiž dá hodit bokem jako "provoz DNS systému" a cz.nic se pak na to může vykašlat. A pro TLD je potřeba mít autoritativní server, jinak nefunguje (protože klient se nedostane z rootu na DNS držitele domény)...

Ve třech lidech to jde fakt dělat jenom s tou tabulkou ve spreadsheetu. Jeden vydává faktury, jeden to předává externí firmě a jeden jim podepisuje výplaty a dovolený. V okamžiku, kdy se začnou starat o DNS servery, bez minimálně 2-3 "ajťáků" to nemá smysl. Jak začnou provozovat nějaký registrační systém, tak pro ně musí mít nějakýho admina. A pokud si vyvinou vlastní registrační systém, tak potřebují vývojáře, tesťáky, někoho na dokumentaci,... Pak naskáčou lidi na technické podpoře,... A už je jich o řád víc, než by stačilo na "Deleguj a kasíruj s.r.o." S o hodně vyšší kvalifikací a tím i cenou... Jenom to holt bude s bonusem v podobě záznamu v DNS a nepřetržitýho provozu bez ohledu na to, kdy jde slečna registrátorka na gyndu.

Btw, k těm číslům. Číslo je jenom číslo, samo o sobě nedává smysl. Je potřeba vědět, co to číslo znamená (veličina, jednotky, poměr čeho, co a jak se měřilo). Jinak je to jak na té ruské ponorce, jak kapitán volá do strojovny: "Skolko?" "30" "Čeho 30?" "Čeho skolko?"

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #199 kdy: 21. 05. 2018, 10:33:21 »
vsechno je tam nepruhledne skryte za celkovymi polozkami, melo by to byt rozklicovane minimalne podle jednotlivych cinnosti (aktivit) jak si ktera vede, kolik ma ta ktera prijmy vydaje zamestnancu (cast uvazku), hosp. vysledek .. o nicem takovem se verejnost nema sanci dozvedet z jejich vyrocnich zprav, jak se to od nejpozdeji od roku 2012 rozjelo, celkovy hosp. vysledek uz je horsi nez mezi lety 2008-2011

ona to zase takova raketova veda nebude ta sprava cz domeny (dns), predpokladam ze kdyby se vypsalo vyberove rizeni, naslo by se vice zajemcu to provozovat, to ovsem nekdo nechce pripustit

kdr

« Odpověď #200 kdy: 21. 05. 2018, 10:54:02 »
vsechno je tam nepruhledne skryte za celkovymi polozkami, melo by to byt rozklicovane minimalne podle jednotlivych cinnosti (aktivit) jak si ktera vede, kolik ma ta ktera prijmy vydaje zamestnancu (cast uvazku), hosp. vysledek .. o nicem takovem se verejnost nema sanci dozvedet z jejich vyrocnich zprav, jak se to od nejpozdeji od roku 2012 rozjelo, celkovy hosp. vysledek uz je horsi nez mezi lety 2008-2011

ona to zase takova raketova veda nebude ta sprava cz domeny (dns), predpokladam ze kdyby se vypsalo vyberove rizeni, naslo by se vice zajemcu to provozovat, to ovsem nekdo nechce pripustit

Tak se staňte členem sdružení a prosaďte si to žvanile.

To tý doby jste pro mě jedním z nablblých trollů. ;)

PetrM

« Odpověď #201 kdy: 21. 05. 2018, 10:57:32 »
vsechno je tam nepruhledne skryte za celkovymi polozkami, melo by to byt rozklicovane minimalne podle jednotlivych cinnosti (aktivit) ...

Jasně, takže když se rozhodnu pro dovolenou u moře, tak nebude důležitý včasný odlet, čistý pokoj v hotelu, výhled na moře, přijatelná cena, kvalita jídla a další "nepodstatný detaily". Bude podstatný, jestli cestovka rozúčtuje dopravu, suroviny pro jídlo, kolik % času strávil kuchař přípravou jídla pro tvou rodinu a jaký má plat,... Když dostaneš takový účet, užiješ si i pláž zamořenou ropou někde za polárním kruhem, štěnice a psí žrádlo.

Nechápeš, že cz.nic dělá krom správy domény věci, který komerční firmy dělat nechtějí/nemůžou? Třeba jeden čas (nevím, jestli už s tím skončili) jsem postřehl, že v TV bylo cosi o tom, jak se chovat na netu. Pod hlavičkou cz.nic. Konkrétní ISPík by to těžko dělal, nezaplatí se mu to a musí vykazovat zisk. Ale sdružení firem, který to nic nestojí, se může domluvit, že tohle udělá z peněz sdružení a v jeho režii... Vydělají na tom jak koncáci (např. varování před phishingem), tak i firmy (protože nemusí na hotline řešit nějaký triviální problémy zákazníků).

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #202 kdy: 21. 05. 2018, 11:09:21 »

Tak se staňte členem sdružení a prosaďte si to žvanile.

To tý doby jste pro mě jedním z nablblých trollů. ;)

ja se nechci stavat niceho clenem a neco prosazovat, je smutne co mi navrhujete kdyz to co pozaduji je zcela normalni a prirozene v normalnim svete, o to vic u neziskovky ci z.s.p.o jak chcete by melo byt vse kristalove ciste a pruhledne pro verejnost ktere se nikdo nepta jestli souhlasi s jejich cenovou politikou a vubec tim, jak naklada s vypalnym co si podoji od verejnosti pres svuj cenik

HyperLama Ltd.

« Odpověď #203 kdy: 21. 05. 2018, 11:16:38 »
ja se nechci stavat niceho clenem a neco prosazovat

No, tak jim do toho přestaň žvanit! Spolek zahrádkářů Kersko tě taky přinejlepším kopne do peerdele, až jim začneš vykládat, že mají zbytečně nafouklé náklady, že si mají odděleně účtovat pěstování mrkve a opravy motyček a přebytky cibule rozdávat neziskovkám.

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #204 kdy: 21. 05. 2018, 11:37:15 »
ja se nechci stavat niceho clenem a neco prosazovat

No, tak jim do toho přestaň žvanit! Spolek zahrádkářů Kersko tě taky přinejlepším kopne do peerdele, až jim začneš vykládat, že mají zbytečně nafouklé náklady, že si mají odděleně účtovat pěstování mrkve a opravy motyček a přebytky cibule rozdávat neziskovkám.

mezi Spolek zahrádkářů Kersko a CZ.NIC je podstatny rozdil, ktery je nad Vase chapani

PetrM

« Odpověď #205 kdy: 21. 05. 2018, 12:29:20 »
ja se nechci stavat niceho clenem a neco prosazovat, je smutne co mi navrhujete ...

To je jak jeden kolega, co zásadně nechodí k volbám, na zastupitelstvo by ho nedostali ani párem volů a pak nadává, co sedá na radnici za matly, že o ničem neinformují a že to dělají blbě. Nic mu nebrání se zapojit, krom toho, že je posera a bojí se, že by to sám pohnojil ještě víc.

Když chceš něco změnit, tak to zkus. Brečet umí i batole.

... kdyz to co pozaduji je zcela normalni a prirozene v normalnim svete, o to vic u neziskovky ci z.s.p.o jak chcete by melo byt vse kristalove ciste a pruhledne ...

V normálním světě za plotem tvýho paláce se služebnictvem v bílých pláštích jsou dvě kategorie subjektů - ve vlastnictví státu (veřejnosti), a pak komerční firmy. Lidi můžou kontrolovat hospodaření těch veřejných. U komerčních to dělá finančák a případně policie. CZ.NIC není vlastněn ani státem, ani žádnou jeho organizační složkou, tudíž veřejnosti je do toho asi tolik, co do hospodaření koloniálu Franty Vocáska v Hnědé Díře.

pro verejnost ktere se nikdo nepta jestli souhlasi s jejich cenovou politikou a vubec tim, jak naklada s vypalnym co si podoji od verejnosti pres svuj cenik

Zajímavý je, že jsem si nevšiml, že bych jako veřejnost (= občan ČR) cokoliv platil cz.nic. Pokud to tak je, prosím doložit (taková povinnost platit je jistě ve sbírce zákonů, stejně jako koncesionářský poplatek za TV). Veřejnost má, pokud vím, naopak služby související s doménou zdarma - whois a překlad domény na IP adresu.

Platí jim výhradně ten, komu to vyplývá ze smlouvy. Pokud chci jako firma nebo soukromá osoba doménu, jdu za registrátorem a platím registrátorovi, ne cz.nic. Vyberu si registrátora podle toho, co k tomu chci (podle toho, co nabízí - hosting, server, nebo rovnou CMS) a teprve on platí cz.nic.

Nebyl by tam nějaký jiný blábol? Tohle už je nuda

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #206 kdy: 21. 05. 2018, 14:17:29 »
ja se nechci stavat niceho clenem a neco prosazovat, je smutne co mi navrhujete ...

To je jak jeden kolega, co zásadně nechodí k volbám, na zastupitelstvo by ho nedostali ani párem volů a pak nadává, co sedá na radnici za matly, že o ničem neinformují a že to dělají blbě. Nic mu nebrání se zapojit, krom toho, že je posera a bojí se, že by to sám pohnojil ještě víc.

Když chceš něco změnit, tak to zkus. Brečet umí i batole.

... kdyz to co pozaduji je zcela normalni a prirozene v normalnim svete, o to vic u neziskovky ci z.s.p.o jak chcete by melo byt vse kristalove ciste a pruhledne ...

V normálním světě za plotem tvýho paláce se služebnictvem v bílých pláštích jsou dvě kategorie subjektů - ve vlastnictví státu (veřejnosti), a pak komerční firmy. Lidi můžou kontrolovat hospodaření těch veřejných. U komerčních to dělá finančák a případně policie. CZ.NIC není vlastněn ani státem, ani žádnou jeho organizační složkou, tudíž veřejnosti je do toho asi tolik, co do hospodaření koloniálu Franty Vocáska v Hnědé Díře.

pro verejnost ktere se nikdo nepta jestli souhlasi s jejich cenovou politikou a vubec tim, jak naklada s vypalnym co si podoji od verejnosti pres svuj cenik

Zajímavý je, že jsem si nevšiml, že bych jako veřejnost (= občan ČR) cokoliv platil cz.nic. Pokud to tak je, prosím doložit (taková povinnost platit je jistě ve sbírce zákonů, stejně jako koncesionářský poplatek za TV). Veřejnost má, pokud vím, naopak služby související s doménou zdarma - whois a překlad domény na IP adresu.

Platí jim výhradně ten, komu to vyplývá ze smlouvy. Pokud chci jako firma nebo soukromá osoba doménu, jdu za registrátorem a platím registrátorovi, ne cz.nic. Vyberu si registrátora podle toho, co k tomu chci (podle toho, co nabízí - hosting, server, nebo rovnou CMS) a teprve on platí cz.nic.

Nebyl by tam nějaký jiný blábol? Tohle už je nuda

cenik CZ.NIC defacto urcuje ceny za ktere nabizeji Registratori (pripadne zlevneni je cista dotace z penez Registratora do jeho vlastnich pasiv). tecka

zbytek jsou blbosti ke kterym se uz nebudu vyjadrovat uz to tady bylo vicekrat vyvraceno

troufam si tvrdit ze exkluzivitu jakou ma CZ.NIC tezko budeme u jineho subjektu v CR hledat (byt v jinem oboru), uz to je alarmujici ze si takovy subjekt vezme vsechny jako rukojmi jim pro sebe svevolne urcene cenove politiky (a posleze libovolneho nakladani s takto krasne vytvorenym "ziskem") , takovy kockopes je rarita

PetrM

« Odpověď #207 kdy: 21. 05. 2018, 14:53:41 »
Tak znovu. Jak to chodí v hospodě:

a) Mám chuť na škopek. Vyberu si značku (třeba Starobahno). Podle toho (a dalších atributů, jako chuť utopenců nebo nohy pinglice) si vyberu hospodu, jdu tam, vylemtám škopek a zaplatím je hospodskýmu (neposílám to na účet pivovaru).
b) Chci se potkat s kamarády, vím, že jsou v konkrétní hospodě. Objednám si škopka podle konkrétní nabídky té hospody. Pak škopka zaplatím pinglovi.
c) Chytnu se na akci "škopek k meníčku zdarma", dám si škopka k jídlu a bez ohledu na ceník pivovaru ho platí hospoda.
d) Valím do "luxusní knajpy", kde je škopek o polovičku dražší, protože chcu zamachrovat. Rozdíl mezi ceníkovou cenou pivovaru a tím, co dám hospodskýmu, shrábne hospodský.
e) Nemám chuť na škopka, nedám si škopka a neplatím škopka.

Starobahno se nedělá v Litoveli, Litovel se nedělá v Plzni a Plzeň se nevaří ve štatlu. A ať si dám zvolenou značku v které hospodě si zamanu, stejně se do vaří v jednom konkrétním pivovaru. Nemůžu si dát Gambáč z Jihlavy, to je přece nesmysl. A asi bych byl za debila, kdybych se dožadoval, aby co dva roky probíhal soutěž, kdo bude vařit Holbu.

No a budeš se divit, s doménama je to stejný:
a) Chci doménu, vyberu konkrétní TLD. Podle toho a dalších atributů (hosting, certifikáty,...) vyberu registrátora. Doménu zaplatím registrátorovi.
b) Mám už hafo věcí u jednoho registrátora, tak jdu k němu a vyberu si TLD z jeho nabídky. Doménu zase lepím registrátorovi.
c) Chytnu se na akci "Virtuál s 8GB RAM s doménou na dva roky zdarma", pronajmu si virtuál a doménu + obnovovací poplatek lepí registrátor.
d) Registrátor si něco přirazí, neřeším to, připlatím si.
e) Nechci doménu, neplatím doménu

Registrátor je hospoda, registr (cz.nic) je pivovar. A teď se zhluboka nadechni a zapnito kulatý, co je mezi krkem a čepicí. To je ale divný, že s doménou to funguje stejně, jako s pivem, žrádlem, autama a hadrama...

« Odpověď #208 kdy: 21. 05. 2018, 14:54:14 »
vybirate se jen cisla co se vam hodi
Ne, to děláte vy. Já jsem si ta dvě čísla prostě vymyslel. Protože čísla sama o sobě neznamenají vůbec nic. Což zjevně nechápete, když jste se spokojil se dvěma náhodnými čísly a vůbec vás nenapadlo pátrat po jejich významu.

maji vybirat jen takove prijmy ktere prokazatelne potrebuji na spravu .cz domeny
Řekl kdo?

cinnosti ke kterym si je uz vubec obcane nevolili
Proč by je měli volit občané? Občanům doména nepatří. Domény patří ICANN, který správu TLD deleguje, a v případě TLD .cz se správu rozhodl delegovat na CZ.NIC. Pokud zbožňujete trh, měl byste snad také uznávat soukromé vlastnictví.

opravdu mne ti "clenove"nezastupuji, ja je nevolil
To je ovšem vaše chyba, nikdo vám v tom nebrání. To je jako kdybyste nešel k parlamentním volbám, a pak byste ještě chtěl diktovat, kdo bude ve vládě.

Myslím, že už jste dostatečně ukázal, že vám vůbec nejde o blaho českého internetu nebo o doménu .cz. Vy byste prostě jenom chtěl, aby všechno bylo po vašem, a štve vás, že CZ.NIC patří ke světové špičce.

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #209 kdy: 21. 05. 2018, 16:45:39 »
nema to cenu, budoucnost ukaze