Volební právo je něco podstatně jiného. Výsledek voleb ovlivňuje každého občana mnoha různými způsoby, což je dost podstatný rozdíl od domén, které většina občanů ani nemá. Navíc tu máme zastupitelskou demokracii, takže volbou může aktivita občana klidně skončit (ne že by to bylo správně). Dále existuje mnoho různých mechanismů určených k vyvažování a kontrole – volí se různým způsobem a v různých časech do různých institucí, máme soudní systém, máme Ústavní soud.
Takže mi nevkládejte do úst, co jsem neřekl – já jsem rád, že CZ.NIC má od státu dostatečný odstup, to vy byste chtěl CZ.NIC zestátnit.
Celý problém CZ.NICU je to, že obsluhuje jednu důležitou veřejnou část našeho života
To tedy přeháníte opravdu hodně.
dosazen na své místo byl jinak, než prostředky české (zastupitelské) demokracie
Mně, jako občanovi ČR je vlastně jedno, jestli to ICANN/IANA dělá dobře, mně vadí, že mandát pro vykonávání takto důležité funkce nepřichází z ČR.
To víme od začátku, že vám je jedno, jestli to funguje dobře, protože vám vadí, že není po vašem. Akorát máte smůlu, protože domény si nevymyslela ČR, takže mandát má prostě ten, na koho to delegoval ten, kdo si domény vymyslel. Vymyslete něco lepšího, než domény, přesvědčte celý svět, aby to začal používat, a budete vy moci rozhodovat, kdo to bude spravovat.
To, že by spolurozhodovací právo měli držitelé domén byla jen jedna varianta, ve skutečnosti mi přijde čistší systém zřízení a kontroly Českou republikou (parlamentem).
Ta jedna varianta ale platí. Já na zestátnění nic čistého nevidím a nevidím k tomu žádný rozumný důvod (to, že vy byste chtěl, pro mne dostatečný důvod není).