Kampaň Turris Mox končí, co může za nezájem?

Re:Kampaň Turris Mox končí, co může za nezájem?
« Odpověď #210 kdy: 21. 05. 2018, 17:35:58 »
Znáte stanovy CZ.NIC? Víte, kdo může být členem? Každá právnická osoba, která vlastní doménu (a nemá problémy se zákonem). Nemyslím si, že by do toho měli mluvit všichni uživatelé, ale právě vlastníci domén – a tak už to dnes je. Vyloučeny jsou z toho jen fyzické osoby, které vlastní doménu, ale nemyslím si, že by to bylo reálné omezení (navíc je dané právní formou sdružení, členem sdružení právnických osob holt asi nemůže být fyzická osoba).

Takže jsme po sáhodlouhé diskusi dospěli k tomu, že vaše představa, jak by CZ.NIC měl fungovat, popisuje to, jak dnes CZ.NIC funguje. Příště, až zase budete mermomocí chtít něco měnit, zkuste si nejdřív zjistit aktuální stav.

Nemusí být přímo členem, ale budiž, chcete-li? Jen by jím měl být automaticky každý uživatel domény (= držitel, nemyslím tím návštěvníka) už tím, že zaplatí za doménu. Houby tak, jak píšete, funguje.

« Odpověď #211 kdy: 21. 05. 2018, 17:47:04 »
Nemusí být přímo členem, ale budiž, chcete-li? Jen by jím měl být automaticky každý uživatel domény (= držitel, nemyslím tím návštěvníka) už tím, že zaplatí za doménu. Houby tak, jak píšete, funguje.

Proc?

« Odpověď #212 kdy: 21. 05. 2018, 17:49:35 »
Jen by jím měl být automaticky každý uživatel domény už tím, že zaplatí za doménu.
Proč? Stejně by pak nehlasoval ani se na chodu nijak nepodílel. Byla by kolem toho neuvěřitelná byrokracie, a prakticky by to fungovalo stejně, jako dnes. Takhle je členem ten, kdo o to má zájem.

« Odpověď #213 kdy: 21. 05. 2018, 18:03:37 »
Proč? Stejně by pak nehlasoval ani se na chodu nijak nepodílel. Byla by kolem toho neuvěřitelná byrokracie, a prakticky by to fungovalo stejně, jako dnes. Takhle je členem ten, kdo o to má zájem.

Bavíme se čistě hypoteticky. Důvodem je to, pokud bychom chtěli opravdu spravedlivý systém, aby každému právo podílet se vzniklo automaticky, bez stavění bariér (tedy nutnost se přihlašovat, platit členský příspěvěk apod.). Každý se pak může rozhodnout, jestli se bude účastnit aktivně, pasivně (sledovat), neúčastnit, nebo zasahovat jen do záležitostí, které mu přijdou důležité.

Ale to už jsme od reality hodně daleko.

« Odpověď #214 kdy: 21. 05. 2018, 18:24:32 »
Bavíme se o rozdílu mezi tím, jak dnes CZ.NIC funguje, a jak by podle vás fungovat měl. To je samozřejmě porovnávání reality a hypotetické situace – ovšem když vy tvrdíte, že dnes je to úplně špatně a mělo by to fungovat tím vaším způsobem, rád bych věděl, v čem je ten zásadní rozdíl.

Důvodem je to, pokud bychom chtěli opravdu spravedlivý systém, aby každému právo podílet se vzniklo automaticky, bez stavění bariér (tedy nutnost se přihlašovat, platit členský příspěvěk apod.).
Proč by zrovna tenhle systém měl být spravedlivý? Já naopak za spravedlivý považuju přístup, kdy ten, kdo do toho chce kecat, musí projevit alespoň minimální snahu.

« Odpověď #215 kdy: 21. 05. 2018, 18:25:40 »

Bavíme se čistě hypoteticky. Důvodem je to, pokud bychom chtěli opravdu spravedlivý systém, aby každému právo podílet se vzniklo automaticky, bez stavění bariér (tedy nutnost se přihlašovat, platit členský příspěvěk apod.). Každý se pak může rozhodnout, jestli se bude účastnit aktivně, pasivně (sledovat), neúčastnit, nebo zasahovat jen do záležitostí, které mu přijdou důležité.

Ale to už jsme od reality hodně daleko.

Pises "spravedlivy", ale jako bys proste jenom chtel prudit do toho, jak to NIC/ICANN delaji...

« Odpověď #216 kdy: 21. 05. 2018, 18:25:44 »
Proč by zrovna tenhle systém měl být spravedlivý? Já naopak za spravedlivý považuju přístup, kdy ten, kdo do toho chce kecat, musí projevit alespoň minimální snahu.

Minimální snahou je placení poplatku za doménu generující hospodářský výsledek po zdanění 15 - 20 M ročně, a to i přes velké (a dobré) aktivity CZ.NICU.

HyperLama Ltd.

« Odpověď #217 kdy: 21. 05. 2018, 18:53:39 »
Jen by jím měl být automaticky každý uživatel domény (= držitel, nemyslím tím návštěvníka) už tím, že zaplatí za doménu.

Jojo. Každý bude členem, a CZ.NIC bude pořádat valnou hromadu na Strahově, protože přece Šilhavý říkal, že elektronicky to je nelegální, a že si chce pokecat.

::) ;D

« Odpověď #218 kdy: 21. 05. 2018, 18:59:45 »
Jojo. Každý bude členem, a CZ.NIC bude pořádat valnou hromadu na Strahově, protože přece Šilhavý říkal, že elektronicky to je nelegální, a že si chce pokecat.

Nevím proč si z toho děláte legraci. Jsou např. družstva o tisících členech, pak se vysílají delegáti samospráv. Ale setkání jak samosprávy, tak členské schůze se musí konat.

Viktor Kožený, HPH

« Odpověď #219 kdy: 21. 05. 2018, 19:15:08 »

Nevím proč si z toho děláte legraci.

Já to vím...  ;D :D ;D :D ;D :D

« Odpověď #220 kdy: 21. 05. 2018, 22:11:28 »
Minimální snahou je placení poplatku za doménu generující hospodářský výsledek po zdanění 15 - 20 M ročně, a to i přes velké (a dobré) aktivity CZ.NICU.
Pokud platíte za domény .cz tolik, že z toho má CZ.NIC zisk 15–20 milionů ročně, určitě pro vás nebude problém zaplatit těch 5 000 Kč jako vstupní poplatek.

A pokud platíte za jednu doménu, to opravdu není projev snahy o zlepšení českého internetu. Je pozoruhodné, jak často se stává, že někdo zaplatí 150 Kč, a získá pocit, že by tím měl dostat právo rozhodovat o desítkách milionů.

« Odpověď #221 kdy: 22. 05. 2018, 06:55:23 »
Pokud platíte za domény .cz tolik, že z toho má CZ.NIC zisk 15–20 milionů ročně, určitě pro vás nebude problém zaplatit těch 5 000 Kč jako vstupní poplatek.

A pokud platíte za jednu doménu, to opravdu není projev snahy o zlepšení českého internetu. Je pozoruhodné, jak často se stává, že někdo zaplatí 150 Kč, a získá pocit, že by tím měl dostat právo rozhodovat o desítkách milionů.

Vaše úvaha je bestiální. Stejnou logikou bychom mohli tedy říct, že volbení právo v ČR by se také kupovalo za 5000 Kč, protože to není tak moc peněz pro toho, kdo chce ovlivňovat dění v zemi. Nebo, dokonce, měli bychom to volební právo odvozovat od toho, jak kdo přispívá k našemu HDP. ...přesně to jste teď řekl.

Celý problém CZ.NICU je to, že obsluhuje jednu důležitou veřejnou část našeho života, ale dosazen na své místo byl jinak, než prostředky české (zastupitelské) demokracie. Mně, jako občanovi ČR je vlastně jedno, jestli to ICANN/IANA dělá dobře, mně vadí, že mandát pro vykonávání takto důležité funkce nepřichází z ČR. To, že by spolurozhodovací právo měli držitelé domén byla jen jedna varianta, ve skutečnosti mi přijde čistší systém zřízení a kontroly Českou republikou (parlamentem).

« Odpověď #222 kdy: 22. 05. 2018, 07:27:40 »
Volební právo je něco podstatně jiného. Výsledek voleb ovlivňuje každého občana mnoha různými způsoby, což je dost podstatný rozdíl od domén, které většina občanů ani nemá. Navíc tu máme zastupitelskou demokracii, takže volbou může aktivita občana klidně skončit (ne že by to bylo správně). Dále existuje mnoho různých mechanismů určených k vyvažování a kontrole – volí se různým způsobem a v různých časech do různých institucí, máme soudní systém, máme Ústavní soud.

Takže mi nevkládejte do úst, co jsem neřekl – já jsem rád, že CZ.NIC má od státu dostatečný odstup, to vy byste chtěl CZ.NIC zestátnit.

Celý problém CZ.NICU je to, že obsluhuje jednu důležitou veřejnou část našeho života
To tedy přeháníte opravdu hodně.

dosazen na své místo byl jinak, než prostředky české (zastupitelské) demokracie

Mně, jako občanovi ČR je vlastně jedno, jestli to ICANN/IANA dělá dobře, mně vadí, že mandát pro vykonávání takto důležité funkce nepřichází z ČR.
To víme od začátku, že vám je jedno, jestli to funguje dobře, protože vám vadí, že není po vašem. Akorát máte smůlu, protože domény si nevymyslela ČR, takže mandát má prostě ten, na koho to delegoval ten, kdo si domény vymyslel. Vymyslete něco lepšího, než domény, přesvědčte celý svět, aby to začal používat, a budete vy moci rozhodovat, kdo to bude spravovat.

To, že by spolurozhodovací právo měli držitelé domén byla jen jedna varianta, ve skutečnosti mi přijde čistší systém zřízení a kontroly Českou republikou (parlamentem).
Ta jedna varianta ale platí. Já na zestátnění nic čistého nevidím a nevidím k tomu žádný rozumný důvod (to, že vy byste chtěl, pro mne dostatečný důvod není).

PetrM

« Odpověď #223 kdy: 22. 05. 2018, 07:41:46 »

Rozumím dobře, že zakoupením produktu nebo služby bych se měl stát automaticky akcionářem nebo členem správní rady? Když si koupím rohlík, tak se stanu akcionářem pekárny? Když si koupím buřta, tak se stanu akcionářem řeznictví? A že když přijedu za bratrancem na návštěvu, tak se hned stanu členem jeho bytovýho družstba, stejně jako instalatér, co mu přijel opravit kohoutek?

Hele, řekni při vizitě primčovi, že by to chtělo změnit dávkování těch lentilek, co ti sestra nosí, protože nějak nefungujou.

« Odpověď #224 kdy: 22. 05. 2018, 08:07:28 »
Rozumím dobře, že zakoupením produktu nebo služby bych se měl stát automaticky akcionářem nebo členem správní rady? Když si koupím rohlík, tak se stanu akcionářem pekárny? Když si koupím buřta, tak se stanu akcionářem řeznictví? A že když přijedu za bratrancem na návštěvu, tak se hned stanu členem jeho bytovýho družstba, stejně jako instalatér, co mu přijel opravit kohoutek?

Hele, řekni při vizitě primčovi, že by to chtělo změnit dávkování těch lentilek, co ti sestra nosí, protože nějak nefungujou.

Pletete jabka a hrušky. Doména .cz má patřit Česku a ne soukromé firmě.