Mohl bys teda už konečně říct, co přesně po nich chceš a co přesně se ti na jejich chování nezdá?
Stačí pár příkladů.
1. CZ.NIC je firma s obrovským naakumulovaným ziskem - viz jejich výroční zprávy. Doposud investovali peníze do projektů sami a měli neoddiskutovatelné úspěchy. Proč jdou s Turrisem na Indiegogo? V kampani na Iniegogo o tom nepíší ani řádku.
2. Pokud byla Omnia úspěšná, proč nevydělala na Mox? Crowdfunding by měl podnikání nastartovat a ne dotovat navždy.
3. CZ.NIC má monpol na správu TLD .cz (který má aniž by aspoň čas od času bylo výběrové řízení). Tvoří si image div ne neziskovky, zatímco jediné, co mají ve stanovách je odlití peněz do fondů. Mimochodem, fondy se dají lehce rozdělit mezi členy, stačí valná hromada. Této image využívají v marketingu Turrise. To je morálně dosti pochybné.
4. Vlastnosti Moxu prezentují salámovou metodou. Po plátcích. Takový postup by mi seděl k hrubě komerční firmě, a ne k takové, která se hlásí k tomu, že pracuje na projektu zvyšujícím bezpečnost internetu.
5. Samotný koncept je ideově pochybný. Kombinovat "bezpečný router" ve stejné škatuli, která má výkon a možnosti, které se hodí pro služby, které na routeru nemají co dělat, pokud se chceme bavit o bezpečnosti. (Nechť to dělají, ale pak ať vynechají řeči o bezpečnosti).
6. Průbeh projektu je netransparentní. To nelze považovat za správné za situace, kterou jsem popsal. Přispěvatel má kriticky málo informací. Může vycházet akorát tak z dobrého jména CZ.NICU, ale ten toto svoje dobré jméno pouze využívá jako reklamu. Ve skutečnosti by mohl CZ.NIC vývoj hravě zafinancovat sám - takže jde o hru s přispěvateli.
7. Pokud CZ.NIC nechce nést finanční rizika, ani ve skutečnosti nejde o bezpečný router, pak se ptám, proč nebyl na vývoj Turrisu založen úplně samostatný startup?
8. Omnia nebyla úspěšná. Podle některých je úspěch 9násobné překročení cíle na Indiegogo, podle mě je cca 4500 prodaných kusů sakra málo.
9. Omnia své uživatele zklamala. Jsou i negativní ohlasy. Prodejci nemají Omnie skladem (mají je na tzv. "externím skladu" = rozuměj: u dodavatele), a to i přesto, že cena neustále klesá.
10. TurrisOS není vyladěný. Ve výchozím stavu nelze využít hardwarové možnosti zařízení. Při custom nastavení zase aktualizace blbnou.
11. Kampaň na Indiegogo na Turris Mox je průšvih. Podle mě se jedná o reakci lidí na nesplněná očekávání u Omnií. CZ.NIC ovšem mlčí a místo přímé a upřímné komunikace s přispěvateli hazí jen další a další marketingově sluníčkové kydy.
---
Řešení by mohlo být spousta, mnozí je zde navrhovali. Mohlo by jít o osamostatnění projektu od CZ.NICU. Nebo třeba o nezávislý vývoj TurrisOS a jeho dobrou podporu. Nebo o upstream commity do OpenWRT. Nebo o vysvětlení finanční stránky projektu a jaké jsou dlouhodobé cíle. Nebo zavedení podpory, která bude zajímavá pro firemní zákazníky. Nebo vytvoření TurriOS tak, aby dokázal využít hardware bezpečně a v rámci uživatelsky přívětivé konfigurace. ... ... ... ... Bez změny se za Turrisy zavře voda, protože se dál nebudou lišit od kdejaké "Číny" za zlomek ceny, a všechno úsilí půjde vniveč.