Aha. Právě proto máme zákony na ochranu spotřebitele, právě proto babičky nakupují hrnce za 40 t. Kč. Právě proto máme profesionálně zpracované reklamní kampaně (vždyť by to stačilo napsat slovy, každý umí číst).
Vážně si myslíte, že Indiegogo je srovnatelné s prodejem hrnců za 40 tisíc babičkám? Mohl byste být konkrétnější, které praktiky Indiegogo vám připadají podobné a podvodné?
Zatím se mi to tak nejeví, zatím vidím spíš alarmující signály.
Já vám to věřím. Ale už jsem se vám několikrát snažil jemně naznačit, že ne všechno, co vidíte, má nějaký základ v reálném světě.
S Vaším postojem, že nekriticky přijímáte to, že CZ.NIC je dobrý a nedělá chyby (či dokonce čuňárny)
Zase si vymýšlíte.
každý přispěvatel si za to může sám, pokud se možná nechal i napálit
Pokud, možná… Zase vidíte něco, co není?
Turris stačilo propagovat trochu realističtěji
On byl propagován nerealisticky? V čem?
dát mu dva, tři jasné usecasy a na ně se zaměřit
To je vskutku brilantní nápad – zařízení, které se od ostatních liší tím, že je univerzální, omezit na dva tři usecase.
Bohužel, hardware je dimenzovaný jako všeslibný, ale software k němu sladit je oříšek
Mám dvě Omnie, na jedné mám SFP, VLANy, LXC kontejnery, zpočátku jsem tam měl uplink i jednu vnitřní síť na jednom portu – a se softwarem jsem nikdy žádný problém neměl. Asi dělám něco špatně.
Mox své cíle neplní, kampaň na Indiegogo nedopadá vůbec dobře
Vy po ostatních požadujete naprosto přesné specifikace, ale sám pak takhle básníte. Jestli Mox cíl kampaně splní či nesplní se bude vědět za pět dní. Omnia získala za poslední týden kampaně skoro polovinu příspěvků, takže hodnotit kampaň týden před koncem je dost brzo.
Důvody mohou být různé, mezi nimi může být i to, že Omnie někoho zklamala.
A důvody pro podporu Moxu zase mohou být takové, že někdo je s Omnií spokojený. To vaše filtrování informací, které se vám nelíbí, dost zkresluje váš pohled na svět.
Oficiální údaje neexistují, dá se vycházet jedině z toho, že jsou inzeráty v bazarech a jsou za poměrně nízkou cenu. E-shopy drží Omnie na tzv. "externích skladech" - což je eufemismus k označení "skladem u dodavatele". Cena Omnií neustále klesá, což také není běžná praktika, která se dělá u výrobků, které jsou jedinečné.
Červenáte se alespoň u toho, když si takhle bohapustě vymýšlíte? To vás vážně nenapadne, že když už tady v diskusi byl odkaz na Omnii v jednom e-shopu, že si na něj někdo klikne a ověří si, jak je to s tou skladovou dostupností?
Pochybností prostě je mnoho a není pravda, že bych já nebo kdokoliv o Turrisu uvažující měl něco dokazovat.
Po vás nikdo nechce, abyste dokazoval něco o Turrisu. Po vás chceme (marně) vždy jen důkazy vašich vlastních tvrzení.
V případě crowdfundingu jsou tyto otázky legitimní
Vy se chcete u probíhající kampaně ptát na její úspěch? „Prosím vás, vy to určitě víte dopředu – vybere nakonec ty peníze nebo ne?“ Takhle jste to myslel? Nebo na co konkrétně jste se chtěl u té kampaně ptát?
Pochopil jsem také, že se nekriticky díváte na právní formu CZ.NICU.
Tohle je co zase? Jako že by podle vás CZ.NIC měl být raději sdružení vlastníků bytových jednotek? Nebo co tím chtěl básník říci?
Ano, stanovy mají své.
Chápu, lepší by bylo, kdyby měli cizí stanovy.
Zisku mají spoustu, že by mohli projekt klidně táhnout sami.
Třeba mohli. Ale to, že něco jde, ještě neznamená, že je to ta nejlepší možnost.
Můžeme se jen domýšlet, jestli zisk v 2016, který byl výrazně vyšší než předchozí roky, byl způsobený i příjmy z Omnie. Možná ano, možná ne.
A nebo se taky vůbec domýšlet nemusíte. Místo posedlostí informacemi, které nemáte, byste mohl třeba používat ty, které máte. Jinak je pozoruhodné, že podle vaší teorie byla Omnia děsný propadák, který se vůbec neprodává, a přitom vygenerovala CZ.NICu obrovský zisk.
Pokud by ale byl, nemělo by být těch několik milionů obráceno do vývoje Moxu?
Ne.
Každopádně děkuji za diskusi.
Obávám se, že pro diskusi je potřeba, aby oba diskutující četli komentáře druhé strany a vzali je na vědomí.