To je tezko radit. Mozna se podivej do psychologie, co jsi zhruba osobnostne za cloveka.
Vysvetlim na praktickem prikladu me a meho spoluzaka. Oba nas v 15 bavila technika, pocitace atd. Oba jsme to zvazovali jako karieru. On cilevedome odesel na elektroprumku, po vecerech bastlil, sel na FIT, vyhodili ho, dodelal si papir na regionalni VS, soucasne si zaridil zivnostnak, dela IT "devku pro vsechno" a je naprosto stastny. Me mezitim rodice natlacili na jazykovy gympl (asi nejlepsi rozhodnuti meho zivota), ktery jsem tak nejak prolezl, ale ziskal jsem vseobecny rozhled, po vecerech jsem si bastlil, sel jsem studovat softwarove inzenyrstvi na vybornou skolu, dneska delam programatora v IT firme, s kolegy z elektroprumky si nemam moc co rict a premyslim, ze se vratim na VS na doktorat mimo IT.
Osobne mi prijde nejdulezitejsi, abys byl v kolektivu, ktery te bude tlacit dopredu, zajimat se o veci atd. (Odstrasujici pripad: muj nejlepsi kamarad z detstvi se takhle dostal na stredni, shodou okolnosti obchodni akademii, do horsiho kolektivu, zacal chlastat extraligu a skoncil na ulici.)
+1. Mluvíš mi z duše.
Gymply jsou super. Chodí tam rozumní, cílevědomí lidé, člověk dostane jazyky, matiku a rozhled. Velká výhoda je, že u gymplu se počítá, že odtamtud mohou lidi jít všude.
Chodil jsem na víceletej gympl, a u nás ve třídě se vedle sebe vyskytovali lidé, kteří se úspěšně uchytili na medicíně, farmacii, právech, VŠEčku / PEF MENDELU, učitelství, strojárně, finanční matice, fyzice, teoretické informatice... Holka z vedlejší třídy šla na kameru na FAMU...
Takže i když se v průběhu SŠ nebo VŠ studia člověk rozhodne, že nakonec informatika není to pravé, není problém. Člověk se prostě přeorientuje a buďto si zapíše na střední jiné semináře, nebo si prostě dostuduje co potřebuje k těm základů, které už má...
Mimochodem, na informatice na matfyzu jsou prakticky jen gympláci. (Často víceletí.)
Co se týče otázky VŠ x SŠ:
1) jedna obecná poznámka: podle statistik ČSÚ je každý jeden rok menší nezaměstnanost mezi vysokoškoláky, než mezi lidmi s maturitou/výučním listem/základním vzděláním
2) jestli chceš dělat AI nebo obecně něco teoretičtějšího, tak přes VŠ je snazší cesta. Máš okolo sebe lidi, kteří se tím zabývaj. Často si prostě zapíšeš předmět, a on ti tam ty state-of-the-art věci někdo odpřednáší. Můžeš o tom diskutovat se spolužákama... Navíc stejně skončíš u toho, že potřebuješ VŠ matiku. A i tu se obvykle snáz naučíš když budeš chodit na přednášky a na cvika, než když si to budeš studovat sám.
bfy: survivorship bias. Jistě že občas někdo s pouhým základním vzděláním udělá hvězdnou kariéru. Ale většina prostě dopadne jinak.