Proč jsou aplikace čím dál tím větší?

Muo

Proč jsou aplikace čím dál tím větší?
« kdy: 04. 04. 2018, 15:07:31 »
Je jedno, jestli mluvím o klasických PC nebo mobilech. Mohl by mi to někdo vysvětlit? Proč aplikace jsou pořád objemnější a objemnější? Proč je dnes Android mobil s 8GB interní paměti téměř nepoužitelný? Proč jen aplikace Mapy Google zabírá v mém telefonu 148 MB (čistě aplikace, ne její data) a aplikace BurgerKingu (které vlastně nic kromě ukázání kuponů neumí) 73 MB?

Kit

Re:Proč jsou aplikace čím dál tím větší?
« Odpověď #1 kdy: 04. 04. 2018, 15:20:32 »
Je to jednoduché: Všude samý framework, hromady knihoven a závislostí mezi nimi. Kdo programuje bez nich, neni IN a je ostrakizován.

df4024

« Odpověď #2 kdy: 04. 04. 2018, 15:30:44 »
Taky musíš započíst textury, obrázky a videa/animace, které se zvyšujícím se rozlišením výrazně nabírají na velikosti.

A samozřejmě ... šetřit místem znamená neúčelně využívat čas vývojářů, místa má dnes každý dost. ;)

me vakérav

« Odpověď #3 kdy: 04. 04. 2018, 15:32:43 »
Protože ty programy toho umí násobně více než dříve.

Je to jasné; do programů se věci v podstatě vždycky jen přidávají. Odebrat se můžou jen málokdy, protože mezitím se najde spousta uživatelů, kteří dotyčné funkce začnou používat a nechtějí se jich vzdát. Občas se zadaří refaktoring, že program dělá to samé, ale je menší. Jenže to je v záplavě těch nových věcí jen plivnutí do moře.

Přičti k tomu nejen program samotný, ale i všech knihoven, na kterých je závislý; i ty se neustále vylepšují a přidávají se do nich nové věci. Výsledek je, že programy v podstatě jenom rostou.

Je to podobné jako se zákony; jejich množství neustále narůstá. Nikdo totiž nemá koule na to nějaký zákon zrušit, protože se celkem špatně domýšlejí důsledky takového zrušení (a navíc na tom ani nikdo nemá moc zájem).

Jediným řešením je asi celý program zahodit a napsat celý znova. Ten nový sice pak bude mít jen půlku funkcí, jenže to tak moc nebude vadit, protože uživatelé můžou zůstat u původního programu. Minimálně do doby, než se daná funkce objeví i v novém programu, nebo dokud uživatelé zjistí, že tu funkci zas tak moc nepotřebují.

balki

« Odpověď #4 kdy: 04. 04. 2018, 16:14:09 »
Je to jednoduché: Všude samý framework, hromady knihoven a závislostí mezi nimi. Kdo programuje bez nich, neni IN a je ostrakizován.

Mozem z autopsie povedat, ze je to tak. Najcastejsie musi byt vnutri embednuty este aj webserver aj kolotoc, aj ked sa to nepouziva.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 04. 04. 2018, 16:31:53 »
Nejen to, ale take se do programu pridavaji ficury aby se pridavaly ficury. Jinak by nikoho nedonutili upgradovat, kdyz mu stavajici  verze staci. Ficury jsou pak reklamnim lakadlem a tez pak staci, aby si to nekdo koupil a ostatni honem upgraduji, protoze to nemuzou otevrit nebo v tom neco nechodi.

« Odpověď #6 kdy: 04. 04. 2018, 16:57:18 »
tohle tema tady bylo tak pul roku zpatky.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 04. 04. 2018, 16:59:31 »
Vsak to je vecne tema. Cim vypasenejsi mame stroje, tim vetsi sracky do nich sypeme. A bude hur! Je si predstavte, co by se dalo prohanet kvantovymi pocitaci. Treba Notepad o velikosti 350 GB.

lobo

« Odpověď #8 kdy: 04. 04. 2018, 17:01:27 »
UI designer nakresli takyto datetime picker ktory niekde videl. v ramci projektu sa schvali design.
a developer ma 2 moznosti - natiahne kretensku 2MB library z ktorej pouzije lennten datetime picker, alebo sa bude 2 tyzdne ondit s tym aby to priblizne tak naprogrmoval.
hadaj ktoru moznost vyberie project manager? cas je drahy na to aby vsetci znova a znova riesili comboboxy. a uzivatel si kupi lepsi telefon

anonym

« Odpověď #9 kdy: 04. 04. 2018, 17:05:22 »
To je jak pracovní stůl, koupil jsem si větší aby se mi toho naň více vešlo, ale ve výsledku se mi na něm akorát daří udržovat větší bordel, pač on toho prostě víc pojme :) Platí i o velikosti místnosti nebo harddisku.

lol

« Odpověď #10 kdy: 04. 04. 2018, 17:16:29 »
To je jak pracovní stůl, koupil jsem si větší aby se mi toho naň více vešlo, ale ve výsledku se mi na něm akorát daří udržovat větší bordel, pač on toho prostě víc pojme :) Platí i o velikosti místnosti nebo harddisku.
+1

ludvíkovo

« Odpověď #11 kdy: 04. 04. 2018, 17:33:03 »
tohle tema tady bylo tak pul roku zpatky.
protože od naposled se zvětšily!

Kit

« Odpověď #12 kdy: 04. 04. 2018, 17:42:01 »
... a developer ma 2 moznosti - natiahne kretensku 2MB library z ktorej pouzije lennten datetime picker, alebo sa bude 2 tyzdne ondit s tym aby to priblizne tak naprogrmoval.

Šikovný vývojář vezme z knihovny jen ten datetime picker. Jenže to se dnes nenosí.

sadrokarton

« Odpověď #13 kdy: 04. 04. 2018, 17:58:18 »
... a developer ma 2 moznosti - natiahne kretensku 2MB library z ktorej pouzije lennten datetime picker, alebo sa bude 2 tyzdne ondit s tym aby to priblizne tak naprogrmoval.

Šikovný vývojář vezme z knihovny jen ten datetime picker. Jenže to se dnes nenosí.
A proč bych to dělal? Jsem za to snad placen? Ne. Tak se stáhne i troška balastu kolem. Paměť je levná, můj čas ne.

MasoxCZ

« Odpověď #14 kdy: 04. 04. 2018, 19:17:24 »
Hehe, pamatuju když Ethereal měl pár stovek kB a WinPCAP driver taky. Cca týden zpátky jsem koukal na vlastnosti složky s Portable Wiresharkem a měla 480 MB. A to jsem do ní záznamy provozu nikdy neukládal, měl to na svědomí tuším gtkLib framework, nebo v čem to mají udělaný.