Problém je v tom, že takhle zprasené aplikace pak plýtvají časem uživatele. Promrhaný čas je pak řádově vyšší, než úspora času programátora.
Je to ten uživatel ochoten programátorovi zaplatit?
Ne. Uživatel raději přejde k programátorovi, který to už má rychlejší a kvalitnější. Zabránit mu v tom může jen vendor lock.
Neboli: Je lepší být bohatý a zdravý, než chudý a nemocný. To je asi každému jasné, že pokud existuje programátor, který má rychlejší a kvalitnější a menší aplikaci, že mu dá přednost většina zákazníků.
Ale ta dělící čára v reálném světě většinou vede jinudy. Většinou pokud chcete mít aplikaci kvalitnější (tedy funkčně bohatší) a chcete jí mít na trhu rychle, tak musíte vyvíjet rychle (tedy v maximální míře používat ty přefouknuté knihovny a frameworky).
Pokud vám vadí, že vám aplikace bobtná, tak si musíte hodně věcí napsat/přepsat sám - a vaše aplikace bude na trhu později a bude mít méně featur, než ta nafouknutá konkurence.
Já jsem nikdy krabicový SW netvořil, já vždy dělal zakázkový SW. Pro náš program si zákazník většinou kupoval dedikovaný počítač. Jestli sežereme 30 % nebo 60 % paměti bylo úplně jedno. Jestli si zákazník bude muset kvůli naší aplikaci koupit dvojnásobek paměti, než bylo v tu dobu běžné, bylo také úplně jedno.
To, jestli naše aplikace poběží nad MSSQL, nebo Firebirdem a proč nikdy nepoběží nad MySQL se rozhodovalo podle úplně jiných vlastností, než kolik si vezme instalace té databáze a kolik si ta DB vezme paměti.
Nikdy jsem se neodvážil přijít za zákazníkem a říct mu: Když si připlatíte X desítek až stovek tisíc Kč navíc na hodinových sazbách programátorů, tak vám dodáme aplikaci, která sežere méně paměti a vy ušetříte jednotky tisíc Kč za paměť v jednom stroji.
Co bylo bežné, že se nabídlo zákazníkovi, jestli si chce připlatit desítky tisíc za hodinové sazby programátorů, aby se vylepšil existující program, aby se s ním zákazníkovi lépe (a rychleji) pracovalo. Bylo to ale vždy ekonomicky podložené rozhodnutí zákazníka, aby si spočítal, kolik času svých zaměstnanců tím ušetří (a za jak dlouho se mu tak vrátí investice do vylepšení softwaru).